Web Analytics
scris vineri, 20.12.2024

Istoricul american Larry Watts: „Noțiunea de „turiști” sovietici nu a fost un basm absurd și nici un mit fantastic inventat de Ceaușescu”

Istoricul american Larry L. Watts afirmă că: „noțiunea de „turiști” sovietici nu a fost un basm absurd și nici un mit fantastic inventat de Ceaușescu” și că această stratagemă a fost folosită adeseori de serviciile speciale sovietice, încă de la înființarea lor, potrivit activenews.ro.

Istoricul american Larry Watts: „Noțiunea de „turiști” sovietici nu a fost un basm absurd și nici un mit fantastic inventat de Ceaușescu”

Citește și: Primarul din Mioveni a dat prima socoteală. „S-au cheltuit foarte mulți bani”

Practica de a infiltra agenți paramilitari și clandestini în țări străine în scopul unei violențe vizate, subversiune, sabotaj și terorism este ferm încorporată în practicile securității sovietice. Echipa de revoluționari profesioniști pe care Moscova i-a trimis în Ungaria, în noiembrie 1918, a ajuns sub titlul de „asistență umanitară”, sub acoperirea „chirurgilor și specialiștilor medicali militari” ai Crucii Roșii (la fel cum s-a întâmplat cu o echipă trimisă în Polonia în aceeași perioadă.

KGB-ul, armata sovietică și serviciile membre loiale blocului sovietic, toate au trimis agenți clandestini sub acoperirea de „turiști” în Cehoslovacia în 1968. Diferite tipuri de „turiști” au împlinit diferite misiuni. Unii erau responsabili pentru operațiunile de comando care au stabilit un cap de punte prin preluarea aeroportului Ruzyne din Praga.

În 1968 în Cehoslovacia provocatorii și culegătorii de informații foloseau acoperirea de „turiști” occidentali – deși, ofițerii KGB din operațiunea PROGRESS apăreau ca „turiști” și „jurnaliști” din Germania de Vest, Austria, Anglia, Elvetia Liban, si chiar Mexic. Între timp, sovieticii susțineau că agenții vestici deghizați în „turiști” invadau țara.

Mai mult, Watts dezvăluie că momentul 1989 nu este singurul în care țara noastră a fost vizată de „turismul” sovietic. Același lucru s-a petrecut în 1968.

În 1968 România a cunoscut un aflux neobișnuit de turiști din blocul sovietic, mulți dintre ei trecând granița din Bulgaria – Bulgaria fiind cea mai puțin amenințătoare dintre vecinii României din Pactul de la Varșovia. Acești „bulgari” s-au strâns în jurul magazinelor în imediata vecinătate a Ministerului de Apărare, care a fost relocat ulterior în urma acestui incident. Aceasta a fost prima dată când s-a observat nevoia specifică a unor tineri cu vârste de serviciu militar, cu păr scurt, tunsori corespunzătoare, aflați într-o formă fizică foarte bună, să viziteze România în timpul crizei.”, a scris Larry Watts în Adevărul..

Citește și: A murit președinta Salvați Copiii Argeș, Dumitra Sima

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită