Web Analytics
scris vineri, 24.09.2021

ÎPS Calinic a susținut o prelegere despre Sfântul Neagoe Basarab la Academia Română

Se cuvine să citim Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către Fiul său, Teodosie, și către fiii săi, printre care suntem și noi”, a spus,miercuri, Înaltpreasfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Academia Română, unde a participat ca invitat special al sesiunii științifice „Neagoe Basarab – 500 de ani de la moarte“.
Sfântul Domnitor al Țării Românești, Neagoe Vodă Basarab, la 500 de ani de la începutul călătoriei spre lumea eternă, este astăzi și aici, în altarul științei și culturii al Academiei Române, privind cu bucurie pe urmașii săi, care amintesc de vremea lucrării sale”, a spus ierarhul.

ÎPS Calinic a susținut o prelegere despre Sfântul Neagoe Basarab la Academia Română

CITEȘTE ȘI: Tinerii din Mioveni sunt invitați să participe la un proiect de educație civică!

El a mulțumit Academiei Române pentru implicarea în tipărirea operei sfântului în limbile română, engleză și greacă veche, volum apărut la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului cu sprijinul financiar al Guvernului României. Este „un omagiu adus sfântului domnitor”, a mai afirmat arhiepiscopul. ÎPS Calinic a mai amintit despre climatul cultural în care a trăit și a scris Sf. Neagoe Basarab, evocând contemporani ai acestuia precum Erasmus din Rotterdam, Nicolaus Olahus, Niccolo Machiavelli sau Martin Luther.

CITEȘTE ȘI: Recomandare de la Avocatul Poporului către orașul Costești privind serviciul de salubrizare

Domnitorul cărturar nu a fost „cu nimic mai prejos decât contemporanii săi din Răsărit și Apus. A împletit în celebra sa carte de învățătură înțelepciunea duhovnicească, brodată pe spectrul social politic al vremii sale, cu o permanență și ca izvor de echilibru și demnitate plină de identitate ortodoxă românească”, a subliniat arhiepiscopul.
La eveniment au mai susținut prelegeri Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, Vicepreședintele Academiei, acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, acad. Eugen Simion, prof. dr. Dan Zamfirescu și prof. univ. dr. Laura Bădescu. Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment a fost Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul. Întâlnirea a fost moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită