Web Analytics

Investigaţia Consiliului Concurenţei despre Cartelul asfaltatorilor din Piteşti, finalizată în această toamnă

de | 8.08.2019 13:35 | Dezvăluiri

De un an, Consiliul Concurenței investighează o licitație din Pitești. Și asta deoarece există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înțelegere între ei pentru eliminarea concurenței. Și totul pentru a câștiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puși la bătaie de Administrația Domeniului Public Pitești.
Surse apropiate investigației ne-au declarat că aceasta va fi finalizată cu certitudine în această toamnă, până la sfârșitul lunii noiembrie. După ce investigația va fi terminată, raportul va fi trimis la Comisia Europeană, dar și celor cinci companii vizate: General Trust Argeș SRL, Comesad Drumuri SRL, Selca SA, Construct Steel Market SRL și SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL. Ulterior, cele cinci companii din Pitești vor avea 45 de zile să depună observații legat de raportul investigației Consiliului Concurenței, după care vor urma audierile în acest dosar. Și de abia după aceea se va stabili dacă se va da sau nu vreo sancțiune.

Dosarul, deschis după o sesizare a ADP Pitești

Dosarul a fost deschis după ce în iulie 2018 oficialii de la ADP Pitești au făcut o sesizare la Consiliul Concurenței. Iată ce au scris oficialii de la ADP Pitești în sesizarea pe care au făcut-o la Consiliul Concurenței anul trecut. Concret, reprezentanții ADP Pitești au precizat că cei cinci asfaltatori au depus oferte pentru toate cele cinci loturi „la valori foarte mari, apropiate de valoarea estimată, situate între 93,87% și 99,99% din valoarea estimată. Față de aspectele analizate anterior, trebuie menționat comportamentul celor 5 întreprinderi concurente în cadrul altor proceduri de achiziții publice având același obiect, comparabile din punct de vedere al complexității, valorii și termenului de execuție a lucrărilor cu loturile din cadrul procedurii analizate, în cazul cărora au participat cu oferte individuale, iar valoarea la care au fost atribuite contractele a reprezentat între 54,70% și 79,88% din valoarea estimată a contractelor”.
Într-o informare a CNSC (Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor) se precizează negru pe alb cu ce oferte au venit cei cinci asfaltatori raportat la valorile estimate. În toate cazurile, ofertele sunt aproape de prețul maxim.
Astfel, pentru lotul 1, cu o valoare estimată de 650.794 lei, liderul de asociere Construct Steel Market a venit cu propunerea de 644.418,16 lei, ceea ce reprezintă 99,02% din valoarea estimată.
La lotul 2, având valoarea estimată de 1.237.511 lei, liderul de asociere Selca a venit cu propunerea de 1.226.399,65 lei, ceea ce reprezintă 99,91% din valoarea estimată de către autoritatea contractantă.
Pentru lotul 3, cu o valoare estimată de 1.240.586 lei, propunerea liderului de asociere General Trust a fost de 1.164.594,37 lei, adică 93,87% din valoarea estimată.
La lotul 4, a cărui valoare estimată era de 1.760.718 lei, liderul de asociere Comesad Drumuri a propus prețul de 1.729.181,18 lei, adică 98,21% din valoarea estimată.
Pentru lotul 5, cu o valoare estimată de 745.046 lei, liderul de asociere Construct Steel Market a propus prețul de 744.968,83 lei, adică 99,99% din valoarea estimată.
Din adresa depusă la dosar de Consiliul Concurenței rezultă că “valorile ofertate sunt foarte apropiate de valorile estimate stabilite pe fiecare lot. Acest fapt determină autoritatea contractantă să nu cheltuiască eficient fondurile alocate”.
Tot reprezentanții CNSC mai precizează că “asocierea între acești operatori economici a determinat o restrângere (denaturare) a concurenței, prin faptul că le-a permis să stabilească prețuri apropiate de valoarea estimată. Stabilirea unui lider diferit la primele patru loturi conduce la ipoteza anticoncurențială că aceștia și-au împărțit loturile, adoptând un comportament coordonat”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii