Web Analytics

Interviu cu Dan Puric: „Aş asocia situaţia actuală a României cu piesa «Aceşti români fantastici»”

de | 2.05.2018 17:33 | Actualitate, Cultură

17 dan puricUniversitatea din Pitești l-a omagiat miercuri, 25 aprilie, pe argeșeanul Gheorghe Ceaușu, care a fost prof. univ. dr. la UNATC București. În acest sens, la un an de la moartea profesorului, un amfiteatru al Universității din Pitești a primit numele lui Gheorghe Ceaușu, originar din satul Smei, Costești. Cu această ocazie, oameni de cultură și artă, cineaști, profesori sau foști studenți ai maestrului Ceaușu au susținut discursuri în onoarea celui pe care l-au cunoscut și admirat. Printre aceștia s-a aflat actorul și regizorul Dan Puric, care ne-a acordat un scurt interviu în exclusivitate.

Dan Puric, la UPIT, despre Gheorghe Ceaușu: „Un prieten adevărat nu poate să moară”

# Cum era mentorul artiștilor, Gheorghe Ceaușu, în viziunea lui Dan Puric?
– El era timidul de serviciu, era de o timiditate fantastică, un soldat timid. El preda socialismul și din ochi îți preda altceva. Prietenia dintre noi a venit într-un mod firesc. El s-a retras în filosofie în timpul comunismului, a evadat păstrând valorile, așa a rămas el. El păzea ființa românească. Nimeni nu mai are interesul să păzească ființa națională. Ghiță Ceaușu a fost unul dintre paznicii ființei naționale.
# Cum vi-l amintiți pe Gheorghe Ceaușu?
– Nu mi-l amintesc, îl trăiesc tot timpul. Un prieten adevărat nu poate să moară.
# Ce amintiri vă leagă de Pitești, de zona Argeșului?
– Mai degrabă mă leagă ce îmi spunea el. Eu am venit, am jucat de mai multe ori aici. El era foarte legat de Pitești. Îmi spunea: „În zona Argeșului sunt oameni serioși, această zonă a dat români serioși”. Pe cine, Ghiță? îl întrebam eu. „Mă gândesc numai la mareșalul Antonescu și e de ajuns”, spunea el.
# Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de la mentorul Gheorghe Ceaușu?
– Lecții de înțelepciune, echilibru sufletesc, înțelegere profundă, milă creștină, suflet cald românesc.
# Cu ce piesă de teatru ați asocia situația actuală a României?
– Cu ultima piesă pe care am scris-o eu acum. Se numește „Acești români fantastici” și va avea premiera pe 6 mai.

Din dialogurile lui Dan Puric cu Gheorghe Ceauşu

„I-am spus: «Ghiță, tu pentru mine ești o coloană, un templu». Un profesor îți dă cunoștințe, maestrul nu-ți dă cunoștințe, te contaminează, iar un părinte îți dă sufletul. Pentru mine, Ghiță Ceaușu nu a fost profesor, a trecut de la etapa de maestru la părinte. Avea grijă de mine. Îmi zicea: «Unde ești?» «Am venit din turneu». «Bine că te știu acasă». A murit spunându-mi așa: «Dane, să-ți cânți aria după cum ți-o știi». Și atunci, o să zic și eu: «Ghiță (Gheorghe Ceaușu), tu ai murit drept, drept am să mor și eu.»”

Prietenii regretatului Gheorghe Ceauşu au vorbit despre „omul de o timiditate fantastică”

Printre puținii prieteni pe care i-a avut Gheorghe Ceaușu, eu sunt unul dintre ei. Cred că primul a fost Dan (Dan Puric) și al doilea am fost eu. Aveam 18 ani atunci. Toate amintirile pe care le am cu Ghiță sunt vesele. Am numai amintiri frumoase cu el. El nu era securist, era foarte credincios. Cred că ce a câștigat el după revoluție a fost libertatea de a se ruga atunci când avea nevoie, chiar și în public. Era o ființă ortodoxă, sfioasă, cu foarte mult umor. Avea o condiție extraordinară, aceea de om, avea simțul umorului. Pentru mine, el nu este mort. De câte ori  ne revedeam, parcă ne-am fi despărțit ieri. Așa se întâmplă cu oamenii pe care îi iubești. Îi păstrezi și pleci tu odată cu ei, nu-i lași să plece înaintea ta”, a spus Mihai Constantin, directorul Teatrului din Târgoviște.
„L-am avut drept profesor pe Gheorghe Ceaușu. Am avut un mare noroc să se întâmple acest lucru, pentru că am înțeles de fiecare dată că lucrurile duse la extrem își dau mâna pe deasupra noastră și ne afectează, iar, de foarte multe ori, se întâlnesc pe dedesubt și ne atacă rădăcinile. Ce este exagerat nu este bun. De fiecare dată, profesorul nostru de socialism, domnul Gheorghe Ceaușu, „tovarăș” niciodată, ne-a arătat adevărul, ne-a pus să gândim”, a declarat actorul Constantin Cotimanis.

„Gheorghe Ceauşu a fost o valoare de talia lui Blaga”

17 ceausu gheorghe„Când m-am dus la Smei, la înmormântare, am văzut 5 săteni, sora lui distrusă, noi, câțiva din institut și nimeni nu știa că s-a îngropat o valoare de talia lui Blaga”, a spus Dan Puric.
Gheorghe Ceaușu a fost Fiu și Cetățean de Onoare al Argeșului și Muscelului, profesor la UNATC București, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică.  Gheorghe Ceauşu a încetat din viaţă în aprilie 2017, fiind înmormântat în oraşul natal, la Costeşti. Absolvent al Liceului „I.C. Brătianu” din Piteşti, a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, iar în 1976 a devenit doctor în estetică cu teza „Artă şi limbaj”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii