Web Analytics

Intervenție în premieră la Spitalul Județean de Urgență Pitești

de | 4.12.2019 11:03 | Actualitate

Pacient din București, operat de echipa de medici de la Serviciul Radiologie Intervențională

La finele săptămânii trecute, în cadrul Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență Pitești, fost efectuată o procedură de Angioplastie cu balon și stent a arterei carotide interne, la un pacient cu infarct miocardic în antecedente. Pacientul, cu domiciliul în București, s-a adresat dr. Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară. Întrucât riscul anestezic și operator a fost apreciat ca fiind mai mare decât riscul procedurii intervenționale, s-a decis ca pacientul să fie operat minim invaziv. Intervenția a fost efectuată de domnul dr. Victor Pănuș, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicala, cu competență în Radiologie Intervențională și Computer Tomografie.
Pacientul prezenta o stenoză severă la nivelul arterei carotide interne dreapte, una dintre cele patru artere care irigă creierul. Procedura a fost efectuată fără a necesita anestezia generala sau sedarea pacientului, ca de altfel toate celelalte proceduri intervenționale. Această intervenție este prima efectuată de serviciul Radiologie Intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești, în regim independent, neasistat, și a constat în predilatare cu balon, urmată de angioplastie cu stent autoexpandabil și postdilatare cu balon. Deși intervenția a avut un grad accentuat de dificultate, nu au fost semnalate incidente periprocedurale, pacientul având o stare clinică excelentă și fiind externat la doar câteva zile.
Procedura efectuată este una dintre procedurile din sfera radiologiei neurointervenționale și se înscrie în efortul echipei Laboratorului Angiograf de a dezvolta procedurile efectuate către nivelul centrelor de radiologie intervențională din centrele universitare mari.
“De regulă, traseul este dinspre teritoriu către capitală. Am încercat să aducem Bucureștiul mai aproape de argeșeni și iată că am reușit, cu sprijinul autorităților județene, fără de care nu se putea face nimic în spitalul nostru, să modernizăm și să creăm noi structuri care se dovedesc a fi eficiente. Trendul este ca acest spital să devină un spital regional, practic să aducem medicina argeșeană acolo unde îi este locul, un loc fruntaș în România.” – dr. Felix Sârboiu, medic primar chirurgie vasculară.
Dr. Victor Pănuș, care a efectuat în premieră această intervenție, este unul din medicii tineri care au venit la Spitalul Județean de Urgență Pitești în urmă cu aproape un an.
“A fost o perioadă extrem de fastă din punct de vedere profesional. Am pășit către o echipă cu o dorință grozavă de a realiza lucruri mari. Și spun foarte lămurit “lucruri mari” pentru că sunt centre universitare care nu realizează niciun procent rezonabil din ceea ce reușim noi să realizăm aici la Pitești. Toate acestea înseamnă și un efort pentru comunitatea locală. Însă, prin faptul că în fruntea Consiliului Județean Argeș este un medic, domnul dr. Dan Manu, care înțelege problemele din sistemul medical, mai ales cele legate de finanțare, cred că acest lucru aduce un privilegiu medicinei în județul Argeș. Iar eu spun că atunci când sănătatea este privilegiată, cu toții avem de câștigat.” – dr. Victor Pănuș, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală.
Alături de procedurile diagnostice şi terapeutice din sfera Cardiologiei Intervenţionale, inclusiv STEMI (programul de asistenţă în infarctul miocardic acut), compartimentul de Radiologie Intervenţională işi propune să se alature eforturilor echipei manageriale a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti şi din cadrul Consiliului Judeţean Argeş de a oferi servicii medicale de ultimă generaţie, prin implementarea rapidă a programului naţional de STROKE (asistenţa în accidentul vascular cerebral acut), susţinând programul de tromboliză prin proceduri specifice de trombectomie şi trombaspiraţie, atât pentru utilitatea pacienţilor din judeţ, cât şi din judeţele limitrofe.
Serviciul de Radiologie Intervenţională realizează deja, de trei ani, şi alte tipuri de intervenţii, deservind mai multe specialităţi, respectiv proceduri diagnostice şi terapeutice privind arborele vascular periferic la nivelul membrelor superioare, inferioare, sfera abdominală şi pelvină, terapia hemoragiilor acute de cauză ginecologică, embolizarea fibroamelor uterine, proceduri destinate patologiei coloanei vertebrale, infiltraţii paravertebrale. Complexitatea procedurilor abordate a fost în permanentă dezvoltare, după cum și numărul procedurilor efectuate a crescut în fiecare an.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii