# Ziarul nostru a avut dreptate! Pas cu pas, capitala Muscelului se pregăteşte să primească refugiaţi sirieni
Înainte de întâlnirea de luni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, dar după ce inspectorii generali au raportat locurile disponibile în campusurile şcolare, Câmpulungul a fost vizitat de o delegaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru a constata în ce stare se află complexul militar care a găzduit Centrul de Pregătire a Jandarmilor. Însoţiţi de primarul interimar Liviu Ţâroiu, anunţat de Prefectură despre venirea oaspeţilor, cei de la MAI au inspectat fosta cazarmă militară, alimentând astfel ideea utilizării acesteia ca centru pentru adăpostirea imigranţilor.
Deputatul Gheorghe Marin: „O să încerc să ajung direct în audiență la vicepremierul Oprea”
Vizita ministerială a avut loc joia trecută, între două deplasări ale lui Ţâroiu la sediul Internelor, în vederea obţinerii spre uzul administraţiei locale a unităţii militare. Propunerea anterioară a mutării în acel sediu a Poliţiei şi Pompierilor a fost evitată din cauza refuzului poliţienesc, deschizându-se astfel porţile posibilei campări a refugiaţilor arabi. Acum primarul interimar încearcă să forţeze preluarea fostului Centru de Jandarmi, în această săptămână urmând să bată din nou la porţile Ministerului de Interne. „Vom merge din nou la Minister, o să încerc să ajung direct în audienţă la vicepremierul Oprea”, ne-a declarat deputatul de Muscel Gheorghe Marin, şi el implicat în încercările administraţiei locale de a obţine cazarma. „Ştiu că a fost o delegaţie de la Interne la Câmpulung, dar ei fac o inventariere a tuturor spaţiilor disponibile în întreaga ţară, nu au venit special aici pentru problema cu imigranţii. Şi, oricum, deocamdată poziţia României vizează primirea a doar 1.700 de refugiaţi, iar adăposturile existente ar fi suficiente pentru aceştia”, susţine parlamentarul muscelean.
Ministerul vorbeşte de un transfer parţial
Până la urmă am reuşit să obţinem un răspuns şi din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Potrivit acestuia, fostul Centru de Jandarmi este administrat de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş, în incintă funcţionând o subunitate de intervenţie. Nimic nou, până aici, însă surpriza apare la răspunsul legat de ideea posibilei atribuiri a complexului către Inspectoratul General pentru imigrări: „Privitor la transferul parţial al obiectivului, acesta nu s-a realizat până în prezent”. Îndemnaţi la citirea printre rânduri, laconicul răspuns poate însemna faptul că fosta unitate militară ar ajunge la Imigrări, dar parţial, menţinându-se acolo şi subunitatea de jandarmi.
Locuri disponibile şi la unităţile de învăţământ
Câmpulungul are spaţii goale nu doar în foste unităţi militare precum Centru de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi, ci şi în campusurile şcolare. Dintr-un total de 522 de locuri de cazare, 322 sunt disponibile, potrivit situaţiei transmisă la Ministerul Educaţiei de către Inspectoratul Şcolar Argeș.
Cătălin Ioan Butoiu
*** *** ***
E cert! 260 de imigranţi vor ajunge la Câmpulung
S-a stabilit deja, nimic nu se mai poate schimba! Așa cum ziarul nostru a anticipat încă de acum o lună, județul Argeș pierde instituții deconcentrate pe bandă rulantă, dar câștigă refugiați. Iar laborator experimental la capitolul refugiați va deveni municipiul Câmpulung. S-a stabilit și numărul sirienilor care vor poposi pe meleaguri muscelene: 260 de imigranţi, adică un procent de aproximativ 4% din cota obligatorie de 6.351 de imigranţi, la nivel de ţară, stabilită de Comisia Europeană. Iată că ceea ce a scris ziarul nostru se confirmă. De la nivelul Ministerului Administrației și Internelor s-a hotărât ca locația unde vor fi cazați refugiații sirieni să fie fostul Centru de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi din Câmpulung. Cum spuneam, noi am scris primii că în fostul sediu al Jandarmeriei Câmpulung se va amenaja un centru de imigranţi și iată că am avut dreptate. I.H.B.