Web Analytics

Interesele rechinilor imobiliari, mai importante decât interesele piteştenilor

de | 30.08.2018 14:00 | Opinii

Mă aștept să fiu sunat de primarul Cornel Ionică după acest editorial. Sunt sigur că se va enerva, așa cum a făcut-o și în noiembrie 2017, când am scris un editorial legat de faptul că Piteștiul arată a oraș second-hand. M-a sunat atunci domnul primar și m-a luat la rost că în ce calitate îmi permit eu să critic Piteștiul. Și i-am răspuns că în multiple calități: de locuitor care își iubește orașul, de ziarist critic și de om cu simț estetic.
Înainte de a spune mai multe, vă recomand să citiți scrisoarea deschisă din pagina 10 a doctorului Tiberiu Irimia. E o scrisoare cu adevărat istorică, o scrisoare în care unul dintre cei mai reputați medici argeșeni arată argumentat că pentru Primăria Pitești interesele rechinilor imobiliari primează în fața cetățenilor-contribuabili. Știm asta, din păcate. Însă prea puțini au curajul să o spună direct, fără ocolișuri. Spre lauda sa, doctorul Tiberiu Irimia are acest curaj. Un curaj necesar într-un oraș în care din ce în ce mai mult contează interesele milionarilor în dauna zecilor de mii de piteșteni, ale căror voci și opinii sunt ignorate.
Da, și am curajul să o spun: Primăria Pitești dă autorizații de construcție într-o veselie. Iar orașul a fost umplut de blocuri construite fără să se respecte distanțele între clădiri și fără să fie cerute acordurile riveranilor, așa cum prevede legislația. Iar exemplul blocului cu 11 etaje ce se ridică în centrul Piteștiului – exemplu despre care Jurnalul de Argeș a avut curajul să scrie argumentat – este cel mai relevant. Un bloc în curs de construire fără ca riveranilor să li se ceară vreun acord. Fiți siguri că, dacă s-ar fi întâmplat una ca asta în orice orășel din S.U.A., Marea Britanie ori Germania, s-ar fi lăsat cu dosare penale și procese de răsunet. Apropo de nereguli, îmi permit să le propun procurorilor Parchetelor de pe lângă Judecătoria Pitești, Tribunalul Argeș și de la DNA să ia la verificat autorizațiile de construcție date de Primăria Pitești în ultimii trei-patru ani pentru ridicarea de blocuri și de clădiri înalte în oraș. Pentru că nu e normal ce se întâmplă și e timpul ca instituțiile statului să aibă reacții la debandada urbanistică din Pitești. O debandadă care e încă o dovadă că administrației publice locale îi pasă mai mult de rechinii imobiliari decât de cetățeni.
Așa cum a fost și în cazul proiectului de reabilitare urbană a Piteștiului, când la consultarea publică de dinainte de începerea proiectului au participat doar 7 reprezentanți ai asociațiilor de locatari și sute de reprezentanți ai… instituțiilor din subordinea Primăriei Pitești. Iar la peste doi ani de la finalizare, proiectul e un dezastru: amfiteatre inutile și în stare avansată de degradare, ghene de mii de euro în care mizeria e la ea acasă în fiecare week-end. Plus că spațiile verzi s-au redus semnificativ, așa cum Jurnalul de Argeș a scris argumentat și documentat în 2015 și 2016.
Și o altă dovadă că autorităților locale le pasă aproape deloc de cetățeni. Am fost săptămâna trecută la ultima ședință de Consiliu Local. Înainte de începerea ședinței, un cetățean a cerut să se înscrie la cuvânt pentru la final, la rubrica ”Diverse”. Un cetățean care avea de sesizat o posibilă neregulă cu un teren de pe domeniul public și care chiar făcuse o scrisoare în acest sens. Numai că mai mulți consilieri locali, în frunte cu Radu Bănică și Dumitru Tudosoiu, s-au opus vehement ca respectivul să fie lăsat să vorbească la final. Și, până la urmă, consilierii locali, în majoritate de la PSD, au votat ca respectivului cetățean, care mai venise și în alte dăți, să nu îi fie dat dreptul de a vorbi, de a își spune o părere, fie ea bună sau rea. Le reamintesc domnilor Bănică și Tudosoiu că articolul 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale spune că ”orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare”. Iar Constituția României spune și ea că cenzura de orice fel a libertății de exprimare a gândurilor și opiniilor este interzisă. Din păcate, atât Primăria Pitești, cât și Consiliul Local au devenit locuri unde drepturile cetățenilor-contribuabili și alegători nu mai contează. Iar libertatea de expresie a fost concediată. Pe termen nelimitat.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii