Web Analytics

INSTITUTUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Pâinea neambalată ar trebui vândută doar de personal specializat”

de | 20.02.2021 12:53 | Actualitate, Economie

Produsele de panificaţie care nu sunt ambalate ar trebui vândute doar de personal specializat, sunt de părere reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Aceştia ne-au transmis: „Pentru a se evita aglomerarea de persoane la standul de produse de panificaţie, precum şi atingerea produselor de către persoane diferite, este de dorit ca vânzarea produse neambalate să se facă numai de către personalul unităţii respective sau să se asigure mănuşi de unică folosinţd şi/sau ustensile care să fie utilizate corespunzător de către consumatori”.

Citește și: Filmuleţ şocant pe facebook, cu un preot argeşean care jonglează cu o fetiţă şi apoi o scufundă forţat în cristelniţă

Sursele citate subliniază că încă nu au identificat o legislaţie specifică în care să fie prevăzută obligativitatea ambalării pâinii, dar că pentru producţia şi comercializarea pâinii, producătorii/operatorii din industria panificaţiei trebuie să respectele cerinţele igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare din domeniul alimentar.

Deşi, până în prezent, nu s-a demonstrat ştiinţific, la nivel european, că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin alimente, totuşi sunt voci, atât din industria de profil, cât şi din domeniul sanitar care consideră că pâinea şi produsele de panificaţie trebuie ambalate, pentru a nu se ajunge în situaţia în care unii cumpărători potenţial contaminaţi să atingă produsele, ulterior acestea fiind achiziţionate de alte persoane.

Citește și: Ziua Brâncuși 2021. Omul infinitului, aniversat în toată România. Poezia „Pasărea măiastră” – modest omagiu!

De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: „Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (…) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi”.

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect. Forma finală a Ordinului ANPC va fi trimis spre avizare Comisiei Europene.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii