Cu trei sferturi de veac în urmă, Eugen Buchman, şeful Cancelariei Palatului Cotroceni, descria în memoriile sale felul în care se derulau Sărbătorile de iarnă, pe timpul primului rege al României: „Cu două săptămâni înainte începeau pregătirile de tot felul. Grădinarul de la Castelul Peleş trimitea un brad înalt şi frumos, pe alese; Beghenau, inspectorul silvic de pe domeniul de vânătoare al principelui, trimitea vânat; Brüning, administratorul moşiei principelui (Principele moştenitor Ferdinand – n.red.), trimitea vâsc, din ordinul principesei care ţinea la tradiţia englezească de a împodobi de Crăciun camerele cu vâsc”…
Inginerul silvic Victor Beghenau a fost numit șeful ocolului silvic Domnești în jurul anului 1870, perioadă în care a gestionat și postul de șef de ocol al ocolului silvic Aninoasa. Ulterior a fost transferat ca șef la ocolul silvic Aninoasa, ocupând acest post între anii 1882 şi 1920. În perioada cât a fost șef la aceste ocoale silvice, inginerul Victor Beghenau, care avea studii de silvicultură în Austria, a organizat respectivele ocoale silvice după modelul austriac. A construit și un canton silvic la Nucșoara, într-o zonă forestieră împădurită și mirifică, pe malul unui lac, zonă bogată în specii forestiere și mult vânat. După preluarea conducerii ocolului silvic Aninoasa, acesta a construit clădirea sediului de ocol la Aninoasa, iar în anul 1917, castelul de vânătoare de la Râușor, tot în stil austriac. Fiind un ocol cu multe animale sălbatice, organiza mai multe partide de vânătoare unde era invitată și familia regală a timpului.
În fața castelului de vânătoare înființează un arboretum, în scop științific, format din mai multe specii de rășinoase exotice, aceleași plantații înființându-le și în curtea sediului de ocol și în pădurea Bahna. Încurajează permanentizarea personalului silvic în zonă, prin construirea mai multor cantoane silvice, și asigurarea de suprafețe de teren agricol pentru fiecare silvicultor.
Și acum după un secol, pădurarii dar și ceilalți oameni ai locului îți aduc aminte de el aproape cu evlavie. A avut o relație apropiată cu salariații și a botezat în religia ortodoxă mai mulți copii din zonă, cărora le-a pus numele Victor dar a fost de asemenea un vajnic apărător al pădurii, ceea ce nu prea mai întâlnim în zilele noastre. Cel care s-a aplecat asupra vieții și personalității inginerului silvic și inspectorului de vânătoare al regelui Carol I este Teodor Mavrodin, fost director timp de mulți ani la Arhivele Naționale Argeș.
0 Comentarii