Web Analytics
scris joi, 13.06.2024

Iniţiativa de salvare a cabanelor montane, organizată în această primăvară la Dâmbovicioara, dă roade deja!

O întâlnire între asociații montane, administratori de cabane, ghizi și iubitori de natură a avut loc pe 20 aprilie, la Dâmbovicioara, și deja a dat roade. Evenimentul intitulat „Inițiativa de Salvare a Cabanelor Montane” a fost organizat de Constantin Țăposu, fondatorul asociației „Om pe munte” din Dâmbovicioara.

Iniţiativa de salvare a cabanelor montane, organizată în această primăvară la Dâmbovicioara, dă roade deja!

Au participat aproximativ 60 de persoane, printre care și reprezentanții cabanelor Pietricica, Podragu, Turnuri, Caraiman și Suru. În urma întâlnirii s-au pus bazele unei ample acțiuni de sortare și coborâre a deșeurilor strânse de-a lungul anilor la cabana Caraiman.
„Am încercat să ne ducem concret pe ce putem face noi, fie că suntem o organizație non-profit, fie că suntem iubitori de munte, și cum ne putem implica concret în revitalizarea acestor cabane”, ne-a declarat Constantin Țăposu.

La mai puțin o lună de la lansarea inițiativei de salvare a cabanelor montane, voluntarii au colectat peste 300 de saci de deșeuri de la cabana Caraiman din Munții Bucegi, le-au transportat până la Piatra Arsă și de acolo au fost preluate în vederea reciclării. Despre Pietricica din Argeș Constantin Țăposu ne-a povestit că este este cea mai izolată cabană din Munții Piatra Craiului și problema cea mai mare după pandemie este lipsa rezervărilor. Soluția găsită este crearea unui website. Cabanele Podragu și Turnuri din Munții Făgăraș se confruntă cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea, întreținerea clădirilor și lipsa personalului. Constantin Țăposu ne-a povestit că regimul de funcționare al cabanei Podragu este de maxim șase luni pe an, fiind cabana situată la cea mai mare altitudine în Munții Făgăraș. Transportul mărfurilor se face cu măgarii, dar în timpul iernii avalanșele strică potecile, iar accesul devine impracticabil pentru măgari, astfel o soluție ar fi acordarea de sprijin la amenajarea potecilor. Despre cabana Suru din Munții Făgăraș Constantin Țăposu ne-a spus că este „un exemplu pozitiv în ceea ce privește managementul”, pentru că proprietarii au amenajat cabana după ce a ars vechea clădire și fac activități cu școli și voluntari.
De nouă ani, asociația „Om pe munte” din Dâmbovicioara organizează tabere pentru copii, acțiuni de împădurire și ecologizare. Asociația a reabilitat și se ocupă în continuare de întreținerea Refugiului turistic din Șaua Strunga, Munții Bucegi, aflat la 1893 m altitudine; a reconstruit și un refugiu în Munții Baiului, la 1200 m.

Citește și Gimnastele de la Centrul Cultural Pitești au obținut premii importante la Constanța

Citește și Elevii români au obţinut medalii de aur, de argint şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...