Web Analytics
scris sâmbătă, 22.02.2025

Inginerii Haosului și ascensiunea lui Călin Georgescu

România se confruntă cu o situație pe care o digeră greu. Indiferent de tabăra din care fac parte, pro sau anti-Georgescu, românii stau cu dumicatul politic în gât, incapabili să-l înghită.

Inginerii Haosului și ascensiunea lui Călin Georgescu

Personal am mai văzut situația asta, tot ca ziarist. Prima dată în 1990 și 1992, când cei care erau de partea “cripto-comunistului” Ion Iliescu (votat de 85 % în 1990 și 61 % în 1992) i-ar fi sfâșiat fizic pe cei care votau cu “vânduții străinătății” Ion Rațiu (4,2 % în 1990) sau Emil Constantinescu (31% în 1992). Același sentiment l-am regăsit în 1996, de această dată fiind vorba de ură împotriva lui Ion Iliescu. Care a plecat de la Cotroceni în huiduielile mulțimii. Formată și din cei care îl votaseră cu patru ani înainte.

A venit rândul bătăliei dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu, apoi Mircea Geoană versus învingătorul lui Năstase, Traian Băsescu. Finalul fiind Victor Ponta contra Klaus Iohannis. Aceasta din urmă cred că a fost alegerea cea mai lipsită de ură, dar asta nu înseamnă că nu a existat patimă. Și victime…Deci ceea ce trăim nu este nou sub soare.

Diferența este dată de faptul că acum experimentăm o altă formă de irațional. O paletă întreagă de extremisme domină scena politică, nu numai în România. Călin Georgescu este un personaj confecționat dintr-un amalgam de morgă aristocratică, idei absurde, atitudine mesianică, diletantism și autoritarism, care a convins mulți români că poate fi președintele României. Așa cum a făcut-o și Corneliu Vadim Tudor în alegerile din 2000, cu mult mai puțin succes, este adevărat. Poate că a greșit că nu l-a avut ca model pe Viktor Orban.

În spatele acestui succes stă un mecanism deloc special, care a fost folosit cu succes în cazul altor alegeri (Italia, Ungaria, Brazilia, Franța), perfecționat de “Inginerii Haosului”. Așa îi califică într-o carte jurnalistul italian Giuliano da Empoli, pe sociologii, experții în Big Data, consilierii de imagine, ideologi și chiar oameni de știință, implicați în confecționarea vedetelor populismului actual.

Citește și:

Care este găselnița vremurilor noastre? Reinventarea propagandei, adaptarea la era telefoanelor inteligente, a selfie-urilor, a postărilor și materialelor video scurte, care nu cer prea multă judecată, dar dau senzația informării. Singurul criteriu de validare fiind Măria-Sa LIKEUL! De aici inflația de fake-news, care duce la crearea unor fake-personalități. De aici transformarea unor ziariști în propagandiști, aliniați uneia din tabere. Sau a propagandiștilor în făcători de opinie.

Ceea ce mi s-a părut interesant a fost faptul că în această carte, “Inginerii Haosului” apărută în 2019, se explica de ce afirmațiile ilogice și vădit false sunt mai importante în construcția unui personaj politic de succes, decât adevărul. Pentru că “oricine poate să creadă în adevăr, pe când să crezi în absurd este o adevărată demonstrație de loialitate.”

Cu alte cuvinte, atunci când Călin Georgescu spune lucruri de care unii râd, precum:

„În ultima mea misiune în insulele Marshall, […] Oamenii din acest paradis nu au știut că a existat al Doilea Război Mondial și nu știau că existau doctori. În medie, oamenii de pe insulele Marshall trăiau 180-200 de ani, iar acum media de viață acolo este de 35-45 de ani.”

“Zic unii că a ajuns omul pe Lună. Eu nu cred, sunt sigur că nu a fost așa. Este o altă manipulare, dar asta e altă temă. Aia a fost o manipulare, cu mersul omului pe lună. E o dovadă că după ce au fost prin ‘70, n-a mai fost nimeni pe lună. Adică brusc, n-am mai avut tehnică s-o facem”

„Oare apa este chiar H2O, așa cum am fost instruiți, ca să nu zic dresați să credem? Eu vă spun că nu-i așa. Acolo este informație, de-aia îți vine în pet de pastic, ca să nu mai fie informație. Dacă ar fi ea așa cum a fost lăsată, ea îți dă informație.

este ceva premeditat.

Sunt afirmații menite să trezească în oameni frică și furie. Frică față de ceea ce nu înțeleg și furie față de cei care i-au mințit! Ca să îl citez pe Giuliano da Empoli: “Populismul (n.n. actual) se naște din uniunea Furiei cu Algoritmii”

Cum se poate lupta cu așa ceva? În nici un caz cu argumente raționale.

Grupul celor care cred orice spune Călin Georgescu, potențat de iluzia victoriei asupra clasei politice, nu poate fi combătut cu realitate obiectivă. Pentru că fiecare membru al mișcării are senzația că este un făuritor de Istorie, un luptător activ, chiar dacă nu face altceva decât să scrie trei cuvinte, sau să dea o inimioară unei postări. Sunt importanți. Și aici intervine măiestria Inginerilor Haosului care crează algoritmii ce stimulează apetitul necesar, făcând ca senzația să pară realitate. Că-l cheamă Elon Musk sau Ion Popescu este mai puțin important. Efectul e același, doar magnitudinea în raport cu rapiditatea execuției diferă.

Cum se poate câștiga împotriva unui asemenea fenomen? Părerea mea, după ce am tot citit și discutat cu alții, doar punând la fel de multă pasiune, folosind aceleași mijloace!

Cum se poate profila eficient un contracandidat la tipul Călin Georgescu? Generând forță de leadership, arătând oamenilor o lume nouă, în care sunt respectați și sunt consultați permanent. Utilizând agresivitatea și forța maselor pentru a promova principiile în care acel om crede cu adevărat. 

Cu alte cuvinte, oamenii politici trebuie să înțeleagă că VOTUL a devenit un CLICK! 

Articol preluat din ziarul evz.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită