Web Analytics

Infectat cu Covid, patronul de la Krantz are un mesaj dur pentru dr. Dan Manu: ”Nu mai țineți în funcții cheie oameni care albesc mai bine funduri!”

de | 26.03.2020 14:22 | Actualitate

Am vorbit aseară la telefon, aproape de ora 23.00, cu patronul de la Krantz, Corin Boian, un om de afaceri cunoscut în Argeș și în afara lui prin firma de construcții cu care operează. Îi dădusem un mesaj pe whatsapp în care îl întrebam dacă este de acord să vorbească pentru Jurnalul de Argeș. Despre circumstanțele în care a fost luat cu izoleta după ce a fost depistat cu Coronavirus, dar și despre condiția de pacient internat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. Corin Boian m-a sunat relativ repede și, premonitoriu sau nu, discuția s-a purtat în timp ce pe HBO rula filmul Colectiv. Știți dvs, acel documentar tulburător cu investigațiile lui Tolontan despre umbrele, mult prea multe umbre, din spitalele și sistemul medical românesc. Prima întrebare pe care i-am adresat-o a fost dacă a luat virusul de la primarul din Deva. I-am spus că varianta asta circulă prin Pitești, în contextul în care firma Krantz are lucrări și contacte de afaceri în orașul din Hunedoara, și mi-a spus că nu.

# ”Spitalele și carantinele sunt adevărate fabrici de infestare”

“Am fost pe 10 martie la o întâlnire cu mai multe persoane și ulterior am aflat din presă că unul dintre cei cu care am stat în respectivul loc a fost depistat pozitiv. Dar nu-mi cereți nume și unde am fost, vă rog, că nu vreau s-o dăm în can-can. Nu vreau să-i expun inutil pe acei oameni care oricum sunt îngrijorați. Vreau să vorbesc doar despre experiența mea și credeți-mă că este suficient de relevantă pentru a descrie haosul, dezorganizarea și arbitrariul din sistemul medical. Important e că putem învăța toți din asta, din experiența mea, și poate că așa îi mai mișcăm pe decidenții din spitale și pe cei din conducerea județului să lase dracului politica fiindcă lucrurile sunt inimaginabil de grave. Spitalele și carantinele sunt adevărate fabrici de infestare. Si spun asta după experiența mea de pacient la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Judetean (locația din curtea Spitalului Bălcescu, n.n)”. În continuare, Corin Boian mi-a spus că a sunat singur la DSP și s-a autoizolat la domiciliu pe 16 martie, la șase zile după contact. Când a aflat practic din presă că una dintre persoanele aflate cu el la respectiva întâlnire a fost depistată pozitiv. În cursul aceleiași zile, undeva mai spre ora 17.00, a venit și DSP Argeș și i-a prelevat probe pentru teste. Apoi, omul de afaceri a rămas în casă în autoizolare. “Pe 22 Martie, în a doisprezecea zi de izolare și pe 23, în a treisprezecea, au venit cei de la DSP și mi-au luat din nou probe pentru încă două teste”. Lucrurile s-au complicat dramatic însă pe 23 Martie, când Boian a primit mai întâi rezultatul testului făcut pe 16 Martie, care a ieșit negativ, apoi, câteva ore mai târziu, și rezultatul celui de-al doilea test, de pe 22 martie, din ziua a doisprezecea de izolare, care a ieșit pozitiv. “Imediat am fost luat cu izoleta și internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Judetean”.

”Am cerut să fim separați, că noi eram doar 5 pacienți în toată secția și ei aveau cel puțin 10 saloane libere”

Unde ar fi problema din punctul de vedere al lui Corin Boian? “ Că m-au internat într-un salon cu un alt pacient, depistat tot pozitiv și aflat în a șaptea zi. Am cerut să fim separați pentru că mai aveau cel puțin zece saloane libere pe secție și eu eram abia al cincilea pacient confirmat. Lângă noi mai erau încă trei femei internate probabil tot împreună, în același salon. Practic, eu nu primisem încă rezultatul analizelor si la cel de-al treilea test, din a treisprezecea zi, de pe 23 Martie, și exista posibilitatea ca el să iasă negativ, iar eu sa nu mai fiu suspect. Pentru că este recunoscut în sistemul medical că 10% din testele ieșite pozitive sunt, de fapt, fals pozitive. Sau, dimpotrivă, colegul meu de cameră putea să iasă negativ la următoarele două teste și eu să fiu pozitiv, iar unul dintre noi sa-l fi infectat pe celălalt. Și atunci, nu vorbim de infestare deliberată? Le-am cerut doctorilor de acolo, șefei de secție, să ne separe, atât pe mine, cât și pe colegul de salon în contextul în care, repet, mai erau cel puțin zece saloane libere și noi doar cinci pacienți în toată clădirea. N-au vrut pur și simplu. Este incorectă, imorală și criminală această procedură”.

# Șefa de secție a refuzat să-i separe pe pacienți. A făcut-o doar după ce a intervenit prefectul

În continuare, Corin Boian ne-a spus că în disperare de cauză l-a sunat pe Adrian Miuțescu ( șeful PNL Argeș), pe prefectul Emanuel Soare, pe doctorița Aura Copciag de la DSP Argeș și alți decidenți (inclusiv pe dr. Dan Manu, care n-a răsuns), cărora le-a cerut ajutorul în ideea ca pacienții trebuie separați până nu le ies toate testele, tocmai pentru a se evita ca să se infecteze unii pe alții. Până la urmă, abia spre seară, după multe vociferări, urmate și de solicitarea prefectului Emanuel Soare, au fost scoși toți cei cinci pacienți, îmbrăcați și cu bagaje pe culoare. Au fost în fine izolați și redistribuiți singuri în saloanele libere, cel puțin asta știm sigur că s-a întâmplat în cazul cazul celor doi bărbați. Problema, în opinia lui Boian, e că nimeni nu-și asumă nimic, iar pericolul de infestare e uriaș. “ Dacă azi, când suntem doar 5 cazuri de confirmați ( între timp sunt 6, n.n), lucrurile nu sunt gestionate corect și rațional, ce se va întâmpla când vom avea în spitalele din Argeș zeci și chiar sute de bolnavi confirmați cu coronavirus? Va fi o infestare în masă”.

#”Grav e că pe nimeni nu interesează situația izolaților de la un contact direct”

L-am întrebat pe patronul de la Krantz ce face în continuare: ”Sunt internat și aștept ziua de duminică când ar fi următorul test. S-a schimbat între timp protocolul și testarea se face acum la minim 7 zile de la primul test ieșit pozitiv. Pe noul protocol, trebuie să fac încă două teste consecutive la interval de 24 ore. Iar apoi mai stau încă 14 zile în izolare, în spital, dacă testele îmi ies negative. Dumnezeu știe ce va urma. Pe protocolul nou, pacienții asimptomatici nu se mai izolează, stau în ambulatoriu. Foarte grav este, și văd că pe nimeni nu interesează asta, situația izolaților urmare a unui contact direct. Așa a fost și cazul meu. A venit poliția să vadă dacă respect regimul de izolare, am ieșit și m-au văzut în curte. La fel, DSP-ul m-a sunat, însă nimeni n-a verificat dacă soția, la rândul ei, e izolată de mine, dacă avem circuitele necesare în casă să facem acest lucru. Bine, am fost noi responsabili și am știut ce să facem, însă teoretic soția mea putea să iasă din casă și să se întălnească cu alți oameni, că nimeni nu a verificat. Vreau să vă mai spun ceva. În trei zile de la data de 10 martie, când se presupune că m-am infectat, vreme de trei zile eu am ieșit din casă, am avut întâlniri de afaceri, am fost la o intâlnire dintr-un oraș din Argeș. Apoi a venit week-end-ul și n-am mai ieșit din casă fiindcă am respectat și eu și soția ce se spunea oficial și la televizor. Ideea e că abia pe 16 martie am aflat că sunt suspect, după ce am văzut în presă că una dintre persoanele cu care am venit în contact a fost confirmată pozitiv. O lacună a actualului sistem și care va produce dezastre e că rezultatele la testele negative se comunică mai târziu decât cele pozitive, care trebuie date în 24-48 de ore. De exemplu, eu am primit rezultatul la testul negativ la 7 zile. Problema e că pe măsură ce lucrurile se vor înrăutăți, timpul de răspuns va fi din ce în ce mai mare. Iar asta va fi rău pentru spitale pentru că până la venirea răspunsurilor negative, se vor ține ocupate niște paturi de care vor avea cu siguranță nevoie alți pacienți infestați”.

#Boian: ”Domnule Manu, faceți de urgență ceva! Altfel aveți șansa să deveniți groparul șef al județului! ”

Pentru final, după experiența traumatică de pacient la Secția Infecțioase a Spitalului Județean, patronul de la Krantz ne-a rugat să publicăm mesajul său către președintele Consiliului Județean, dr. Dan Manu: ”Domnule Manu, faceți de urgență ceva! Pentru că dacă nu veți înceta să mai țineți în funcții cheie pe cei care albesc mai bine funduri, aveți șansa să deveniți, din ceea ce ați fost și sunteți, groparul șef al județului”.

Gabriel Grigore

 

 

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

4 Comentarii

  1. Pai ce sa mai zica si el acum. Se simte cu musca pa caciula. Stie ca a interactionat si el cu altii si nu le a spus sau i a pus sa taca, iar cei cu care a interactionat el au si ei la randul lor neveste si copii. Oare familiile celor cu care a interactionat acest Boian au stat in izolare in aceasta perioada? Au fost anuntati toti cu care a interactionat acest om? El trebuie sa stie cel mai bine cu cine a interactionat. Asta este grav, daca au fost sau nu anuntati toti cei cu care a interactionat.

    • Cred ca nu esti capabil sa citesti sau sa intelegi acest articol. Poate ar trebui sa te ajute cineva sa il interpreteze pentru tine. Dar hai sa iti explic eu in cuvinte mai simple, poate asa neuronul tau va intelege despre ce este vorba. Omul acesta nu se simte cu nimic cu musca pe caciula. Din contra, incearca sa ii scoata la iveala pe cei care s-au dat la fund si se ascund in spatele unor usi inchise. Acest om a sunat singur la DSP dupa ce a aflat din ZIARE/PRESA ca este contact direct si nici macar de la DSP. A intrat imediat in auto-izolare/carantina/a stat acasa si a contactat toate persoanele cu care acesta s-a intalnit in perioada respectiva (garantez acest lucru cu dovezi si nu cu vorbe aruncate in vant ). Dar problema nu este ca s-a plimbat el. Problema esentiala este alta. Si uite aici o intrebare de 10 puncte: ai inteles despre ce trage acest om un semnal de alarma? sau tot ce ai inteles este ca capra vecinului este bolnava?

  2. Văd că selectați mesajele care va convin. De ce nu ați publicat comentariul meu in care întăream spusele patronului de la Kranz că nu se respectă regulile medicale la Spitalul de boli infecțioase. Așa cum am spus fiul meu a fost internat cu o boala și a luat și alte două de la cei din salon. Trei internați în același salon cu 3 boli transmisibile diferite. Și soția mea in calitate de aparținător a luat varicela de la un copil din salon.

  3. Văd că selectați mesajele care va convin. De ce nu ați publicat comentariul meu in care întăream spusele patronului de la Kranz că nu se respectă regulile medicale la Spitalul de boli infecțioase. Așa cum am spus fiul meu a fost internat cu o boala și a luat și alte două de la cei din salon. Trei internați în același salon cu 3 boli transmisibile diferite. Și soția mea in calitate de aparținător a luat varicela de la un copil din salon.