# Nu s-a învăţat nimic din tragedia de la Colectiv # La inaugurare, amfiteatrul a fost umplut cu studenți fără să fie terminat # 9.000 de studenți vor învăța în niște spații dintre care unele sunt vulnerabile la incendii
În replică la articolul „Afară-i vopsit gardul și înăuntru leopardul. Deschidere de an universitar cu interioare încă nefinisate la UPIT”, rectorul Dumitru Chirleșan ne-a abordat pentru a ne preciza că finisările la noul corp al UPIT, inaugurat odată cu deschiderea anului universitar, sunt realizate până în cele mai mici detalii. „Un singur lucru nu este finisat, este vorba despre amfiteatrul pe care nu l-am putut termina pentru că nu avem aprobările de la ISU. Lucrările au început în 2002, iar în 2015 a avut loc evenimentul de la Colectiv și normele de securitate s-au schimbat, așa că era nevoie de unele modificări, dar banii îi avem în cont, așa că vom finaliza în curând și amfiteatrul”, spune rectorul Chirleșan. Care însă se contrazice singur, prin simplul fapt că recunoaște că amfiteatrul nu este terminat.
Ne-am interesat la ISU și am aflat că Universitatea Pitești nu are nici un fel de autorizație și nici nu s-a efectuat vreun control al respectării proiectului, pentru simplul motiv că de abia acum se lucrează la documentație. Mai trebuie spus că, deși rectorul ne-a bătut obrazul că nu am fi scris adevărul, în ziua festivităților, muncitorii erau pe șantier și chiar și ulterior începerii cursurilor continuau să lucreze. Acestea fiind spuse, ceea ce ar trebui, de fapt, să îngrijoreze atât pe cei de la conducerea universității, autoritățile, cât și pe părinții tinerilor este că un număr de 9.000 de studenți au început cursurile la UPIT și vor învăța în niște spații despre care specialiștii ISU nu au nicio idee dacă sunt sigure, sau nu. Și au mai fost niște părinți, care, pe 30 octombrie 2015, au avut încredere să își lase copiii să se distreze în Clubul Colectiv…
Col. Marius Baicu – ISU: „Au mers așa…, nu s-a dat importanță prea mare”
„Atunci, în 2002, nu se punea problema de avize, autorizații, nu au avut un proiect avizat de noi, după care să construiască. Între timp, s-a schimbat și legislația. Am vorbit cu domnul Soare, lucrează la documentația de autorizare, într-o săptămână-două, o termină. În 2002 s-a proiectat ceva, acum Soare (arhitectul Pompiliu Soare, cel care a realizat Studiul de fezabilitate pentru Universitate în 1996, dar și modificările actuale) a gândit altceva. Se ocupă cineva de verificarea proiectului. Zaharia se numește persoana. După ce domnul Zaharia scoate referatul, atunci putem sta de vorbă. Sperăm că, până la sfârșitul anului, se va da autorizația. Ei au dreptul să funcționeze până la 30 iunie 2017 pe propria răspundere, așa cum funcționează și Filarmonica Pitești. Nu au niciun fel de autorizație ISU! Au mers așa…, nu s-a dat importanță prea mare. După 2015 am început să punem un accent mai mare. Actul final este autorizația pentru securitate la incendiu. Avizul se dă în vederea obținerii certificatului de urbanism și este necesar avizul pentru securitate la incendiu și protecție civilă. Cu toate avizele, certificatul de urbanism și proiectul, se obține autorizația de construire. La noi lucrarea se încheie cu autorizarea de securitate la incendiu. Referatul trebuie să stea la dosarul de autorizare. OK-ul final îl dă ISU. O să vedem ce s-a construit, nu am făcut niciun control până acum! Nu avem proiectul! O să vedem ce s-a făcut și dacă lucrările corespund proiectului”, ne-a spus col. Marius Baicu, șef serviciu ISU Argeș.
Alina Crângeanu
0 Comentarii