Web Analytics
scris joi, 14.11.2024

Încă un Tezaur Uman Viu în Argeș. Meșterul fierar Marin Vasile, onorat cu acest titlu

Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât joi, 14 noiembrie, să acorde titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU pentru 16 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Încă un Tezaur Uman Viu în Argeș. Meșterul fierar Marin Vasile, onorat cu acest titlu

Citește și: Consiliul Județean Argeș participă la Târgul de Turism al României. Cetatea lui Dracula, o atracție inedită

Ei bine, un astfel de titlu i-a revenit și argeșeanului Marin Vasile, meșter fierar din satul Jupânești, comuna Coșești – după cum se arată într-un comunicat de presă al C.J. Argeș.

Conform sursei citate, dosarul a fost întocmit de Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, prin Secția Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, coordonată de drd. Dragoș Nicolae Dinescu.

Județul Argeș are cinci titluri onorifice de Tezaur Uman Viu acordate de Ministerul Culturii creatorilor și păstrătorilor valorilor tradiționale românești. Primul argeșean care a obținut acest titlu a fost regretatul vătaf Petre Măsală de la Stolnici, care a decedat la începutul acestui an, lăsându-ne o moștenire valoroasă – arta călușului autentic.

Al doilea titlu de Tezaur Uman Viu a fost acordat în 2022 doamnei Viorica Olivotto, cunoscuta țesătoare de la Nucșoara, care impresionează prin creațiile sale unice. În 2023, Argeșul și-a îmbogățit zestrea cu încă două titluri de acest gen, acordate ca o recunoaștere a valorii inestimabile pe care meșterii noștri o aduc comunității prin păstrarea tradițiilor și prin promovarea meșteșugurilor populare: Marilena Iosifaru – bunica de la Corbeni care îi învață pe copii să țeasă, să coasă și să realizeze păpuși tradiționale, și Constantin (Tică) Vasile – țiterașul Văii Vâlsanului.

Programul TEZAURE UMANE VII vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților” – se mai arată în comunicatul C.J. Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Norocul lui Gheorghe Zamfir la Piteşti

Sâmbătă, 9 noiembrie, am avut șansa să particip, alături de alți colegi jurnaliști, la un eveniment de excepție: naistul nostru de geniu, Gheorghe...

Din ediția tipărită