Web Analytics
scris miercuri, 09.07.2025

Încă o „nefăcută”! Direcţia Silvică Argeş, în văzul întregii ţări: A împuşcat ursoaica şi a abandonat puii în drum

După nefericitul eveniment de pe Transfăgărășan, unul la care autoritățile nu pot spune că nu se așteptau și care s-a soldat cu moartea motociclistului italian atacat de ursoaica cu care își făcuse selfie nu cu mult timp în urmă, și care a fost ulterior împușcată, au rămas puii, fără ca nimănui să îî pese de soarta lor. Reprezentanții societății civile arată cu degetul tot spre autoritățile publice, care nu au făcut nimic pentru ca animalele să nu mai cerșească pe marginea drumului.

Încă o „nefăcută”! Direcţia Silvică Argeş, în văzul întregii ţări: A împuşcat ursoaica şi a abandonat puii în drum

De altfel, în urmă cu doi ani „Jurnalul de Argeș” a scris că Sanctuarul de la Zărnești a vrut să preia doi urși de pe Transfăgărășan, dar Direcția Silvică Argeș nu a fost de acord. Concluzia? Directorul Armand Chiriloiu ne-a dat în judecată. La fel cum i-a dat în judecată și pe jandarmii care au amendat Direcția Silvică Argeș pentru că nu își face treaba în ceea ce privește asigurarea protecției cetățenilor pe Transfăgărășan.

„Au împușcat ursoaica, fiindcă era mai simplu. Știți ce e complicat? Să muncești. Să cauți soluții pentru reducerea populației de urși”

Reprezentanți ai societății civile au cerut ca autoritatile să intervină și să prindă puii ursoaicei împușcate, să îi ducă la orfelinatul din Balan sau la sanctuarul din Zărneşti, iar ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a emis un ordin de relocare, luni 7 iulie, la șase zile după ce ursoaica a fost împușcată. „În mod normal, ar fi trebuit să fie convocat un consiliu local pentru situații de urgență. Am primit acum o oră o înștiințare de la prefectul județului că este nevoie de această relocare. Acum suntem în proces de redactare a ordinului. Mi-ar fi plăcut să știm mai din timp că acești pui sunt acolo, liberi”, a declarat Diana Buzoianu.

„Toate autoritățile din Argeș care au răspuns la telefoane și mesaje spunând că puii au fugit și că îi caută au mințit!!!! Nu îi caută nimeni, puii sunt în același loc, poza este primită de la o sursă care a fost azi acolo. Puii sunt acolo, la vedere!!!! Ocolul, jandarmeria, salvamontul știu situaţia și mint, dacă i-a văzut lumea, înseamnă că i-au vazut și ei. Singura soluţie pe care o văd în acest moment este să distribuiți pe toate grupurile pe care le cunoașteți: cei aflați mâine pe Transfăgărășan care văd puii de urs să sune toți la 112, să raporteze prezența a 3 pui mici fără mamă”, a fost S.O.S.-ul transmis pe social media de pagina de Facebook „Ursulețul Cârcotaș”, de Laura Niculescu, voluntar ASPADA.
Criticile la adresa autorităților – pasive, până la începutul acestei săptămâni – au fost, de altfel, destul de virulente.

Adriana Stoian: „Au împușcat ursoaica fiindcă era mai simplu. Știți ce e complicat? Să muncești. Să cauți soluții pentru reducerea populației de urși, cum au făcut și alții. Să le dai de mâncare în pădure, cum ești plătit s-o faci. Să găsești tomberoane pentru orașe, pe care nu le pot deschide urșii (există, au americanii și canadienii) să schimbi legislația și să dai amenzi mari pentru turiștii care îi hrănesc pe marginea drumului. Să faci parcuri naturale pentru ei. Dar asta înseamnă să muncești, nu să aștepți ziua de salariu degeaba. Să lași 3 pui de animal pe marginea drumului – de urs sau de pisică e totuna – înseamnă că nicio viață nu contează pentru tine!”
„Procedura s-a blocat la autoritățile locale, pentru că, în primul rând, este interzis prin lege ca o ursoaică cu pui să fie împușcată. Trebuia relocată. Trebuia găsită o altă soluție”, a precizat și Cristina Lapis, fondatoarea sanctuarului de urși de la Zărnești.

Citește și Presa italiană după ce un motociclist a fost ucis de o ursoaică pe Transfăgărășan: „România are o problemă”

Într-un proces cu Jandarmii care au amendat Direcția Silvică Argeș, DSA a susținut că nu s-a semnalat nicio situație care să pună în pericol securitatea persoanelor

Puii au fost abandonați de cei care ar fi trebuit să-i salveze, cred oamenii și reamintim faptul că în urmă cu doi ani „Jurnalul de Argeș” a scris că Sanctuarul de la Zărnești a vrut să preia doi urși de pe Transfăgărășan, dar Direcția Silvică Argeș nu a fost de acord. Am discutat atunci cu reprezentantele a două ong-uri (Paula Ciotlos, reprezentanta AMP Liberty – Bear Sanctuary și Laura Niculescu, voluntar ASPADA), care ne-au vorbit despre demersurile lor care s-au lovit de un refuz. Și ghiciți ce s-a întâmplat? Șeful pădurilor din Argeș, vânătorul Armand Chiriloiu, directorul DSA, ne-a dat în judecată. Așa cum a făcut ori de câte ori am vrut să arătăm ce se întâmplă în această instituție în care viața, inclusiv cea umană (vezi cazul Sever Pahonțu! – n.r.) pare să nu conteze.

Tot „Jurnalul de Argeș” a scris că Jandarmeria a amendat Direcţia Silvică Argeş pentru că urşii se plimbă în voie pe Transfăgăraşan. Concret, Direcţia Silvică Argeș, reprezentată prin Armand Chiriloiu, a fost sancţionată de Inspectoratul de Jandarmi al Județului Argeș cu 2.000 lei amendă contravenţională pe motivul că DSA, în calitate de gestionar al fondului cinegetic nr. 5 Arefu (Transfăgărășan), nu asigură gospodărirea faunei de interes cinegetic, nu asigură protecția faunei cinegetice, iar personalul nu este dotat cu uniformă și armament corespunzător pentru intervenția la exemplarele de urs prezente pe DN 7C, neasigurând, în consecință, protecția oamenilor.

Direcția Silvică Argeș a contestat amenda primită, dar a pierdut procesul la Judecătoria Pitești, instanța apreciind că susținerea acesteia conform căreia nu s-a semnalat nicio situație care să pună în pericol securitatea persoanelor sau a bunurilor nu este reală. Potrivit magistraților de la Judecătoria Pitești, simpla prezență într-un spațiu destinat circulației publice a unor animale sălbatice de dimensiuni considerabile, precum ursul brun, constituie cu certitudine o amenințare pentru siguranța și integritatea persoanei. Și magistrații de la Tribunalul Argeș au respins apelul Direcției Silvice Argeș, hotărârea primei instanțe rămânând definitivă.
Așadar nu trebuia să se întâmple și necazul cu moartea motociclistului italian pentru ca Direcția Silvică Argeș, condusă de directorul Armand Chriloiu, să-și facă datoria, pentru care primește venituri uriașe și să asigure siguranța oamenilor care se întâmplă să meargă pe Transfăgărășan. Nu mai vorbesc de faptul că se pune în pericol și viața turiștilor, astfel România putând să piardă mult mai mult. Oare întâmplător presa din Italia a început să scrie că țara noastră nu pare sigură pentru turism?

Cum vede ministrul Mediului rezolvarea crizei urșilor

În legătură cu modul de soluționare a crizei urșilor, ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat pentru „Jurnalul de Argeș”: „Va trebui să avem un pachet de măsuri, mult mai amplu, care trebuie adoptat. Pe partea de amenzi care să fie date cetățenilor care dau de mâncare, nu respectă legea și se expun pe ei și pe cei din jurul lor la riscuri, aceste amenzi trebuie să fie crescute și aplicate eficient. Apoi avem zona de modificare a legislației pentru a da mai multă putere primarilor și comunităților să intervină atunci când urșii habituați intră în comunități. Acolo este nevoie de intervenție pentru urșii aceia care reprezintă un risc. Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un pachet de măsuri de prevenție care să presupună bani alocați pentru garduri electrice, sisteme de gestiune a deșeurilor care să nu poată fi accesate de urși, de exemplu”.

Citește și Inspectorii Curții de Conturi au descoperit plăţi necuvenite de peste 216 milioane de lei acordate salariaţilor Romsilva

Citește și Socoteala urşilor, spaima decidenţilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...