Web Analytics

În vizita sa de la Piteşti, ministra Mediului a primit o sesizare privind tăieri ilegale de lemn la Direcţia Silvică Argeş

de | 14.10.2015 20:52 | Dezvăluiri

Pe 24 septembrie, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a venit la Piteşti, la ședința Colegiului prefectural unde a discutat mai multe probleme cu primarii din Argeș și cu directorii de deconcentrate. În timpul vizitei de la Pitești, ministrul Graţiela Gavrilescu a primit o sesizare de la un piteștean conform căreia la Direcția Silvică Argeș au loc tăieri ilegale de lemn, sesizare care a fost transmisă spre rezolvare inspectorului șef Viorel Mihălcioiu de la Garda Forestieră Ploiești. În sesizarea respectivă era menționat faptul că între 30 aprilie – 15 septembrie a.c., perioadă în care sunt interzise tăierile de masă lemnoasă de fag, Direcția Silvică Argeș, prin ocoalele silvice Vidraru, Domnești, Aninoasa, Cotmeana și Curtea de Argeș, a făcut tăieri de fag pe această perioadă de restricție făcând act de punere în valoare, pretinzând că se fac tăieri de igienă, operațiuni care se fac pe tot timpul anului. În aceeași sesizare este menționat faptul că ocoalele menționate au executat marcări în perioada aprilie – septembrie pentru arbori sănătoși care au fost folosiți ca lemn de lucru la Secția de prelucrare a lemnului Domnești, unde s-ar fi lucrat cu produsele lemnoase de fag. Pentru a confirma faptul că sesizarea respectivă există am stat de vorbă cu inspectorul șef Viorel Mihălcioiu de la Garda Forestieră Ploiești care ne-a precizat că într-adevăr ministra Mediului a primit o astfel de sesizare în momentul participării lor la ședința Colegiului prefectural de la Pitești. „Am primit o sesizare neoficială pentru că autorul a preferat să-și păstreze anonimatul. De regulă, mie îmi place ca omul să-și asume răspunderea, dar ea a fost făcută, iar eu o verific și o includ în tematica de control. Nu am stat de vorbă cu directorul Direcției Silvice Argeș la vizita de la Pitești pentru că sesizarea a fost făcută în scurt. Este o perioadă foarte grea pentru noi pentru că suntem în reorganizare acum, dar cât de curând se vor face verificări. Se vor verifica documentele, de unde a provenit materialul lemnos, mergem la pădure și vedem felul tăierii”, a precizat inspectorul șef Viorel Mihălcioiu de la Garda Forestieră Ploiești.

„Eu am stat o oră, la şedința de Colegiu Prefectural cu doamna ministră și mie nu mi-a spus nimic, de unde știți dvs. mai bine ca mine?”

Cum marcările și actele de punere în valoare se fac sub aprobarea șefilor de ocoale cu știința conducerii Direcției Silvice Argeș, am stat de vorbă despre această problemă și cu directorul Armand Chiriloiu, care a părut surprins de faptul că ministra Mediului, Grațiela Gavrilescu, nu i-a adus la cunoștință de existența unei sesizări în acest sens la vizita de la Pitești. „Eu am stat o oră la Ședința de Colegiu Prefectural cu doamna ministră și mie nu mi-a spus nimic, de unde știți dumneavoastră mai bine ca mine?”, ne-a întrebat contrariat Armand Chiriloiu. Directorul de la Direcția Silvică Argeș ne-a precizat că nu are cunoștință de existența unei sesizări privind tăieri ilegale de fag, după care, fără să mai fim lăsați să punem nicio întrebare, ne-a cerut o solicitare oficială. În răspunsul primit de la Direcția Silvică ca urmare a solicitării noastre se recunoaște că în perioada 1 mai – 31 august au fost livrați 6.634 mc de lemn de lucru fag, dar nu ni se spune prin ce operațiuni au fost arborii de fag exploatați: „Din partizile exploatate prin prestări de servicii exploatare și în regie proprie de către echipele de exploatare ale ocoalelor, o parte din lemnul de lucru din specia fag – aproximativ 22 mii mc/an – este transportat la Secția de prelucrare a lemnului Domnești – subunitate a Direcției Silvice Argeș, unde este prelucrat în cherestea, pentru creșterea valorii de valorificare. În perioada 01.05 – 31.08 2015, au fost livrați de către ocoale la SPL Domnești 6634 mc și debitați 7320 mc lemn lucru fag; în aceeași perioadă a fost parcursă cu tăieri de igienă în cadrul celor 11 ocoale o suprafață de 1922 ha, de pe care s-au recoltat 3521 mc, diverse specii”.

Solicitarea trimisă către Jurnalul de Argeş este semnată în numele lui Armand Chiriloiu de directorul adjunct

Un alt lucru bizar este și faptul că la solicitarea trimisă de Direcția Silvică Argeș către redactorul Jurnalului de Argeș, apare că aceasta a fost semnată de directorul Direcției Silvice Argeș, ing. Armand Chiriloiu, doar că semnătura de pe actuala solicitare nu este a sa, ci a directorului tehnic Cătălin Podea. Dar acest amănunt nu mai este o noutate ținând cont că în instituțiile deconcentrate de cele mai multe ori rufele murdare se spală în echipă.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole