Ne-o spune dr. Dan Olariu, șef secție Chirurgie I din cadrul S.J.U.P., care mai precizează: „Putem aborda orice fel de patologie din punct de vedere laparoscopic”
D-le doctor, s-a investit serios în ultimul timp la Spitalul Județean. Cum se prezintă secția Chirurgie I din punct de vedere al dotărilor?
– În ultimul timp, urmare a dotărilor cu aparatură de înaltă performanță, am reușit să ne apropiem din punct de vedere strict al dotării de marile clinici de chirurgie din București, clinici de stat sau private. Asta evident că a dus la o lărgire a sferei de intervenții chirurgicale, care au devenit mult mai complexe. În momentul de față, din punctul meu de vedere, ca șef de secție al Chirurgiei, pot spune că în Spitalul Județean Argeș se poate efectua orice fel de intervenție chirurgicală în sfera chirurgiei abdominale, mai puțin transplantul hepatic. În rest, nu există patologie care nu poate fi abordată în Spitalul Județean. Și vorbim aici de patologie de politraumă, până la patologia neoplazică, tumorală, oricât ar fi ea de complexă.
E un lucru încurajator, mai ales că era vorba aia cu „cel mai bun doctor din Pitești e trenul către București”…
– Cred că nu mai e cazul, cel puțin în privința abordării patologiei chirurgiei generale. Sigur, fiecare are dreptul să-și aleagă spitalul și doctorul pe care și-l dorește. Dar, din punct de vedere al dotării și al medicilor care au venit – sunt doctori tineri, veniți din clinicile universitare din București sau din Craiova – cred că nu mai e cazul.
Două linii laparoscopice 4K-3D, de ultimă generație, ca la Sanador
Concret, despre ce dotare e vorba? Ne puteți detalia?
– Da. Discutăm aici, de exemplu, despre două linii laparoscopice 4K-3D. În termeni științifici, asta înseamnă o linie laparoscopică de ultimă generație, care intră în dotarea Spitalului Sanador, de pildă. Și care ne dă posibilitatea să abordăm orice fel de patologie din punct de vedere laparoscopic. Se vede, de altfel, și statistic că numărul intervențiilor chirurgicale laparoscopice a crescut, cel puțin în 2024, cu 20 și ceva la sută. În aproape un an. Discutăm aici, ca patologie, despre colecist laparoscopic, apendicită laparoscopică, tumoră de colon laparoscopică, histerectomii laparoscopice, hernie hiatală laparoscopică, hernie inghinală laparoscopică, hernie ombilicală laparoscopică, anexectomie laparoscopică – vorbim de sfera genitală pe care o abordăm tot noi. Dacă acum câțiva ani se opera doar colecist laparoscopic și, foarte rar, un apendic laparoscopic, acum discutăm de un număr mult mai mare de intervenții chirurgicale ca tipologie pe care le efectuăm.
Din totalul intervențiilor chirurgicale, cât la sută sunt intervenții laparoscopice?
– Nu am o statistică, dar vă pot spune că ne ducem undeva la 25-30% de intervenții efectuate laparoscopic.
Ca să înțeleagă toată lumea, aceste intervenții sunt minim invazive…
– Exact. Fără tăietură clasică și cu o recuperare mult mai rapidă, cu dureri postoperatorii mult mai puțin semnificative. Sunt, deci, multiple avantaje.
Citește și Record de proiecte! Județul Argeș, locul I în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia
Se pot face, de asemenea, intervenții minim invazive la nivelul prostatei, al vezicii urinare, rinichi, uretere…”
Să revenim la dotări…
– Da. Pentru secția de Urologie discutăm de o linie completă, un tur complet de urologie, cu ajutorul căruia se pot face, de asemenea, tot felul de intervenții minim invazive la nivelul prostatei, al vezicii urinare, rinichi, uretere… Tot așa, e o dotare de anul trecut. După care discutăm de electrocautere de înaltă performanță, cu sigilare vasculară, discutăm, în sfera sterilizării, de autoclave – cu abur și cu plasmă – tot de ultimă generație, care asigură o sterilitate sută la sută a materialelor pe care le folosim. Adică am crescut extrem de mult siguranța actului operator, ceea ce duce la o scădere a infecțiilor nosocomiale, despre care se tot vorbește în țara noastră; ele există în toată lumea, iar la noi, cel puțin în spitalele de stat, sunt într-un procent un pic mai mare decât normal. Prin aceste dotări, însă, sunt convins că va scădea numărul de infecții nosocomiale…
Cu personalul sunt probleme la Chirurgie?
– Din punct de vedere al specialităților chirurgicale, nu suntem într-un deficit major. Ne mai trebuie un doctor pe Chirurgie I, unul pe Chirurgie II, discutăm, deci, de un deficit minim, adică undeva la 20%… Aș mai spune că avem o echipă de oameni tineri, chirurgi specialiști, pe care mă bazez. I-aș numi aici pe Daniel Bidivenciu, Mădălina Marinoiu, Petre Avram, Emil Ciucă și Adrian Nedelcu.
Suferința mare este la ATI…
– La ATI este groaznic.
Cum lucrați fără ATI-iști?
– Foarte, foarte greu, cu bolnavi amânați, cu durată de spitalizare mai mare decât normal, evident cu riscuri, pentru că e un anestezist la două-trei săli de operație, e greu…
Ce volum de muncă aveți aici, la Chirurgie?
– Tocmai s-a făcut un bilanț: Peste șase mii de intervenții chirurgicale pe an s-au efectuat în cadrul blocului operator din Spitalul Județean. În medie, ar fi 500 de intervenții chirurgicale pe lună.
Cine este dr. Dan Olariu
Dr. Dan Olariu are 45 de ani și este medic primar de chirurgie generală. Este absolvent al U.M.F. „Carol Davila” din București, cu rezidențiatul făcut la Spitalul „Bagdasar Arseni” din capitală. A fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Pitești în perioada 2015-2016, iar acum este șeful secției Chirurgie I și coordonator al Blocului Operator al SJUP. În spitalul din Pitești lucrează de peste 12 ani.
0 Comentarii