Web Analytics

În sfârșit, transparență cu privire la datele despre pandemia de Covid-19

de | 21.01.2021 11:36 | Actualitate, Politica si Administratie

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu (foto), a afirmat miercuri că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, cerută de mai multe organizaţii din societatea civilă într-o scrisoare deschisă. Reamintim, încă de la începutul pandimiei, protestul ziarelor care fac parte din rețeaua Presshub pentru transparentizarea acestor date, pentru eroarea decizională ca DSP-urile județene să raporteze la Grupul de Comunicare Strategică și abia acesta să returneze informațiile către presă. Un fel de descentralizare prin centralizare!

Citiți și: Jaf din bani publici, având ca pretext lupta anti-Covid. Percheziții în capitală și într-un județ

‘Am citit scrisoarea semnată de cele 21 de organizaţii din societatea civilă care cer transparenţă cu privire la datele despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare. Pot doar să spun că organizaţiile neguvernamentale îşi doresc ceea ce îmi doresc şi eu: transparenţă, date în format deschis, o comunicare reală între Ministerul Sănătăţii şi oameni. Am pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor menţionate în scrisoarea deschisă şi în cel mai scurt timp vom reveni cu veşti bune’, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii i-au cerut ministrului Sănătăţii să onoreze promisiunea de transparenţă şi să ‘publice deschis, actualizat în mod regulat şi într-o manieră prietenoasă datele relevante’ privind pandemia COVID-19 şi campania de vaccinare.

‘În curând, se face un an de când pandemia COVID-19 afectează şi ţara noastră. În aceste luni, nu credem să fi existat persoane care să nu fi fost interesate de modul în care această pandemie le-a ameninţat sănătatea proprie şi pe a celor dragi. Şi, totuşi, în tot acest timp, autorităţile au comunicat cu cetăţenii într-o manieră cel puţin rudimentară, prin comunicate seci, cu cifre puţine, prezentate într-o manieră neintuitivă. În lipsa informaţiilor coerente şi accesibil prezentate, în rândul populaţiei s-a instalat confuzia, au înflorit teoriile conspiraţioniste şi a scăzut încrederea în autorităţi’, afirmă semnatarii scrisorii.

Citește și: INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEȚEAN ARGEȘ ȘI-A PREZENTAT BILANȚUL PE ANUL 2020

Reprezentanţii organizaţiilor au solicitat printre altele să se comunice numărul de persoane externate vindecate/judeţ/zi, numărul de persoane decedate/judeţ/zi, numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secţiile ATI/judeţ/zi şi numărul total de pacienţi ATI/judeţ/zi, numărul de cazuri active/judeţ/zi, numărul de persoane testate/judeţ/zi, tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporţie din pacienţii testaţi judeţ/zi, provenienţa persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe judeţ, dar şi raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi şi numărul de pacienţi confirmaţi, dar asimptomatici sau cu forme foarte uşoare.

Citește și: Întâlnirea Asociatiei Municipiilor din România (AMR) cu Guvernul Cîțu

Totodată, organizaţiile semnatare mai cereau şi transparenţă privind vaccinarea, precum numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/judeţ/zi, defalcate pe reacţii comune/minore şi reacţii majore, numărul de doze de vaccinuri livrate/judeţ, defalcate pe tip de vaccin, procentul de vaccinare în rândul personalului sanitar/judeţ/zi, numărul de doze disponibile zilnic la nivelul fiecărui centru de vaccinare. AGERPRES

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii