Web Analytics
scris miercuri, 28.10.2015

În cazul eşecului proiectului de reabilitare, Câmpulungul a pierdut timp şi pe mâna juriştilor

# Incredibil: Primăria a greșit instanța de judecată în războiul cu Grup Corint

În cazul eşecului proiectului de reabilitare, Câmpulungul a pierdut timp şi pe mâna juriştilor

Mega-proiectul de reabilitare a centrului istoric al Câmpulungului s-a spart în mod dezastruos pe timpul mandatului lui Călin Andrei, iar primarul interimar Liviu Ţâroiu s-a trezit cu cioburile în cap. Şi este atât de dezorientat, încât în 2016 va fi nevoit să prevadă în buget returnarea banilor primiţi din fondurile europene: circa două milioane de euro. Până atunci şi-a scos la înaintare abilităţile de negociator în relaţia cu finanţatorul şi constructorul şi a realizat faptul că pentru Câmpulung ar fi fost mai bine dacă ar fi stat acasă, în aşteptarea pensiei.

Ultima ispravă de poveste horror pentru câmpulungenii care visau la finalizarea lucrărilor s-a produs în iunie 2015, la peste două luni de la încheierea relaţiei contractuale cu Grup Corint SA Alba Iulia, firmă care trebuia să se ocupe de lucrările de construcţie şi amenajare. Atunci, Ţâroiu s-a hotărât să dea în judecată constructorul, sperând că instanţa va dispune obligarea celor de la Grup Corint să predea rămăşiţele proiectului către municipalitatea câmpulungeană. S-a ajuns la o asemenea situaţie din cauză că firma din Ardeal nu a renunţat la administrarea obiectivelor afectate de lucrări – Grădina Publică, Parcul şi Băile Kretzulescu – reclamând un rest de plată pentru materiale şi recuperarea garanţiei de execuţie.
Zis şi aproape făcut! Cererea de obţinere a unei ordonanţe preşedinţiale având ca obiect obligaţia de a face în sarcina lui Grup Corint a fost înregistrată la Judecătoria Câmpulung pe 25 iunie. Autorii solicitării dusă la instanţă au fost jurişti din cadrul Primăriei, aflaţi sub îndrumarea celui care este considerat un aliat al pesedistului Liviu Ţâroiu – secretarul Nicolae Ghinea. În timp a intervenit şi recunoaşterea propriilor slăbiciuni, efectul fiind angajarea unei case de avocatură care să reprezinte Câmpulungul în litigiul cu Grup Corint. Şi s-a optat pentru cabinetul lui Eugen Chelaru. Până să fie îndeplinite formalităţile cu avocatul, cererea Primăriei a zăcut la Judecătoria Câmpulung pe toată perioada vacanţei magistraţilor. Iar surpriza a aşteptat şi ea trecerea vacanţei!
Din punct de vedere teritorial, instanţa aleasă să soluţioneze cazul trebuia să fie aflată în aria de competenţă a Curţii de Apel Piteşti. Punct ochit: Judecătoria Câmpulung. Din punct de vedere material, însă, „geniile” din Primărie au ales greşit. Valoarea contractului de execuţie în cazul proiectului de reabilitare ducea procesul direct la Tribunalul Piteşti. În cele mai multe cazuri, cererea greşit îndreptată este direcţionată către instanţa competentă, dar nu s-a întâmplat aşa ceva. A fost nevoie de apariţia lui Chelaru pentru ca solicitarea Câmpulungului să intre pe rolul Tribunalului. Asta s-a întâmplat pe 25 septembrie, după trei luni de la iniţierea acţiunii, iar primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 20 noiembrie.

„Lipsa de şcoală a unora din Primărie”

Întârzierea cauzată prin depunerea cererii la Judecătoria Câmpulung în loc de Tribunalul Argeş a fost reclamată şi în Consiliul Local de către Ionel State. Alesul local liberal a fost chiar ironic atunci când a cerut explicaţii: „S-a tot vorbit de lipsa de şcoală a unora din Primărie, poate ne spuneţi de ce solicitarea nu a fost depusă la Tribunal, ci la Judecătorie. Nu ştiaţi ce instanţă e competentă?”. „Interimarul” Liviu Ţâroiu a bâlbâit răspunsul, iar Nicolae Ghinea şi-a găsit scăparea cu o justificare de avocat: „Era interpretabilă toată treaba!”.
De regulă, o acţiune precum ordonanţa preşedinţială este judecată în regim de urgenţă, fiind vorba de luarea unor măsuri necesare evitării unei situaţii litigioase grave. Dincolo de acest aspect, gafa celor de la Câmpulung a prelungit situaţia tulbure a proiectului Kretzulescu cu încă o jumătate de an. Fără preluarea obiectivelor de la Grup Corint, Primăria nu poate interveni pentru a evita pierderi şi mai mari cauzate de nefinalizarea lucrărilor.

Milioane pentru un sfert din proiect

Problema preluării obiectivelor incluse în proiectul de reabilitare mai are un grad de dificultate în justiţie. Înainte de expirarea contractului de lucrări, Grup Corint SA Alba Iulia s-a transformat în Corint Restaurare SRL Ghimbav! Astfel a apărut deruta: pe cine cheamă în judecată Primăria Câmpulung? Până la urmă, cererea în instanţă vizează ambele firme, de fapt cele două variante ale făptuitorului de dezastru la Câmpulung.
Din totalul de peste opt milioane de lei plătiţi până acum de Primărie pentru lucrări şi servicii la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”, Grup Corint a primit şapte milioane de lei. Nivelul de îndeplinire a lucrărilor este apreciat la circa 30%, în cazul a două obiective fiind vorba chiar de lipsa intervenţiei.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită