Web Analytics

În atenția persoanelor impozabile înregistrate în scopuri TVA

de | 15.02.2017 10:19 | Actualitate

inregistrare scopuri tva*Referitor la formularul 390 „Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/ prestările intracomunitare”

Prin Ordinul preşedintelui A.N.A.F. nr. 592/27.01.2017 publicat în M.O. nr. 88/31.01.2017 s-a modificat şi completat Ordinul preşedintelui A.N.A.F. nr. 591/03.02.2016 publicat în M.O. nr. 94/08.02.2016 care reglementează modelul şi conţinutului formularului (390) „Declaraţie recapitulativă privind livrările / achiziţiile / prestările intracomunitare”.
Modificările se aplică pentru operaţiunile desfăşurate începând cu luna ianuarie 2017.

Modificarea constă în introducerea obligativităţii depunerii declaraţiei recapitulative pentru livrările intracomunitare de bunuri efectuate în cadrul regimului special pentru agricultori aşa cum sunt prevăzute la art. 3151 alin. (8) lit. c) şi d) din Codul fiscal.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA depun declaraţia recapitulativă numai pentru lunile calendaristice în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru următoarele operaţiuni:

– livrările intracomunitare scutite de taxă L în condiţiile prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) şi d), pentru care exigibilitatea taxei a luat naştere în luna calendaristică respectivă;
– livrările de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare T prevăzute la art. 276 alin. (5) efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;
– prestările intracomunitare de servicii P prevăzute la art. 278 alin. (2) efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;
– achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile A, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;
– achiziţiile intracomunitare de servicii S prevăzute la art. 278 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din România care au obligaţia plăţii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană.
– livrările intracomunitare de bunuri efectuate în cadrul regimului special pentru agricultori R în care se înscriu toate livrările intracomunitare de bunuri efectuate în cadrul regimului special pentru agricultori.

Termen de depunere : până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice

Declaraţia recapitulativă se depune, în format electronic, prin una dintre următoarele metode:
– la registratura organului fiscal competent;
– la poştă, prin scrisoare recomandată;
– prin SEN;
– prin completare, pe pagina de web a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Formatul electronic, depus pe suport electronic, va fi însoţit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistenţă, semnat, conform legii.
Formularul se editează în două exemplare:
– un exemplar se depune la unitatea fiscală, împreună cu suportul electronic;
– un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.
Formatul electronic al declaraţiei recapitulative se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi se transmite organului competent pe suport electronic.
Programul de asistenţă este pus la dispoziţia persoanelor impozabile, gratuit, de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.

M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii