Web Analytics

În atenția contribuabililor

de | 1.05.2017 09:20 | Actualitate

finante anuntReferitor la procedura de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial.

Prin O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 publicat în M.O. nr. 243/07.04.2017 s-a modificat şi completat O.M.F.P. nr. 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de operatorii economici şi persoanele juridice fără scop patrimonial.

Potrivit prevederilor iniţiale din O.M.F.P. nr. 450/2016 depunerea pentru aceeaşi perioadă de raportare a unui alt set de situaţii financiare anuale / raportări contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor menţionate mai jos, (care pot fi determinate de completarea eronată a unor date), nu şi pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementările contabile aplicabile, astfel:
a) denumirea entităţii raportoare;
b) activitatea CAEN (denumire clasă CAEN şi/sau cod CAEN);
c) forma de proprietate;
d) numărul de salariaţi şi/sau a altor indicatori raportaţi prin formularul „Date informative”.

Prin O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 a fost adăugat pct. 31 care prevede că în categoria erorilor care pot fi corectate conform procedurii, s-a introdus şi situaţia determinată de depunerea de situaţii financiare anuale / raportări contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.

La pct. 6 care reglementează depunerea de către administrator a declaraţiei pe propria răspundere, din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, s-a introdus prevederea conform căreia trebuie să se indice natura erorii corectate.

A fost abrogată dispoziţia generală referitoare la termenul maxim de depunere a situaţiilor financiare anuale care cuprind informaţii corectate, fiind introdus pct. 61 care prevede un termen limită doar pentru corectarea erorilor menţionate la pct. 31 (situaţii care nu cuprind niciun indicator valoric) şi pct. 4 (situaţii depuse pe un format diferit/greşit) din O.M.F.P. nr. 450/2016, respectiv: până la termenul maxim de depunere a situaţiilor financiare anuale / raportărilor contabile anuale aferente exerciţiului financiar / anului următor celui la care se referă situaţiile financiare anuale / raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.

A fost introdus pct. 121 potrivit căruia prevederile O.M.F.P. nr. 543/04.04.2017 se aplică şi pentru corectarea erorilor menţionate la pct. 3, corespunzătoare raportărilor aferente exerciţiilor financiare anterioare / anilor anteriori datei intrării în vigoare a acestui act normativ.

Important! În cazul corectării erorilor contabile, aşa cum sunt definite la pct. 66 din O.M.F.P. nr. 1802/2014 (astfel de erori includ: efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor şi fraudelor) nu poate fi depus un alt set de situaţii financiare anuale / raportări contabile anuale corectate.

M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii