Web Analytics

În Argeş, 46 de angajaţi străini au intrat în şomaj tehnic în timpul stării de urgenţă

de | 7.05.2020 13:32 | Economie

La nivelul județului Argeș sunt angajați 536 cetățeni străini. Aceștia vin din țări precum Turcia, India, Nepal, Vietnam, majoritatea lucrători în domeniul construcțiilor, potrivit informațiilor furnizate de Serviciul pentru Imigrări Argeș. Dintre cei peste 500 de angajați străini, 46 au fost trecuți în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență din cauza întreruperii sau reducerii temporare a activității unor societăți comerciale.

Coronavirusul încetinește cererea de angajați străini

Unul dintre managerii din Argeș care au decis să nu renunțe la angajații străini în starea de urgență este Constantin Zaharia, de la firma Zaris. Acesta are 10 angajate nepaleze încă din noiembrie anul trecut.
„Noi nu am băgat angajații în șomaj tehnic sau alt tip de oprire a activității. Noi am lucrat și toți salariații au beneficiat de salarii normale”, ne-a răspuns patronul.
Pandemia de coronavirus a încurcat însă planurile managerului de la Zaris, care avea de gând să aducă din Nepal alți 20 de cetățeni până în sărbătorile pascale.
„Trebuia să ne vină, chiar am plătit pentru dumnealor transportul, emigrările și taxele care erau aferente, dar, momentan, având în vedere această epidemie, am zis să avem puțină rezervă. Noi lucrăm printr-o societate. Am vorbit și cu societatea și am stabilit să mai stăm puțin, până va trece acest val de epidemie”, a mai spus Constantin Zaharia.

Servicul Imigrări Argeș: „În această perioadă, un singur angajator din Argeș a anunțat încetarea contractelor de muncă ale angajaților străini”

Cetățenii străini cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul țării noastre în vederea identificării unui nou angajator și pot beneficia de măsuri de protecție socială în condițiile legii. Astfel, Serviciul pentru Imigrări Argeș comunică faptul că, „în această perioadă, un singur angajator din Argeș a anunțat încetarea contractelor de muncă ale angajaților străini”, fără a da numele acestuia. Problema a fost rezolvată atunci când „o altă societate comercială a întreprins formalitățile cerute de OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României pentru obținerea avizelor de muncă, străinii aflându-se în prezent sub contract de muncă cu noul angajator”, se arată în răspunusl la solicitarea de presă transmisă de redacția Jurnalului de Argeș.
E bine de știut că, în situația în care o firmă își suspendă activitatea, „cetățenii străini pot beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă cu modificările și completările ulterioare (indemnizație de șomaj, fie de șomaj tehnic)”, informează Serviciul pentru Imigrări Argeș. De asemenea, cetățenii străini pot găsi informații utile pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări la adresa https://igi.mai.gov.ro atât în limba română, cât și în engleză. Și Serviciul pentru Imigrări Argeș desfășoară anual campanii de informare a angajatorilor/ angajaților în scopul cunoașterii prevederilor legale cu privire la angajarea în muncă a străinilor.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii