În perioada octombrie 2024 – septembrie 2025, 2187 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, împreună cu 352 de părinți și 66 de cadre didactice din 21 de comunități vulnerabile din județul Argeș beneficiază de sprijin prin programul „Start în educație” . Este cel mai amplu program național dedicat educației timpurii, derulat în Argeș de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom.
Până acum, fiecare copil a primit un „Ghiozdănel cu viitor”, un pachet educațional cu rechizite, carte și caiet de lucru, jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. De asememea, grădinițele din 15 comunități au fost dotate cu 47 de kit-uri „ABC Grădi”, care includ materiale, jocuri și instrumente pentru dezvoltarea abilităților de bază. Comunităţile din județul Argeș participante la programul „Start în educație” sunt Băbana, Bălilești, Buzoești, Câmpulung, Cocu, Corbi, Costești, Curtea de Argeș, Domnești, Mălureni, Moșoaia, Pitești, Râca, Rucăr, Schitu Golești, Stâlpeni, Ștefănești, Suseni, Țițești, Valea Mare Pravăț și Vlădești.
Părinți sprijiniți să devină parteneri activi în educație
Prin participarea la „Școala părinților”, ateliere de educație parentală desfășurate local, părinții învață cum pot susține dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor acasă. În plus, aceștia au acces la o bibliotecă video cu tutoriale disponibile online pe canalul YouTube Start în educație, resursă disponibilă tuturor părinților interesați să susțină dezvoltarea copiilor între 0 și 6 ani.
„Vă mulțumim din suflet pentru activitatea desfășurată și pentru informațiile valoroase pe care le-am primit. Apreciez profund înțelepciunea, claritatea și sfaturile utile care ne-au fost împărtășite, contribuind astfel la o mai bună conștientizare și înțelegere a subiectelor discutate. Îmi doresc ca astfel de întâlniri să se repete, deoarece sunt o sursă importantă de inspirație și învățare. Vă suntem recunoscători pentru timpul și efortul investit!”, a declarat Maria, o mama participantă în cadrul proiectului din Curtea de Argeș, se arată în comunicatul organizatorilor.
Citește și Spectacol caritabil de excepție, pentru copiii cu autism. Atențiune, „Gașca Zurli” vine la Pitești!
De altfel, 146 de cadre didactice s-au înscris în programul acreditat de formare în educație parentală, care le oferă instrumente pentru a colabora și comunica eficient cu părinții.
„Activitățile de educație parentală desfășurate alături de părinții grupei au reprezentat un real succes și un sprijin valoros în consolidarea parteneriatului grădiniță–familie. Prin intermediul întâlnirilor organizate, am reușit să creăm un spațiu deschis și sigur pentru dialog, schimb de idei și sprijin reciproc. Părinții au fost receptivi și implicați, manifestând un interes sincer pentru dezvoltarea emoțională și educațională a copiilor. În cadrul activităților de educație parentală desfășurate la grupă, ne-am propus să întărim legătura dintre părinți și copii, dar și să oferim sprijin concret familiilor în procesul educațional. Una dintre cele mai apreciate activități a fost atelierul „Emoțiile copiilor noștri – cum le recunoaștem și le gestionăm împreună”.
Reacția părinților a fost extraordinară – s-au simțit ascultați, înțeleși și au apreciat atmosfera caldă și de colaborare. Activitatile au fost o ocazie excelentă pentru a reflecta asupra propriei relații cu copilul și pentru a învăța unii de la alții, pentru a petrece timp de calitate împreună. Consider că astfel de momente întăresc parteneriatul educațional și contribuie în mod direct la dezvoltarea armonioasă a copilului. Mulțumesc tuturor părinților pentru implicare și pentru deschiderea de a crește împreună!”, a declarat Elena Mihaela, cadru didactic din județul Argeș.
Citește și Eveniment caritabil de amploare la Pitești: „DREAM BIG GALA” 2025

Program cu impact național
„Start în educație vine în sprijinul a 180.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 34.000 de părinți, 7.000 de educatori și 3.000 de grădinițe din peste 3.500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, „Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor”, transmit organizatorii într-un comunicat de presă.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 35 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți din 41 județe.
Despre Fundaţia OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.
0 Comentarii