# O analiză comparativă ce ar trebui să dea de gândit # Deși producția și vânzările au scăzut, salariile au continuat să crească. Uzinele de la Mioveni constituie unul dintre motoarele economiei românești, fiind principalul exportator al țării. Această poziție, câștigată prin rezultatele din ultimii ani și ca urmare a unui program susținut de investiții și dezvoltare, obligă masa salarială de la Colibași la realism, dacă avem în vedere media veniturilor obținute la uzina Dacia, comparativ cu ce se întâmplă, nu doar în restul județului Argeș, ci la nivelul întregii țări. Iar recentul protest consumat pe platforma de la Mioveni nu face decât să ridice din nou problema responsabilității biunivoce, a patronatului față de salariați, dar și a salariaților față de patronat, de clienții companiei, față de furnizori și față de comunitatea în care ei înșiși trăiesc. Cine pierde, dacă una dintre părți nu dă dovadă de responsabilitate? Toată lumea. De la această realitate a pornit și ideea materialului pe care vi-l propunem în continuare și care poate constitui punctul de pornire al unei analize comparative între veniturile de pe platforma Dacia și cele din restul economiei românești.
Lista beneficiilor unui salariat de pe Platforma Dacia
În condițiile în care declarațiile angajaților protestatari de la Dacia au făcut trimitere la anumite drepturi și beneficii stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă, prezentăm succint unele dintre prevederile aflate în prezent în vigoare și care s-au aplicat și în 2012:
# salariul minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei;
# în 2012, angajații au beneficiat, în afara drepturilor salariale, de următoarele beneficii:
– primă de Paști și de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut);
– tichete cadou în valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie, acordate tuturor angajatelor;
– tichete cadou de Crăciun (60 lei);
– primă de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut);
– prima de vacanță (1.276 lei brut);
– bonuri de masă;
– masă caldă gratuită (pentru operatori, în total, peste 11.500 de beneficiari);
– transport subvenționat;
– ajutoare diverse (căsătorie, deces etc.);
– zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în următoarele situații: evenimente în familie (nașterea unui copil, căsătorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sânge. Numărul zilelor libere variază, în aceste situații, între 1 zi (pentru decesul nepoților, fraților sau surorilor părinților) și 5 zile pentru nașterea sau adopția unui copil sau decesul soțului, soției, copiilor, părinților, socrilor.
– bilete de odihnă și tratament. În 2011, 4.100 de salariați au beneficiat de bilete de odihnă și tratament subvenționate (1.461.716 EUR cheltuiala companiei), în timp ce în 2012 numărul beneficiarilor a fost de 3.400 și suma totală suportată de companie de 1.330.542 EUR.
Evoluţia salariilor între 2008-2012: 3965 lei salariu mediu brut în ultimul an
Salariile angajaților au fost majorate în fiecare an, beneficiile au fost păstrate, deși în ultima perioadă, din cauza crizei, numărul de vehicule produse a continuat să scadă, iar vânzările de vehicule Dacia fabricate la Mioveni au scăzut și ele.
Click AICI pentru vizualizare tabel.
Peste 1,7 miliarde euro investite în ultimii nouă ani
În același timp, Renault a continuat să investească în România, atât în fabricație, cât și în diversificarea operațiunilor sale.
Click AICI pentru vizualizare tabel.
Material realizat de Marian Staicu