Web Analytics
scris marți, 12.07.2022

Imprimeria Națională cumpără cipuri cu antenă de inducție EM încoporată pentru noile cărți de identitate electronice ale românilor

Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor.

Imprimeria Națională cumpără cipuri cu antenă de inducție EM încoporată pentru noile cărți de identitate electronice ale românilor

Cipurile, spune Imprimeria, vor asigura un nivel ridicat de securitate pentru CI-uri, însă, acesta nu este singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antenă mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini, potrivit economedia.ro. Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este unul de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Citeşte şi: Euro a scăzut vineri sub nivelul de 1,01 dolari, CEL MAI SCĂZUT nivel din ultimii 20 de ani. Care sunt consecințele declinului monedei europene? (Analiză AFP)

Garanția oferită pentru noile carduri electronice trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat. Cardurile obțiunute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, mai citim în CS.

Până în anul 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică. Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca, acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise. Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. 

Citeşte şi: De Ziua Statisticianului, sindicaliştii din Institutul Naţional de Statistică pichetează sediul instituţiei

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate actul este cel mai ușor de falsificat.

Sursa foto: Facebook – MAI

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...