Web Analytics
scris vineri, 04.07.2025

IMM România: Țara nu are nevoie de austeritate de tip feudal – măriri de taxe pentru antreprenori și nicio reformă

IMM România: Țara nu are nevoie de austeritate de tip feudal – măriri de taxe pentru antreprenori și nicio reformă

Cum văd antreprenorii români măsurile fiscale pentru rezolvarea crizei bugetare? 2700 de antreprenori au răspuns la un sondaj realizat în perioada 2-3 iulie de către IMM România.

Principalele concluzii ale sondajului arată că 75% dintre antreprenori nu susțin mărirea cotelor de TVA existente, iar 60% dintre antreprenori vor crește prețul serviciilor și produselor din cauza creșterii cotelor de TVA, ceea ce va conduce la o scădere a competitivității întreprinderilor.

De asemenea, 1 din 3 respondenți se așteaptă la o scădere a volumului vânzărilor ca urmare a creșterii prețurilor carburanților care va determina creșterea prețurilor produselor și serviciilor; 70% dintre antreprenori consideră că reforma tuturor companiilor de stat este esențială pentru reducerea pierderilor bugetare, iar 2 din 3 antreprenori declară că reforma fiscală trebuie să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare și a personalului din sectorul public.

Într-un comunicat, IMM Romania spune că vizunea Guvernului privind rezolvarea efectelor crizei bugetare, nu economice, prin creșterea impozitelor și taxelor, în primul rând, pentru mediul privat, fără existența măsurilor pentru reducerea drastică a cheltuielilor publice și reforma administrației, va duce la restrângerea activității economice în general și, în special, în sectoarele HORECA, producție și  servicii și o diminuare a sumelor colectate la bugetul de stat, în timp ce cheltuielile publice rămân practic aceleași.

Totodată, măsurile vor duce la demotivarea mediului privat, antreprenori și angajați, având în vedere mutarea costurilor crizei bugetare în sarcina lor, deși nu au fost beneficiari ai resurselor publice și la scăderea competitivității produselor și serviciilor românești, în raport cu cele din țările terțe, din cauza măririi cotei de TVA la 21%.

Alte efecte negative sunt accentuarea fenomenului de închidere a firmelor, manifestat de la începutul anului 2025 prin sporul negativ pentru noi societăți înființate, și implicit creșterea șomajului, dar și migrarea capitalului privat către piețe stabile și predictibile fiscal și scăderea consumului și implicit a veniturilor publice.

În timp ce creșterea impozitului pe dividende la 16% va determina antreprenorii să evite acordarea dividendelor în perioada următoare, încasările prognozate din această sursă având șanse mari să fie mult diminuate.

    Citește și Elevii vor avea trei tipuri de burse – de merit, sociale și tehnologice

    Propunerile IMM Romania pentru depășirea crizei bugetare

    Având în vedere opinia antreprenorilor în cadrul sondajului, IMM România propune reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, creșterea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și a concurenței neloiale în scopul măririi încasărilor bugetare și reducerea personalului din instituțiile publice raportat la gradul de colectare a resurselor financiare și procesul de digitalizare.

    Alte recomandări se referă la închiderea companiilor de stat cu pierderi majore și realizarea unei analize de impact a măsurilor fiscale luate pentru acoperirea deficitului bugetar, care în prezent nu există.

    Reprezentanții IMM-urilor mai solicită reanalizarea impactului măsurilor de reformă fiscală la sfârșitul anului și evaluarea oportunității menținerii acestora și realizarea unui pact fiscal pe 10 ani pentru asigurarea predictibilității și stabilității mediului de afaceri.

    43% din respondenții sondajului fac parte din domeniul serviciilor, 23% sunt din domeniul HORECA, iar 14,8 % fac parte din comerț.

    Distribuie!

    0 Comentarii

    Înaintează un Comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articole asemănătoare

    Ultimele articole

    Omul săptămânii

    Opinie

    Din ediția tipărită

    Transfer de la Mioarele la Câmpulung

    Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...