În perioada 12-15 februarie, echipe formate din polițiști și specialiști silvici au afectuat mai multe controale pe raza județului Argeș, în urma cărora au confiscat peste 252 metri cubi de material lemnos și au aplicat 28 de sancțiuni, însumând aproximativ 50.000 de lei.
Citește și: Pitești. Incendiu la magazinul de biciclete de pe Dumbravei
Potrivit IPJ Argeș, verificările au vizat tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate ilegalități comise de transportatori, 28 de persoane, cu vârste între 22 și 62 de ani. Dintre cei sancționați:
– 5 au fost persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist, ca urmare a depășirii limitei de 20 de mc pe an calendaristic;
– 6 transportatori înregistrați ca utilizatori ai aplicației SUMAL 2.0. ce efectuau transport de material lemnos cu ansambluri rutiere (3 nereguli referitoare la utilizarea sau datele introduse în aplicație și 3 nereguli privind depășirea cantității justificate cu documente de proveniență);
– 17 persoane fizice care transportau lemne cu autoutilitare sau atelaje, ce depășeau cantitatea justificată cu documente de proveninență sau fără a justifica marfa respectivă.
IPJ Argeș precizează că în contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0. privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control vor continua în perioada următoare.
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.
0 Comentarii