La finalul lunii octombrie 2018, soția inginerului silvic Sever Pahonțu, fosta judecătoare Gabriela Pahonțu, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, într-un interviu acordat Jurnalului, a acceptat să vorbească despre infernul la care a fost supus acesta în cadrul serviciului de la Direcția Silvică Argeș, sub conducerea lui Armand Chiriloiu. Regim sancționatoriu halucinant, ca urmare a neintervenției ing. silvic Sever Pahonțu la soția sa, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, pentru „optimizarea” dosarului în care a fost condamnată la închisoare cu executare Alina Chiriloiu, soția directorului Armand Chiriloiu.
În final, funcționarul public ing. silvic Sever Pahonțu a decedat de cancer din cauza stresului și a torturii permanente, fizice și psihice, de la locul de muncă. Reamintim că ing. silvic Sever Pahonțu, ajuns în condiția efectivă de muribund, a scris un memoriu-denunț prin care a adus această situație la cunoștința autorităților publice, adică Prefectura Argeș, Consiliul Judeţean Argeș și RA Romsilva, rămas fără nicio reacție din partea acestora până în ziua de azi, împotriva legii și a bunului simț.
În memoriul său, funcționarul public ing. silvic Sever Pahonțu explică tortura suferită la locul de muncă: „Începând cu anul 2012, mi s-au aplicat numeroase sancțiuni disciplinare, tocmai pentru că în contractul colectiv de muncă există prevederea conform căreia salariatului care are trei sancțiuni disciplinare definitive i se desface contractul de muncă. Am contestat toate aceste sancțiuni în instanță și am câștigat definitiv […]
De asemenea, directorul Direcției Silvice, Armand Chiriloiu, a formulat împotriva mea 5 plângeri penale […] Evident că am contestat și această măsură abuzivă, am câștigat definitiv în instanță și în baza hotărârii judecătorești am fost reintegrat în funcție […] Din anul 2012 nu am primit calculator în dotare pentru întocmirea situațiilor cerute de fișa postului, colegilor fiindu-le interzis să-mi permită accesul la calculatoarele lor.
În luna octombrie 2015, am fost mutat forțat cu biroul în camera/magazia îngrijitoarei de ocol, unde încălzirea nu funcționează corespunzător și unde sunt depozitate materialele de curățenie”.
În ce privește decesul funcționarului public ing silvic Sever Pahonțu, se conturează clar cauza în urma declarației medicului Cătălin Cârstoiu: „Sever Pahonţu a avut în 2016 două internări în Spitalul Universitar. Afecţiunile sale puteau fi provocate de stres la locul de muncă”.
Mai există o acuzație publică gravă, aberantă, ca într-un film de groază, cu privire la faptul că directorul Chiriloiu a interzis participarea funcționarilor publici din subordine la înmormântarea colegului lor. L-am întrebat despre această acuzație pe directorul Chiriloiu, însă acesta nu răspunde, împotriva propriului interes. Poate că nu e adevărat, poate a fost și el la înmormântarea colegului Sever Pahonțu, cum ar fi fost normal. Referitor la această acuzație, fostul şef al Direcţiei Silvice Argeş, Gheorghe Davidescu, a declarat: „Am fost la înmormântarea lui Sever Pahonţu, dar din păcate nu am văzut niciun coleg pe acolo, absolut niciunul, deci teroarea şi-a făcut efectul”.
În continuare, campania de presă încearcă să lămurească de ce instituții publice ale statului român nu își fac datoria, astfel încât opinia publică să afle cauza morții funcționarului public ing. silvic Sever Pahonțu. Repetăm, poate directorul Chiriloiu nu are nicio vină și funcționarii publici din instituțiile publice, plus poliția și procuratura, prefăcându-se că îl acoperă doar sporesc gradul de acuzare!
Am stat de vorbă şi cu noul ministru al Apelor, Pădurilor şi Mediului, Diana Buzoianu.

„Vom face tot ce ține de noi să creștem răspunsul rapid al instituțiilor la petiții”
Un om a murit și mai multe persoane au fost rănite în urma atacului urșilor. Cum ați evalua dumneavoastră activitatea Direcției Silvice Argeș, având în vedere că are o responsabilitate importantă?
– Noi suntem acum în proces de reorganizare Romsilva, ceea ce înseamnă o analiză și criterii mai ample de performanță – nu doar ceea ce s-a urmărit până acum – profitul. Încercăm să stabilim niște criterii pentru fiecare direcție în parte și pentru fiecare angajat, inclusiv de conducere. Avem astăzi (n.red. – sâmbătă, 5 iulie 2025) o discuție privind reorganizările care trebuie să fie făcute. Direcțiile care există astăzi, sub această formă, nu vor mai exista după reorganizarea Romsilva. Va fi scăzut numărul de direcții, inclusiv la Argeș va exista o modificare a structurii pe care astăzi funcționează. Tocmai de aceea, o analiză mai în detaliu va putea fi făcută după reorganizare.
Jandarmeria Argeș a amendat Direcția Silvică Argeș exact pentru că nu și-a făcut datoria în problema urșilor de pe Transfăgărășan, și a câștigat inclusiv litigiul în instanță…
– În cele opt zile pe care le-am avut la minister nu am avut timp să analizăm fiecare direcție din fiecare județ, acum imaginea este mai amplă. Avem ca urgență să gândim un sistem de verificare și control care apoi să fie pus în aplicare și urmărit, să poată să seteze un standard de performanță în toate județele. După ce vom avea acest standard și hotărâre de Guvern care să le aprobe, precum și modificarea legislației acolo unde este nevoie, vom începe să urmărim implementarea prin control și audit acolo unde este necesar.
Cum vedeți dumneavoastră activitatea instituțiilor publice în ceea ce privește modul de soluționare a petițiilor cetățenilor? Mă refer la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, în cazul inginerului silvic Sever Pahonțu, al cărui memoriu-denunț a fost ignorat de Romsilva ca și de Prefectura și Consiliul Județean Argeș!
– De fapt, aici este o problemă de transparență. Am cerut deja tuturor subordonatelor și instituțiilor să trimită absolut toate măsurile pe care le pot lua de urgență pentru transparentizarea activității, urmează ca săptămâna viitoare să analizăm ceea ce a trimis fiecare subordonată. Transparența pentru acest mandat este un aspect esențial. Vom face tot ce ține de noi să creștem nivelul răspunsului rapid al instituțiilor la petiții, la cererile pe Legea 544, practic să stabilim și să reconstruim podul de încredere între cetățeni și instituții”, a spus Diana Buzoianu.
0 Comentarii