„I-am denunţat pe toţi criminalii care mi-au făcut rău”

de | 22.08.2013 10:55 | Dezvăluiri

# Deţinutul Cristian Chira a fost audiat marţi, la DNA Piteşti, în legătură cu  dezvăluirile din Jurnalul despre corupţia gardienilor din Penitenciarul Colibaşi. Deşi, chiar din această vară, noi sancţiuni ale CEDO obligă statul român să plătească sute de mii de euro despăgubiri unor deţinuţi pentru condiţiile din penitenciare, acuzele din partea persoanelor private de libertate şi a rudelor acestora împotriva Penitenciarului Colibaşi par a se înmulţi. Asta în veme ce Ministerul Justiţiei nu dă vreun semn că ar intenţiona să ia măsuri pentru a îndrepta neregulile tolerate de conducerea de la Colibași în aşa fel ca acestea să nu mai ajungă să fie plătite din banii cetăţenilor şi aşa împovăraţi de taxe, impozite, şomaj… 

Numai marţea trecută, de exemplu, magistraţii au avut de judecat pe bandă rulantă zeci de cauze pe penal ale deţinuţilor din închisoarea de la Colibaşi. Și vorbim de cereri de liberare condiţionată, în mare parte, dar și de contestaţii împotriva judecătorului delegat motivul fiind hotărârile comisiei de disciplină care limitează drepturile şi aduc sancţiuni persoanelor private de libertate. De asemenea, nemulţumirile câtorva dintre cei aduşi marţi cu duba la Judecătoria Piteşti mai erau îndreptate asupra Spitalului Penitenciar dar şi împotriva Serviciului de Medicină Legală Argeş, doctorul Dan Manu fiind scăpat, ca prin urechile acului, de procurorul de şedinţă de o amendă anterioară a instanţei piteştene. Oricum şedinţa s-a deschis cu o solicitare a judecătoarei care a condus-o şi care a cerut evacuarea sălii, invocând audierea unui bărbat bolnav de cancer, închis la Penitenciarul Colibaşi şi care se află în refuz de hrană. Se pare însă că nu ar fi singurul caz. Dacă toate aceste nemulţumiri, sau măcar o mică parte dintre ele, ar ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi ar avea câştig de cauză, atunci urmează şi alte amenzi ale instanţelor internaţionale care ne vor ustura la buzunare. În ediţiile noastre trecute v-am prezentat S.O.S.-ul unui condamnat cu 12 ani de închisoare pentru tâlhărie care aducea grave acuze de malpraxis Spitalului Penitenciar Rahova, dar şi Penitenciarului Colibaşi, unde a fost transferat în urmă cu un an. De altfel, el a sesizat CEDO pentru rele tratamente și abuzuri de care a avut parte de-a lungul perioadei de ispăşire a pedepsei. Curajul său şi faptul că s-a adresat cu plângeri, inclusiv la organele de cercetare penală, nu au rămas fără repercusiuni pentru că, din câte ne-a spus soţia sa, în urma apariţiei în Jurnalul de Argeş a interviului cu soţul său, Cristian Chira, acesta a fost bătut crunt în Penitenciarul Colibaşi şi chiar tăiat pe burtă. De altfel, într-o scrisoare pe care ne-a trimis-o din închisoare, acesta anticipa că îşi va atrage răzbunarea celor vizaţi în dezvăluirile sale. „Vă mulţumesc că pe această cale, că prin intermediul dumneavoastră pot să mă fac auzit! Eu fiind legat de mâini şi de picioare (n.r. la propriu vorbind) nu am nicio putere de aici din penitenciar, doar să scriu peste tot, la DNA, la Parchet şi la CEDO… Vreau să se facă dreptate dar mi-e frică să nu mă omoare!”, ne-a mărturisit el.

Audierea la DNA Pitești a durat o oră și jumătate

Noutatea absolută e că marți, 20 august, deținutul Cristian Chira a fost adus la sediul DNA Pitești, unde a fost preluat de către doi anchetatori. Aici a fost audiat mai bine de o oră și jumătate, urmare a sesizărilor depuse la Parchetul General, dar și în legătură cu dezvăluirile sale din Jurnalul de Argeș vizavi de corupția generalizată din rândul gardienilor de la Penitenciarul de maximă siguranță Colibași. La ieșirea din sediul DNA Pitești, cu cătușe și încadrat de doi mascați, deținutul a spus doar atât ziariștilor prezenți: „I-am denunțat pe toți criminalii de la Penitenciarul Colibași care mi-au făcut rău”. Prin urmare, se agită rău de tot apele la penitenciar. Rămâne de văzut și ce strategie va adopta în continuare DNA Pitești pentru a verifica
denunțul stufos făcut de către deținutul Chira.

Trei agenţi din penitenciar ne-au căutat să-şi susţină nevinovăţia

„Noi nu negăm că se introduc telefoane mobile în penitenciar!”

Printre numele de angajaţi care introduc telefoane în Penitenciarul Colibaşi, făcute publice de către deţinutul Cristian Chira într-un interviu publicat recent în Jurnalul de Argeş, figurează cele ale agenţilor Alin Eniţă, Florian Duţă şi Alex Iordache. Cei trei ne-au căutat la redacţie pentru a-şi susţine nevinovăţia, iar în timpul dialogului cu ei am aflat alte noi lucruri interesante. Iată ce ne-au spus:

Agenţi: „Noi suntem persoane de o moralitate ieşită din comun, ne facem treaba, respectăm legile. Avem 20 de ani de carieră, am fost avansaţi în grad, nu avem abateri disciplinare. Articolul de săptămâna trecută ne aduce atingere. Ne-aţi făcut infractori, introducerea de telefoane mobile în Penitenciar este infracţiune şi atunci noi suntem infractori. Ne-aţi făcut părtaşi la favorizarea infractorului. Nu suntem noi infractorii din Colibaşi!”
Redactor: „Dumneavoastră nu puteţi spune că nu se introduc telefoane în penitenciar…..”
Agenţi: „Noi nu negăm asta. Dar acolo vă referiţi la noi, cu nume şi prenume, pe presupuse afirmaţii ale cuiva, de ce îl citaţi?!”
Redactor: „Este un om care avea ceva de spus. Noi am pus nişte întrebări la care am primit răspuns”.
Agent Alin Eniţă: „Ne-aţi adus atingere demnităţii! Eu sunt un subofiţer extraordinar de exigent. Familia, prietenii, colegii nu mă mai privesc cu aceiaşi ochi… Conducerea unitaţii ne-a spus: mergeți şi discutaţi cu ziariștii, dacă dânșii nu repară prejudiciul moral, prin ceva care să vă mulţumească pe dumneavoastră, atunci vă puteţi adresa organelor abilitate.”
Redactor: „Vă rog să nu mai ridicaţi tonul la mine! Aici este o redacţie! Nu sunteţi la Penitenciar!”
Agenţi: „Este defect profesional! Suntem supăraţi pentru că puteați veni să ne întrebați!”
Redactor: „Cum ajungeam eu la dumneavoastră, atâta timp cât formulasem o cerere în scris şi am fost refuzată?”
Agenţi: „Foarte bine, veneaţi la poartă, neoficial”
Duţă Florian: „Stau într-un apartament confort 2 etajul 4 şi conduc o maşină fabricată în 2001, achiziţionată în 2006, am o rată la bancă de 10,6 milioane, credeţi că la un preţ de 1000-1500 de euro telefonul aveam această situaţie financiară? Am doi copii acasă, am o fetiţă bolnavă de Sindromul Down… ştiţi ce înseamnă asta?”
Redactor: „Ştiu ce înseamnă Sindromul Down şi îmi pare rău…”
Alin Eniţă: „Noi nu negăm faptul că în Penitenciarul Colibaşi sau în alte penitenciare sau în alte instituţii din România nu se comit infracţiuni. Introducerea de obiecte interzise este infracţiune, lucru pe care nu îl săvârşim niciunul dintre cei care suntem aici”.

„Ce v-a spus deţinutul nu este adevărat”

Redactor: „Dar cineva le săvârşeşte. Sunt unii dintre colegii dumneavoastră”.
Agenţi: „E posibil, organele abilitate fac cercetări, au mai fost colegi care au fost depistaţi. Dar să ştiţi că dacă eu sesizez comiterea unor infracţiuni să ştiţi că nu voi tolera niciodată”.
Redactor: „Lucraţi de mult timp în Penitenciarul Colibaşi, aveţi 20 de ani de carieră. Aţi sesizat vreodată?”
Alin Eniţă: „Sesizările privind deţinerea de obiecte interzise sunt nenumărate. Deci de asta v-am spus că sunt unul dintre cei mai exigenţi agenţi din Penitenciarul Colibaşi, cu cele mai multe obiecte descoperite în posesia deţinuţilor. Dumneavoastră ştiţi de câte ori este transferat deţinutul ăsta la alte penitenciare? Ei îşi fac aşa-zise afaceri judiciare. Avem un judecător delegat, deținutul este condamnat, plimbările lui la instanţă sunt doar ca să îşi uşureze regimul de detenţie. Dumneavoastră ştiţi că în acea zi el urma să fie transferat?”
Redactor: „Deţinerea de obiecte interzise este infracţiune, corect! Aţi fost de acord cu mine că cineva este vinovat, deci cine, atunci, dacă nu dumneavoastră?”
Duţă Florian: „Nu am fost de acord cu dumneavoastră, am spus că este posibil. Nu suntem noi abilitaţi să le verificăm! Avem colegi de-ai noştri, dar că ne ducem să acuzăm pe cineva că comite o infracţiune sau să dăm citire unui zvon… La nivel de zvon, e adevărat, am găsit în posesia deţinuţilor pot să spun sute sau chiar mii. Există o evidenţă a celor care au găsit. Pot să vă pun o întrebare? Aţi fost vreodată victima vreunei infracţiuni cu violenţă? Nici nu vă doresc aşa ceva pentru că sunt convins că dacă aţi fi păţit ceva nu cred că….”
Redactor: „Faceţi-mă să înţeleg… Asta era o ameninţare?”
Agenţi: „Nu, doamnă, Doamne fereşte, bat în lemn… dar dacă aţi auzit că îl bat mascaţii pe cel care v-a făcut rău, nu cred că aţi avea aceeaşi ardoare să scrieţi cum aţi scris…”
Redactor: „Nici ei nu merită să fie bătuţi!”
Agenţi: „Cine v-a spus aşa ceva? Ei merg la Parchet, merg la SML… Noi ne facem aşa cum trebuie datoria, în limita legalităţii. De aia ne-am atras răzbunarea deţinutului. Ce v-a spus deţinutul nu este adevărat.”
Redactor: „Dar pe dumneavoastră nu vă deranjează că sunt colegi care o fac?”
Agenţi: „Ce vreţi să facem noi? Sunt organe abilitate care pot să ia măsuri. Să îi găsească cine trebuie! Puteţi să scrieţi că sunt gardieni care introduc, este problema dumneavoastră de presă, dar nu cu nume şi prenume…”
Redactor: „Oamenii care o fac ar trebui să fie pedepsiţi pentru că plătesc alţii… Şi pentru că, în cele din urmă, este o problemă de imagine a penitenciarului, a sistemului juridic din România asupra căruia planează din nou acuze de corupţie.”
Agenţi: „Suntem de acord. De ce să plătim noi, trebuie să verificaţi dumneavoastră… Sesizaţi dumneavoastră ca presă. Noi nu avem cunoştinţă. Noi discutăm despre noi trei care am venit aici să ne spunem punctul de vedere la adresa persoanei noastre. Fiecare vorbeşte pentru sine. Dacă se întâmplă fenomenul, nu suntem noi vinovaţi.”
Florian Duţă: „Pentru mine este denigrant să vă spun că ştiu că X este! Pentru că nu cunosc şi nici nu sunt organ abilitat. Credeţi că sunt copil să bag mâna în foc pentru toată lumea?! Când sunt acte care se petrec în interior se raportează Administrației Naționale a Penitenciarelor. Este treaba dânşilor!”

Deţinuţii de la Colibaşi escrochează cetăţenii de afară prin metoda Flanco

# Aceștia își fac conturi de Facebook și trimit cereri de prietenie gardienilor

Nu mai e un secret pentru nimeni că liderii de clanuri, încarcerați la Colibași, își conduc afacerile de afară prin intermediul telefoanelor mobile aduse în penitenciar de către unii gardieni. Conform surselor noastre, în special cei din clanul Oancea își „manageriază” astfel, direct din pârnaie, reţeaua de prostituate transferată de la Piteşti la Capitală, în zona Podului Grant. Un alt business de „succes” al deținuților de la Colibași îl reprezintă escrocheriile prin telefon, prin metoda „Flanco”, denumirea generică folosită în pușcărie pentru înșelătoriile prin celular cu care sunt păgubiți sute de cetăţeni. Deși această metodă de escrocare a fost extrem de mediatizată, încă mai sunt destui care îi cad victimă. Surprinzător și revoltător totodată este că infractorii acționează direct din penitenciar, din regimul de detenție. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât cu ajutorul unor complici din afară, dar și din interior. Sute de plângeri au fost înregistrate în toată ţara, după ce oamenii se lăsau înduioşaţi de povestea lacrimogenă pe care escrocii o livrau la telefon, de pildă cea clasică cu un membru al familiei implicat într-un accident rutier şi care are nevoie urgentă de bani pentru a scăpa de închisoare. Pentru a fi mai credibili, escrocii se dădeau drept avocaţi, poliţişti sau procurori.
De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii au făcut zeci de descinderi la penitenciare din toată ţara, inclusiv la Colibași, dar şi la domiciliile complicilor unor deţinuţi, care intrau în posesia banilor, şi nu puţini, pentru că victimelor li se cer sume cuprinse între 2000 şi 25000 de lei. Partea cea mai haioasă însă este că angajaţii penitenciarului devin în unele situaţii ţinta unui fenomen care este cunoscut, arhiştiut, dar în continuare tolerat în sistem. Unul dintre cei trei agenţi care ne-au vizitat la redacţie ne-a recunoscut că el însuși a fost sunat de un deţinut care a încercat să îl păcălească prin metoda Flanco. De asemenea, aceştia ne-au mai relatat că deţinuţii îşi fac cu tupeu conturi pe Facebook şi le trimit cereri de prietenie gardienilor. De râsu’ plânsu’!

Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii