„I-a spus fetei mele că e specială. Cum poţi tu ca profesor să faci în ora de matematică complimente de acest fel?”

de | 5.11.2014 19:46 | Dezvăluiri

# Noi detalii despre scandalul de la o şcoală din Curtea de Argeş. Mama fetei din Curtea de Argeş îl acuză pe profesorul Nicolae Niţă # Totul a plecat de la o glumă nepotrivită a profesorului Nicolae Niță de la Școala 4 din Orașul Basarabilor, care, în loc să-i acorde o notă mică unei eleve, a ales să glumească cu aceasta spunându-i că e specială şi din acest motiv o fotografiază pentru a-i pune poza pe Facebook, ca să vadă şi ea ce a greşit la respectivul exerciţiu.

La sfârşitul lunii octombrie, la „Şcoala Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeş, o glumă spusă într-un moment total neprielnic, dar şi unei persoane nepotrivite a provocat un scandal între părinţii unei eleve şi profesorul ei de matematică. Nicolae Niţă, profesor de matematică la clasa a VII-a B, respectiv dirigintele acestei clase, este acuzat că a fotografiat fără acceptul ei o elevă în vârstă de 13 ani, pe motivul că îi dă nota 3, dacă nu se lasă fotografiată, asta după ce eleva greşise un exerciţiu la tablă în timpul orei. Totul a plecat de la o glumă nepotrivită a profesorului, care, în loc să-i acorde o notă mică unei eleve, a ales să glumească cu aceasta spunându-i că e specială şi din acest motiv o fotografiază pentru a-i pune poza pe Facebook. Explicația profesorului pentru gestul său? Voia ca eleva să înțeleagă astfel ce a greşit la respectivul exerciţiu. Fata nu a înţeles gluma profesorului şi, simţindu-se umilită, în pauză şi-a sunat mama şi i-a spus ce i s-a întâmplat. Mama fetei, Anca Mielu, nu a fost de acord cu gestul profesorului şi a deschis trei anchete, la şcoală, la poliţie şi la ISJ.  În urmă cu doi ani, acelaşi profesor Nicolae Niţă a demisionat din funcţia de director după ce o învăţătoare a şcolii pe care o conducea şi-a ucis mama. Nicolae Niţă a căzut victimă în urma scandalului, după ce s-a descoperit că profesorii nu au avut făcute analizele psihologice pe motiv de lipsă de fonduri.

„Nu aceasta este modalitatea prin care poţi să faci un copil să înveţe”

În ceea ce priveşte ancheta Inspectoratului Şcolar Argeş, „generalul” Dumitru Tudosoiu ne-a precizat că au fost trimise mai multe recomandări către unitatea de învăţământ urmând ca decizia să fie luată de comisia de disciplină a şcolii: „Am avut la această şcoală o echipă de inspectori care au discutat cu mama copilului, cu eleva, cu profesorul, directorul şi cu ceilalţi copii din şcoală. Profesorul a recunoscut că a făcut o glumă proastă la adresa fetei. Nu s-a pus problema că ar fi fost o intenţie cu caracter sexual, de genul te postez pe Facebook în ipostaze sexi. Profesorul nici nu avea Facebook şi nu a avut nicio intenţie de genul acesta. Din câte a declarat acesta, respectiva domnişoară nu învăţa şi dânsul a considerat necesar să procedeze aşa. I-am explicat la faţa locului că nu a procedat corect, am recomandat şcolii să facă o comisie de disciplină şi în urma analizei acestei comisii o să fie sancţionat. Nu s-a dat încă nicio sancţiune, dar noi am constatat că nu a fost pedagogic, ca şi formulare, abordarea pe care a avut-o profesorul de matematică. Nu aceasta este modalitatea prin care poţi să faci un copil să înveţe. Dumnealui nu a făcut nicio fotografie, aceasta este concluzia la care am ajuns, mai ales că şi eleva a recunoscut acest lucru. Problema va fi rezolvată de comisia de disciplină de la nivelul unităţii”.

Profesorul Niţă: „Mama a preferat să meargă la conducerea școlii, ceea ce mi s-a părut în regulă, a mers la Inspectorat, lucru care mi s-a părut la fel în regulă, dar de aici încolo, să mă ierte Dumnezeu, nu prea am mai înțeles!”

În ceea ce priveşte relaţia dintre părinţii fetei şi profesorul Vasile Niţă, care este în acelaşi timp şi dirigintele clasei unde eleva învaţă, ambele tabere ne-au precizat că nu au existat situaţii conflictuale între ei până în acest moment, însă conflictul mocnit  dintre cele două părţi ne spune cu totul altceva.
„Ea e un copil bunicel, chiar bun, iar la mine, de pe clasa a V-a până în a VII-a, a avut note bune, mediile ei fiind între 8 și 9. Pentru că în urmă cu câteva zile primise un 7, am zis să nu merg să o pedepsesc printr-o notă mică pentru că a fost neatentă şi a rezolvat un exerciţiu greşit. Copilul nu a primit notă în ziua respectivă. Fiind un copil bun, am evitat și am încercat să o atenționez printr-o glumă. I-am spus <<Ție îți plac erorile pe care le-ai făcut. Eu nu am cont de Facebook, dar o să-mi fac cont iar prima poză o să fie rezolvarea ta ca să te vezi și tu mereu>>. Apoi am simulat facerea unei fotografii. Mama elevei m-a sunat imediat după terminarea orei, în pauză, și eu i-am sugerat să vină la școală să vorbim. Ea a preferat să meargă la conducerea școlii, ceea ce mi s-a părut în regulă, a mers la Inspectorat, lucru care mi s-a părut la fel în regulă, dar de aici încolo, să mă ierte Dumnezeu nu prea am mai înțeles. De ce s-a dus la poliție nu am înțeles. Nu am avut alte probleme cu părinţii fetei. Recunosc că poate gluma nu a fost una dintre cele mai fericite, dar de aici până a se interpreta până și ideea de hărțuire nu mai înțeleg. La poliţie sunt acuzat că am făcut o fotografie ceea ce nu este adevărat și că am postat-o pe contul de facebook ceea ce nu am făcut. Îmi este greu să explic această situație. Pentru a îmbrăca totul într-un alt fel am apelat la această glumă. Pot să accept ideea că nu a fost una din cele mai fericite. În continuare voi rămâne profesor și diriginte în acea clasă și în continuare, eleva și ceilalți elevi vor beneficia de acelaşi tratament pe care l-a beneficiat din clasa a V-a în continuare”, a precizat profesorul de matematică.
„Domnul profesor nu a procedat corect. Nu mi se pare drept să procedezi în aşa fel. I-a spus fetei mele că e specială. Cum poţi tu ca profesor să faci în ora de matematică complimente de acest fel? Unde suntem, la nebuni? Când am auzit lucrul acesta am crezut că se prăbuşeşte pământul cu mine! Nu mi se pare normal să spui că faci poză copilului meu ca să o pui pe facebook. Fă acasă poză cu copilul tău!”, a precizat Anca Mielu, mama elevei. De asemenea, aceasta a subliniat şi faptul că ar fi de acord ca dascălul să rămână dirigintele clasei, dar doar dacă fata ei va primi note pe merit şi nu din alte motive.
Alex Vlaicu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii