# Un instrument crucial în perspectiva regionalizării. Coaliția 52, mişcare iniţiată de Academia de Advocacy din Timişoara, a realizat un studiu despre cum stăm ca reprezentare în Senat și Camera Deputaților, comparativ cu vecinii din celelalte șase județe ale regiunii Sud-Muntenia. Coaliţia 52, mişcare iniţiată de Academia de Advocacy din Timişoara, reprezentată în Argeş de juristul Mircea Andreescu, a realizat o analiză amănunţită a felului în care sunt distribuiţi parlamentarii români pe regiuni, precum şi a modului în care aceştia sunt încadraţi în comisiile de la Senat şi de la Camera Deputaţilor. Foarte interesantă e și analiza privind județul Argeș, mai ales în perspectiva iminentei regionalizări de care vorbește toată lumea, dar pe care prea puțin știu s-o interpreteze. Și asta pornind de la date și cifre statistice concrete, care reflectă în ce măsură are sau nu județul nostru influență în Parlament, pornind de la comisiile în care aceștia sunt distribuiți și a funcțiilor pe care le dețin sau nu.
Argeșul, al doilea județ ca număr de parlamentari, după Prahova
Ca număr de parlamentari, regiunea Sud-Muntenia are 93 de parlamentari, împărţiţi în 27 de senatori şi 66 de deputaţi. Între cele 7 judeţe ale regiunii, Argeşul cu 17 parlamentari, 5 senatori şi 12 deputaţi, este al doilea după Prahova, care are 23 de parlamentari, 7 senatori şi 16 deputaţi. Urmează Dâmboviţa cu 15 parlamentari, Teleorman cu 12, Călăraşi cu 10, Ialomiţa cu 9 şi Giurgiu cu 7 parlamentari.
Un membru în Guvern, la fel ca Teleormanul, Dâmbovița și Giurgiu
Judeţul Argeş are unul din cei patru membri ai Guvernului pe care îi dă regiunea Sud-Muntenia. Este vorba de Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ceilalţi trei membri sunt: Rovana Plumb – Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, deputată PSD Dâmboviţa, Daniel Chiţoiu – Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, deputat PNL Giurgiu şi Liviu Dragnea – Vicepremier şi Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, deputat PSD Teleorman.
Stăm foarte prost la conducerea celor două Camere și la șefia Comisiilor
În ceea ce priveşte funcţiile din cadrul comisiilor parlamentare, judeţul Argeş se clasează destul de prost în comparaţie cu unele judeţe ale regiunii. Avem un singur vicepreşedinte de comisie, este vorba de Ion Popa, senator PNL şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului. De asemenea, Theodor-Cătălin Nicolescu, deputat PNL, este secretar în Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi. Comparativ, celelalte judeţe din cadrul regiunii Sud-Muntenia sunt reprezentate astfel: judeţul Prahova are doi preşedinţi în comisiile de la Senat, trei vicepreşedinţi în comisiile de la Camera Deputaţilor şi câte un secretar de comisie, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, iar judeţul Dâmboviţa are un vicepreşedinte de comisie la Camera Deputaţilor, trei secretari la Senat şi un secretar la Camera Deputaţilor. Judeţul Teleorman, se poate mândri cu însuşi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, doi vicepreşedinţi de comisii la Senat, plus un preşedinte de comisie la Camera Deputaţilor. Judeţul Giurgiu are un preşedinte de comisie la Senat şi câte un vicepreşedinte la comisii din cadrul ambelor camere ale Parlamentului. Judeţul Călăraşi are doar un secretar de comisie la Senat, în timp ce judeţul Ialomiţa are doar doi secretari în comisii de la Camera Deputaţilor. Totodată, regiunea Sud-Muntenia e reprezentată şi de doi chestori ai Camerei Deputaţilor. Aceştia sunt: Mircea Drăghici, deputat PSD Argeş şi Dan-Ştefan Motreanu, deputat PNL Călăraşi.
Ionuţ BURCEA
Click AICI pentru vizualizare.