Web Analytics
scris joi, 19.11.2020

Halatul alb nu face politică

Sau nu ar trebui să facă, pentru că, de la intrarea politicii în, printre și pe sub halatele albe, belelele au început să curgă în sistemul sanitar românesc. Pentru că politica nu a intrat printre halatele albe cu intenția bună de a crește, de a îmbunătăți sistemul medical, ci cu gândul ascuns de a partaja banii, relațiile și influența, care vin la pachet cu halatul alb. Folosesc dinadins termenul „a partaja”, pentru că nu e furăciune simplă, cum te-ai pune cu explozibilul pe un bancomat să-l iei acasă, ci e un procedeu mai complicat, de creare a unei aparențe de colaborare, ceva cu scop nobil, bine bandajat cu argumente științifice și legale. Cumva asemănător cu situația când Ceaușescu exporta masiv produsele alimentare din România, dar a înfășurat totul cu teoria științifică a „hrănirii raționale”.

Halatul alb nu face politică

Citește și Premieră medicală la Spitalul Județean de Urgență Pitești, realizată de echipa ORL

Citește și Unitatea mobilă ATI de la Spitalul Judeţean nu este folosită din cauza lipsei de medici

Citește și Spitalul Mioveni și Spitalul Județean, teste COVID la cerere, contra-cost

Sunt de acord că, totuși, în sistemul medical au fost și situații când banii au dispărut cu metode mai puțin „științifice”, cum ar fi cu hoțomanca angajată la contabilitatea Spitalului Județean Argeș. Dar tot conducerea politică a sistemului medical și-a băgat coada. Pentru că a fost angajată la contabilitate și i s-au dat banii publici pe mână, după ce a dovedit o „pricepere” mare la furat bani în calitate de angajată la o bancă, de unde a fost dată afară. Până ca justiția să-și facă treaba și să dea soluția în furtul banilor de la bancă, hoața a fost pusă de conducerea politică în vârful grămezii de bani publici ai sistemului medical argeșean, că dovedise „pricepere” în domeniu.
Sau bine-cunoscutul caz Hexifarma, când amestecul politicului în sistemul sanitar a făcut ca în loc de dezinfectanți să fie vândută apă chioară spitalelor. Pur și simplu, îmi este imposibil să cred că a existat vreun medic pe circuitul fraudulos care a umplut spitalele românești cu așa-zisele infecții nosocomiale, despre care, ciudat, nu prea se mai aude nimic. Ca o paranteză, cred că acesta este motivul pentru care medicul-erou de la spitalul din Piatra Neamț a fost trimis la un spital din Belgia. Pentru că, în România, dacă ai noroc să nu explodeze ceva pe lângă patul tău sau să nu ia foc totul din senin, de infecțiile nosocomiale, care nu dispar nici cu agheasmă, ai puține șanse să scapi.
Sau funcționarea spitalelor fără avize, nu este tot rezultatul intervenției politicului în sistemul sanitar? Sau avizele obținute printr-o simplă declarație pe proprie răspundere, fără nicio verificare din partea instituțiilor care au angajați plătiți pentru a face aceste verificări obligatorii. Repet: obligatorii! Iar în acest caz și medicii se fac vinovați, dar tot pentru că politicul poartă halate albe. Pentru că doar politicul poate rezolva problema în care o clădire, unde se desfășoară o anumită activitate, să nu aibă aviz de la pompieri și totuși activitatea să meargă înainte. Mai mult, e suficient să pui un afiș în geam că „Acest spațiu nu are avizul ISU”, pentru ca în respectiva clădire să se poată desfășura, legal, orice activitate. Din păcate, sunt tot felul de instituții, care de care mai cu pretenții de respectabilitate, care funcționează fără aviz de la pompieri. Sunt cazuri de universități, spitale, biserici, școli etc. În mod normal, directorul unei instituții care nu are aviz de funcționare de la pompieri nu trebuie să doarmă nici măcar o secundă până nu obține acel aviz. Nici măcar nu ar trebui să se vorbească despre funcționare fără aviz, necum să funcționeze.
Oameni buni, fără amestecul politicului, funcționarea neautorizată a unui spațiu în care s-a produs un incendiu și au murit oameni ar putea fi încadrată la crimă cu premeditare. Doar dacă nu se întâmplă nimic grav s-ar putea vorbi despre altceva, neglijență etc.
În încheiere, adaug că într-o discuție cu doctorul Emil Popa, de la Spitalul de Pediatrie, pe tema problemelor cu care se confruntă sistemul medical și cauzele care au condus la ce se întâmplă zilele astea, vezi tragedia de la Piatra Neamț, acesta a folosit expresia din titlu, „halatul alb nu face politică”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...