Web Analytics

Halal comunicare cu presa la CJ. Scandalul RMN-ului de la Spitalul Judeţean îl scoate din minţi pe preşedintele Manu

de | 15.11.2018 13:07 | Dezvăluiri

# Șeful CJ a avut un comportament incalificabil când un ziarist de la ”Jurnalul de Argeș” l-a întrebat de ce acest aparat scump și ultraperformant a ajuns să funcționeze doar 6 ore pe zi

Așa cum ”Jurnalul de Argeș” a dezvăluit în premieră, RMN-ul de la Spitalul Județean a funcționat timp de mai multe săptămâni doar șase ore pe zi. Iar un posibil motiv al programului redus al RMN-ului de ultimă generație ar fi acela că o parte dintre medicii autorizați să lucreze pe respectivul aparat, inclusiv dr. Eugenia Dincă, șefa de la Radiologia Spitalului Județean, lucrează și la Muntenia Hospital, acolo unde funcționează un RMN tot marca GE, dar mult mai vechi, din 2007. Drept urmare, dacă RMN-ul de la Spitalul Județean Argeș, care e generație 2018, ar funcționa 24 de ore din 24 sau măcar 12 ore pe zi, ar fi un concurent aproape fatal pentru RMN-ul de la Muntenia Hospital și ar afecta masiv încasările spitalului privat, estimate a fi fost anul trecut peste 1 milion de euro numai din prestațiile pentru acest serviciu.
Deontologic vorbind și nu numai, acest fapt nu este deloc în regulă. Și asta cu atât mai mult cu cât e vorba de o investiție din bani publici, RMN-ul fiind finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar dotarea spațiului, din banii CJ Argeș.
Așa cum e normal, am dorit să luăm legătura cu responsabilii de la Spitalul Județean Argeș legat de această problemă. Deși am sunat-o de mai multe ori pe Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, aceasta nu a răspuns la telefon, lăsând impresia că are ceva de ascuns. Nici pe doctorița Eugenia Dincă nu am găsit-o la spital luni 12 noiembrie. Consultând declarația de avere pe 2018 a doctoriței Eugenia Dincă, am descoperit, într-adevăr, că aceasta lucrează și pentru Spitalul Județean Argeș și pentru Muntenia Medical Hospital. Anul trecut, doctorița Eugenia Dincă a avut ca medic primar venituri de peste 100.000 de lei de la Spitalul Județean, iar de la Muntenia Medical Hospital a încasat 26.889 lei. În plus, Eugenia Dincă a încasat și suma considerabilă de 182.133 lei din servicii medicale (pe PF Eugenia Dincă).
Pentru pacienții fără bilet de trimitere, RMN-ul cranian este mai scump la Spitalul Județean, unde costă 669 lei fără substanță de contrast și 942 lei cu substanță de contrast. Comparativ, pentru aceeași investigație, tarifele la Muntenia Medical Hospital sunt mai mici: 473 lei fără substanță de contrast și 720 de lei cu substanță de contrast.

Limbaj de președinte de Consiliu Județean: „V-ați obișnuit să veniți la mine cum venea lumea la prim-secretarul județului”

Experiența neplăcută a fost când l-am căutat pe președintele CJ Argeș, Dan Manu, căruia am vrut să îi solicit un punct de vedere după experiențele eșuate de a vorbi cu managerul Spitalului Județean sau măcar cu șefa de la Radiologie. Deși era vorba de o investiție de interes public căreia CJ i-a făcut multă reclamă, acesta s-a arătat iritat și irascibil când l-am întrebat de ce RMN-ul a funcționat doar 6 ore pe zi timp de câteva săptămâni și dacă e normal ca unii doctori să lucreze atât la RMN-ul spitalului, cât și la cel de la Muntenia Medical Hospital. ”V-ați obișnuit să veniți la mine cum venea lumea la prim-secretarul județului. Nu e treaba mea. Modul de desfășurare e treaba Direcției Tehnice. Nu sunt eu pe fișa postului! Nu eu am angajat-o pe doamna Dincă”, a spus foarte nervos și roșu la față Dan Manu, uitându-se la mine de parcă aș fi fost vreun subordonat de al său. Au urmat mai multe întrebări tendențioase și fără acoperire în realitate ale președintelui CJ, întrebări ce m-au făcut să mă gândesc că sunt poate actor fără voie într-un soi de Experiment Pitești la Consiliul Județean Argeș.
În scurt timp, acesta a început să se lege de un editorial al subsemnatului legat de faptul că sunt zeci de școli în Argeș cu WC în fundul curții. ”Sunt doar 49 de școli, nu cât ați scris”, a precizat Dan Manu, ca și cum acest detaliu ar fi unul insignifiant. 49 de școli cu WC în fundul curții într-un județ cu pretenții europene e enorm. Și arată ”grija” autorităților județene și locale pentru educație și pentru condiții minime pentru elevi, dintre care unii merg pe jos kilometri până la școală.
Ulterior, Dan Manu mi-a reproșat și că aș fi scris în ”Jurnalul de Argeș” un articol legat de faptul că cei de la Consiliul Județean Argeș nu și-au exercitat dreptul de preempțiune (lucru perfect adevărat!) pentru mai multe clădiri ce au aparținut Brătienilor la Florica.
”Nu am scris eu articolul”, i-am spus.
”Nu e frumos să vă criticați colegii, trebuie să fiți o echipă”, a reacționat Dan Manu cu o malițiozitate nejustificată și pe lângă subiect.
”Nu îmi critic vreun coleg, pur și simplu nu am scris eu”, i-am replicat, moment în care Dan Manu a zâmbit din nou răutăcios.
A mai stat câteva zeci de secunde, prilej cu care mi-a spus, la fel de malițios, că nu știu ce este, de fapt, un RMN, după care a plecat val-vârtej și la fel de irascibil.
Da, domnule Dan Manu, nu ați angajat-o dumneavoastră pe doamna Eugenia Dincă, însă hotărârea de Consiliu Județean din 1 martie a.c. prin care ați validat concursul pentru ocuparea funcției de medic-șef la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală de la Spitalul Județean Argeș, concurs câștigat de către Eugenia Dincă, a fost semnată de dumneavoastră.
Și mai e ceva, domnule Dan Manu: aveți o problemă acută de comunicare, ca și mulți dintre colegii dumneavoastră din PSD Argeș. Credeți eronat că presa nu are voie să vă critice și că trebuie să fie obedientă, așa cum era pe vremea PCR. Și mai credeți probabil că Argeșul e tarlaua dumneavoastră și a colegilor din PSD Argeș și că aveți dreptul să faceți orice. Nu e așa! E adevărat, însă, că Argeșul e controlat, din păcate, de PSD de prea mulți ani și că e un județ înapoiat în multe sectoare.
Am plecat cu un gust amar de la întâlnirea cu Dan Manu. Un gust care a fost atenuat radical după câteva ore, când am stat de vorbă cu un alt politician de cu totul altă factură, american de origine română și cu studii la Harvard și West Point. Altă țară, alte mentalități, altă calitate umană.

În CV, Dan Manu se laudă că vorbeşte franceza aproape perfect şi că are o diplomă legată de diagnoza… „delicvenţei juvenile”

Și apropo de Dan Manu și de aroganța sa nejustificată, i-am consultat și CV-ul postat pe site-ul CJ Argeș. Și am găsit două detalii nelalocul lor. Dan Manu spune, printre altele, că are o ”Diplomă privind rolul științelor sociale în diagnoza delicvenței juvenile”. Altfel spus, în loc de ”delincvență”, a scris ”delicvență”. Și tot în CV, Dan Manu se laudă că știe franceza la nivel C2, ca un academician francez. Lucru în mod evident exagerat. Și dacă domnul Dan Manu are vreo obiecție legată de remarca mea, îl invit oricând la un dialog în franceză. Nu de alta, dar am terminat întâmplător chiar Limbi Străine și în liceu am fost premiat la olimpiada națională de franceză.
Și tot apropo de franceză, nici nu îl mai întreb pe Dan Manu ce beneficii concrete a adus pentru Argeș mult trâmbițata înfrățire cu departamentul Savoie… A bon entendeur, salut!

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii