# Construcția e programată în exercițiul financiar 2014-2020. Ministerul Transporturilor şi-a propus finalizarea în doar trei ani a autostrăzii Sibiu-Piteşti, tronsonul de 116 km care traversează munții din sectorului românesc al Coridorului IV Paneuropean. În cel mai optimist caz, şansele de reuşită sunt de 60-70%, având în vedere experienţa locală de a construi tronsoane de 20-30 km la câmpie în 3-4 ani, spun specialiștii. Noutatea, față de celelalte scenarii privind autostrada Pitești-Sibiu, este că s-a renunțat la varianta parteneriatului public-privat urmând ca această autostradă să fie construită din fonduri europene din exerciţiul 2014-2020.
Păreri pro și contra
“Dacă exproprierile sunt realizate, atunci din punct de vedere tehnic este posibil să construieşti o autostradă cu această lungime (autostrada Sibiu – Piteşti) în trei ani. Cu toate acestea, în România ar putea fi mult mai dificil din cauza experienţei limitate a companiilor, a autorităţilor şi chiar a furnizorilor de materiale de construcţii, a declarat Rhandy Tharp, managing director pentru filiala locală a companiei americane de arhitectură, inginerie şi construcţii Epstein. La rândul său, Alexandru Dobre, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, estima pentru Ziarul Financiar că având în vedere experienţa trecută în construcţii de autostrăzi, şansele ca proiectul Sibiu – Piteşti să fie finalizat în trei ani sunt practic nule. “Aş spune că sunt zero şanse ca autostrada Sibiu – Piteşti să fie gata în trei ani. Poate 25% din ea să fie finalizată în trei ani”, spune Dobre.
Banii europeni, salvarea acestui proiect
În contextul în care încercările anterioare ale Ministerului Transporturilor de a realiza autostrăzi în parteneriate public-privat sau în concesiune s-au soldat cu un eşec, soluţia aleasă de această dată, de a folosi fonduri europene pentru a construi autostrada Sibiu – Piteşti, este considerată cea mai potrivită. Autostrada Sibiu – Piteşti, cu o lungime de 116,6 kilometri şi o valoare estimată la circa 3,2 miliarde de euro, promisă de toți miniștrii Transporturilor dar nerealizată până în prezent, reprezintă o alternativă de traversare a munţilor la autostrada Comarnic – Braşov – Făgăraş.
Florin Silvestru