Guvernul s-a reunit în ședință, de la ora 13.00, pentru a adopta ordonanța austerității. În timpul ședinței de Guvern, în Piața Victoriei are loc un protest al sindicaliștilor polițiștilor din penitenciare. G4Media a transmis live declarațiile premierului Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.
Citește și: Doi tineri din Piteşti au agresat doi poliţişti. Reţinuţi pentru ultraj
- Amintim că Consiliul Economic și Social a dat un aviz nefavorabil ordonanței, însă avizul este doar consultativ.
Premierul a susținut că măsurile sunt necesare din cauză că situația economică s-a deteriorat rapid în UE începând cu luna octombrie, iar acest lucru „nu avea cum să ocolească România”. Marcel Ciolacu a mai susținut că toate măririle de pensii și salarii și alte măsuri sociale, precum și împrumuturile pe care le-a făcut Guvernul condus de el în anul electoral au fost necesare și că nu le regretă.
Ciolacu a adăugat însă că anul care vine este dificil din punct de vedere economic și ar fi „iresponsabil” să nu adopte măsuri imediate.
Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor, a susținut Ciolacu.
„Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice”, a continuat premierul.
Marcel Ciolacu a mai menționat eliminarea tuturor facilităților fiscale și reducerea graduală a pragului de impozitare la microîntreprinderi.
El a precizat că va fi introdusă „taxa pe stâlp”, dar nu imediat, ci după ce vor fi emise normele și după discuții ale ministrului Finanțelor cu companiile.
Premierul a făcut apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile să plătească corect sau să plece.
În același timp, Ciolacu a solicitat tuturor companiilor din România „un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.
Marcel Ciolacu:
Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor. Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.
Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget. Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli și spitale și pentru a achita datoriile din urmă.
0 Comentarii