Strategia generală de descentralizare, propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a fost aprobată de Guvern.
Strategia vizează oportunitatea transferării de noi competenţe de la nivel central la nivelul autorităţilor locale, în şapte domenii: agricultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educaţie – activităţi extraşcolare, tineret şi sport. Strategia este însoţită de un plan de acţiuni pentru pregătirea descentralizării şi unul pentru implementarea ei efectivă, cu termenele în care autorităţile administraţiei publice responsabile vor pune în aplicare măsurile/acţiunile corespunzătoare obiectivelor strategice stabilite.
Astfel, ministerele responsabile pentru domeniile menţionate vor elabora şi prezenta spre aprobare Guvernului analize de impact, în vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului de competenţe. Concluziile acestor analize de impact vor fi prezentate spre aprobare Guvernului în termen de patru luni de la aprobarea strategiei, exceptând domeniul turismului, pentru care a fost stabilit un termen mai lung, de şase luni. În maximum şapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.
În domeniul Agriculturii, este vizată descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole. În domeniul Culturii, este vorba de avizarea concesionării dării în folosinţă sau avizării intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B.
În cazul Protecției Mediului, descentralizarea vizează elaborarea strategilor județene în domeniu, parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor/acordurilor/autorizațiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreținere și ecologizare a plajelor turistice. În Educaţie, este vorba de activitățile extrașcolare care se desfășoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor, iar în cazul Tineretului și Sportului, de taberele școlare, cluburile școlare și cluburile sportive.
În domeniul Sănătăţii, descentralizarea se referă la activitățile desfășurate de direcțiile de sănătate publică, la încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităților sanitare din rețeaua autorităților locale, iar în Turism – la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice şi avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile din domeniul turismului.