Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat pe 25 februarie, într-o conferință de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș, și anume o tulpină de E-coli. Pe 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA şi DSP din judeţele Argeş şi Dolj au demarat acţiunea de prelevare de probe, după ce Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente. Ancheta ANSVSA a fost extinsă, din 26 februarie, ca urmare a unor informaţii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF). Bacteria E.coli a fost depistată în 25 de kilograme de brânză de vaci într-un magazin din Curtea de Argeş, potrivit analizelor preliminare. UE a creat, în urmă cu 30 de ani, acest sistem de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF). Acesta permite ţărilor din UE, inclusiv României, să facă schimb rapid de informaţii privind produsele potenţial periculoase şi să reacţioneze imediat. SRAAF oferă posibilitatea unui schimb rapid de informații între instituțiile abilitate cu siguranța alimentelor atunci când se detectează riscuri pentru sănătatea umană. Toți membrii SRAAF posedă un serviciu, 24 de ore din 24, pentru a se asigura că notificările urgente se trimit, se recepționează și primesc un răspuns în cel mai scurt timp posibil. În toată această perioadă, însă, când autoritățile s-au tot învârtit în jurul cozii în a preciza clar, ce anume a cauzat îmbolnăvirea și moartea bebelușilor din Argeș (au circulat ipoteze potrivit cărora portocalele, laptele praf, ba chiar carnea de vită ar fi fost de vină pentru infestarea cu e-coli), potrivit unor surse autorizate, însă, SRAAF-ul a fost declanșat mult prea târziu. A.C.