Web Analytics
scris marți, 22.10.2024

Greenpeace atacă în instanță avizele emise de Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Organizația Greenpeace a anunțat luni că a depus o acțiune în instanță împotriva avizelor emise de Ministerul Culturii pentru controversatul proiect de exploatare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, situat în Platforma continentală a Mării Negre.

Greenpeace atacă în instanță avizele emise de Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Organizația de mediu susține că deciziile luate de minister în ceea ce privește declasarea unor situri arheologice subacvatice nu au respectat procedurile legale și că vestigii de o valoare inestimabilă ar putea fi afectate sau distruse de lucrările industriale.

Citește și: 13 mașini care staționau, lovite de o șoferiță care a pierdut controlul volanului

Potrivit Greenpeace, zona vizată de proiectul Neptun Deep găzduiește importante vestigii arheologice din diverse epoci istorice, printre care cea romană, elenistică, romano-bizantină și greacă. Aceste situri ar putea fi puse în pericol de activitățile de extracție și transport de gaze naturale, pe care OMV Petrom și Romgaz intenționează să le desfășoare în Marea Neagră.

„Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic ‘CT-I-s-A-02561’, situat în Platforma continentală a Mării Negre, își pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate”, se arată într-un comunicat de presă emis luni de organizație.

Reprezentanții Greenpeace susțin că o mare parte din documentele care au stat la baza emiterii ordinului de declasare, precum certificatul de descărcare de sarcină arheologică, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice și alte avize relevante, nu au fost făcute publice de către Ministerul Culturii. Acest lucru ridică suspiciuni legate de lipsa de transparență în gestionarea unui proiect de interes național.

În paralel cu acțiunea juridică, Greenpeace a lansat o petiție publică pentru protejarea Mării Negre și stoparea proiectului Neptun Deep, apelând la sprijinul cetățenilor pentru a opri acest proiect care amenință atât patrimoniul arheologic, cât și mediul marin.

Citește și: Un bebeluș de 3 luni a murit din cauza unei infecții luate în spital, în timp ce aștepta să fie operat la inimă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...