Web Analytics
scris sâmbătă, 06.07.2024

Grădinițe și școli construite din lemn! Propunerile ASFOR pentru relansarea sectorului forestier în România

Cea de-a doua ediție a Forumului „Să construim din lemn” având ca temă „Lemnul – materialul viitorului”, organizat la Miercurea Ciuc de către Consiliul Județean Harghita, Agenția de Dezvoltare Harghita, ASFOR și Asociația Proprietarilor și Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei, APAPET, a adus dezbateri constructive despre importanța lemnului în economie și în domeniul construcțiilor, transpuse la final într-un document de poziție prin care participanții la forum propun Guvernului o serie de măsuri pentru redresarea și relansarea sectorului forestier în România.

Grădinițe și școli construite din lemn! Propunerile ASFOR pentru relansarea sectorului forestier în România

Obiectivele, liniile directoare și principalele activități pe care va trebui să le derulăm pe termen scurt, mediu și lung sunt legate de importanța lemnului în contextul angajamentelor Uniunii Europene dar și de o cerință tot mai mare de lemn, ce decurge din creșterea populației și implicit creșterea nevoii de resurse, cred forestierii reuniți în asociație.

Citește și Liber la finalizarea Bulevardului ”Pardon

Printre măsurile prezentate se regăsesc:

  1. Proiect de lege pentru utilizarea lemnului în construcții, în sensul că:
  • toate construcțiile finanțate de la bugetul de stat trebuie să înglobeze minim 25% din valoare lemn și produse din lemn;
  • construcțiile administrative (școli, grădinițe) de până la 2 niveluri să fie construite din lemn;
  1. Construcțiile finanțate din PNRR să înglobeze 25% din valoare lemn și produse din lemn, iar sediile de creșe și grădinițe să fie realizate din lemn.

Cele șapte măsuri prezentate de ASFOR și agreate de participanții la Forum au fost cuprinse într-un document comun semnat de către președintele Consiliului Județean Harghita și președintele ASFOR, document care a fost transmis către Guvernul României.

„ASFOR continuă șirul de dezbateri pentru promovarea lemnului și a economiei forestiere și ne propunem să organizăm astfel de evenimente în colaborare cu cât mai multe administrații județene din România.”, scrie Ciprian Dumitru Muscă, președintele ASFOR.

Foto Graiul Maramureșului. Ultima școală din lemn din Săliștea, Maramureș

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...