Web Analytics

Ginecologii cu cabinete private au motiv de tristeţe! / În sfârşit, Spitalul Judeţean Argeş a instalat un ecograf în ambulatoriu

de | 18.06.2020 13:32 | Dezvăluiri

# Astfel, mămicile gravide nu mai sunt trimise la cabinetele private să plătească 270 lei un ecograf # Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei campanii derulate de un ONG din Merișani, ”Partener pentru Tine”, dar și a ziarelor Libertatea și Jurnalul de Argeș

După câteva luni în care Asociația ”Partener pentru Tine” (APT) din Merişani a făcut numeroase demersuri la autoritățile competente și ca urmare a articolelor apărute în ultima vreme în ziarul Libertatea, dar și în Jurnalul de Argeș, luni, 15 iunie, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti a dotat cu ecograf cabinetul de Obstetrică-Ginecologie din cadrul ambulatoriului de specialitate.
„Demersurile asociației au început după ce femeile din comunitatea Malul Vânăt, din Merișani, au atras atenția asupra lipsei accesului la servicii de ginecologie. Deși femeile însărcinate au, conform legii, dreptul la servicii gratuite de monitorizare a sarcinii, inclusiv ecografii, pacientele care ajungeau la cabinetul de Ginecologie din cadrul ambulatoriului Spitalului Județean Argeș erau direcționate către cabinete private. Cum niciunul dintre aceste cabinete nu are contract cu Casa de Asigurări, pacientele erau nevoite să plătească serviciile, uneori alegând între a plăti pentru ecografie sau a plăti pentru mâncarea pentru o săptămână”, au transmis reprezentanții asociației APT. Sorina Bunescu, managerul ONG-ului, a făcut nenumărate petiţii, a mers în audiențe, a participat la ședința Consiliului Județean, a alertat presa și a făcut chiar și o propunere de modificare a bugetului județului.
Contactat telefonic, managerul Spitalului Județean Argeș, Adriana Molfea, a spus ce fel de ecografii se vor face cu aparatul donat. „E vorba de ecografiile obișnuite, pe care le decontăm în cadrul programului cu ambulatoriul”.
Viitoarele mămici din Argeș vor beneficia de acum înainte de ecografie în regim decontat, în baza biletului de trimitere și a unei programări prealabile.
„Pacienta se va programa telefonic, la numărul 0248/286.099, interior 247. Nerespectarea datei și orei stabilite va impune reprogramarea acesteia pentru a nu perturba celelalte consultații. În ziua programării, pacienta se va prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, cartea de identitate și cardul de sănătate”, se arată într-un comunicat al SJUP. Ecograful adus în ambulatoriu a fost donat în perioada stării de urgență de către o firmă și utilizat până în prezent pentru sectorul suspect COVID de la nivelul Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalului.

Incredibil! Niciunul din cele 5 mari spitale din Argeș nu făcea ecografii de urmărire sarcină în sistem decontat

Sorina Bunescu, președinta Asociației ”Partener pentru Tine”, a primit un răspuns de la Casa de Asigurări de Sănătate din care rezultă că „în ultimele 6 luni niciunul dintre furnizorii medicali din Argeș nu a realizat ecografii de urmărire sarcină în sistem decontat”. În plus, Sorina Bunescu precizează că în Argeș există doar 6 furnizori de servicii medicale Obstetrică-Ginecologie aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești, Spitalul Orășenesc ”Sf. Spiridon” Mioveni și Centrul de Diagnostic și Tratament ”Brătianu”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii