Web Analytics

Dan Gherasimescu – 70 de ani. O viaţă dedicată artei tradiţionale româneşti

de | 28.03.2019 12:55 | Cultură

# Meşterul genial din Valea Danului, mai apreciat de străini decât de autorităţile române

”Dacă străinii ar avea așa un meșter genial, i-ar face statuie și un spațiu expozițional dedicat doar lui”, spunea atât de frumos ÎPS Calinic despre Dan Gherasimescu, meșterul genial din Valea Danului, Argeș. Și uite că i-au făcut. După ce japonezii i-au expus lucrările în cele mai cunoscute expoziții ale lor, după ce americanii l-au numit „Omul-pasăre” al românilor și au scris și o carte despre asta, Clubul Rotary i-a amenajat un atelier de artă tradițională și un spațiu expozițional dedicate exclusiv meșterului Dan Gherasimescu în Valea Danului, chiar în satul lui natal. Iar sâmbătă, 23 martie, toți cei care îl iubesc și îl apreciază, meșteri populari din țară, oameni din comunitatea locală, sponsorii, primarul și consilierii locali au participat la inaugurare și l-au sărbătorit pe „Omul-pasăre” la aniversarea de 70 de ani. Managerul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti i-a oferit domnului Dan Gherasimescu un superb buchet de flori şi o diplomă pentru toată activitatea desfăşurată în sprijinul artei şi culturii tradiţionale româneşti, iar copiii de la mai multe secţii externe ale Şcolii au încheiat festivitatea cu un program artistic.
Meşterul Dan Gherasimescu a absolvit Şcoala Populară de Arte Piteşti, unde a fost şi profesor timp de 30 de ani şi a pregătit sute de copii, cărora le-a transmis tainele cioplitului în lemn. Acum face acelaşi lucru împreună cu fiul său, dar ca voluntari, pentru că autorităţile locale şi judeţene nu au găsit o soluţie de a-i recompensa financiar.
”Voi continua colaborarea cu Școala de Arte, pentru că sunt legat sufletește de această instituție și de copii, că vin cu drag”, spune cu lacrimi în ochi dl. Gherasimescu. Această situație a fost creată de faptul că Secția de Sculptură a Școlii Populare de Arte Pitești a fost desființată din cauză că Primăria Valea Danului nu a platit ani la rând taxa de școlarizare, care este de doar 4500 lei pe an. Cea mai mare dorință a meșterului Dan Gherasimescu la aniversarea a 70 de ani este să reușească să facă la Valea Danului un festival dedicat Păsării lui Măiastre, la care să participe meșteri din toată lumea care fac sculpturi asemănătoare și alături de care a apărut în volumul „Fan Carving” semnat de americanii Sally & David Nye, dar șansele sunt mici să primească finanțare de la comună sau de la județ, așa că speranța îi este tot la străini.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii