Web Analytics
scris joi, 19.09.2013

Gheorghe Badea, preşedinte CCI Argeş: „I-am spus ministrului Muncii că oamenii din Argeş nu merită să treacă şapte dealuri şi şapte văi până la Ploieşti”

La finele săptămânii trecute, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, s-a aflat în Argeș la inițiativa autorităților locale și cu ocazia întrunirii conducerilor inspectoratelor de muncă din județele Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia. Cu această ocazie a fost organizată o vizită la uzina Dacia, dar și o întâlnire cu reprezentanții administrației locale, ai mediului economic și de afaceri și ai sistemului universitar local. Una dintre vocile critice la această întâlnire, din perspectiva viitoarei regionalizări, a fost cea a omului de afaceri Gheorghe Badea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Argeș.
# Domnule președinte, am înțeles că ați interpelat-o, ca să spun așa, pe doamna ministru în chestiunea păstrării deconcentratelor din ministerul Muncii în Argeș.
– Am abordat nu numai acest lucru, ci întreaga problematică a regionalizării din punctul de vedere al Argeșului.
# Mai concret, ce i-ați spus doamnei ministru?
– I-am spus ceea ce știe toată lumea, că aici avem stâlpul industriei românești care este Dacia și că în această mașină care se face aici sunt înglobate rezultatele a tot ceea ce înseamnă industrie în țara asta. Că Dacia este cel mai mare exportator și că, măcar din punctul acesta de vedere, oamenii de aici nu merită să treacă șapte dealuri și șapte văi până la Ploiești. I-am mai spus și argumentele istorice, geografice și i-am vorbit despre sacrificiile argeșenilor.
# Care ar fi aceste argumente?
– În primul rând cele istorice și lingvistice. Primele capitale ale Țării Românești au fost aici, la Curtea de Argeș și la Câmpulung. Apoi cea mai frumoasă limbă română s-a format și s-a vorbit aici, în zona Pitești – Câmpulung- Târgoviște. Geografic, avem cele mai frumoase peisaje și cei mai frumoși munți din țara asta.
# Spuneați de sacrificiile argeșenilor…
– Da, avem aici Transfăgărășanul și Vidraru, cele mai mari realizări ale românilor pentru care au murit zeci de oameni în condiții de muncă greu de imaginat. Și sacrificiile acestor oameni pentru realizarea acestor proiecte sunt un argument în favoarea stabilirii centrului de regiune în Argeș.

Gheorghe Badea, preşedinte CCI Argeş: „I-am spus ministrului Muncii că oamenii din Argeş nu merită să treacă şapte dealuri şi şapte văi până la Ploieşti”

„Codul Muncii trebuie să flexibilizeze piața muncii, nu să o dezechilibreze”

# Referitor la Codul Muncii, ce ați solicitat ministrului?
– Am abordat și această problemă pentru că acești guvernanți ai noștri vor să umble la Codul Muncii. Iar decât să umble și să-l strice, cum se aude, mai bine să îl lase așa.
# Cum ar trebui să arate acest Cod pentru a fi unul bun?
– Codul Muncii trebuie să sufere modificări pozitive, nu să-l faci doar ca să umfli mușchii muncitorilor pentru că atunci dezechilibrezi piața muncii. Ar trebui foarte bine clarificată în acest cod chestiunea angajărilor temporare care se practică în toată lumea, din Japonia până în Africa și de aici până în America și care flexibilizează piața muncii. Normal este să poți folosi forța de muncă în funcție de necesitățile și cerințele pieții, iar aceasta se poate doar prin rezolvarea problemei angajărilor temporare.
# Despre Coridorul IV Paneuropean, pentru că ați vorbit și despre acesta, ce le-ați transmis guvernanților?
– Că problema asta, cum că e foarte scump pentru că traversează munții, e mare gogoriță menită să justifice renunțarea la tronsonul de autostradă Pitești-Sibiu, ceea ce ar fi o mare greșeală. Realizarea acestui coridor ar însemna enorm pentru România și pentru Argeș. Chiar și prezența acestor autostrăzi, care se întâlnesc la Pitești, este un argument în favoarea noastră în chestiunea regionalizării.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită