Web Analytics

Gheorghe Badea: „Mall-ul din Tudor Vladimirescu ar putea fi gata în trei ani”

de | 26.09.2019 13:29 | Economie

# În urmă cu un an, Piteștiul era în atenția unui extraordinar investitor, PK, pentru potențialul zonei Tudor Vladimirescu, care este stadiul marelui proiect?
– Într-adevăr, de mai bine de un an, Piteștiul a intrat pe agenda de dezvoltare a unui mare investitor, Prime Kapital, pentru realizarea unui centru comercial și rezidențial în zona cartierului Tudor Vladimirescu. Pentru un astfel de obiectiv de anvergură sunt necesare documentații foarte elaborate, impuse prin proceduri legale alambicate și neperformante, care frânează excesiv dezvoltarea afacerilor și bunul mers al economiei naționale. Încă de la demarararea formalităților au apărut și contestatarii și din acest motiv mai bine de un an s-a cam bătut pasul pe loc și s-a pierdut timp prețios, care este irecuperabil în viața noastră a tuturor și în dinamica afacerilor în mod special. Partea bună este că împreună cu instituțiile statului și cu multă răbdare și tenacitate se pare că s-au depășit obstacolele inițiale și că se intră în linie dreaptă.
# Ați hotărât să delocalizați industria din zonă, ați găsit variante? Care sunt avantajele pentru zonă și pentru industria locală?
– Este foarte important de accentuat faptul că proiectul nu implică renunțarea la activitățile industriale din zonă, ci relocarea proceselor de fabricație. Bineînțeles că un astfel de transfer este complex și dificil pentru că presupune asigurarea tuturor facilităților – apă, energie, gaz, canal, drumuri acces etc. – la care se adaugă și construirea halelor.
Beneficiile noului proiect compensează însă dificultățile relocării. Pe de o parte, centrul comercial va contribui direct la crearea de noi locuri de muncă și va susține regenerarea urbană prin facilitățile economice, comerciale și culturale care vor fi create. Pe de altă parte, pasajul rutier și pietonal care va fi construit va rezolva o problemă cronică a zonei Tudor Vladimirescu, respectiv izolarea față de principala rută de acces în oraș – mă refer aici la bulevardul Republicii. În prezent trebuie să recunoaștem că acest cartier este cu mult în urma celorlalte zone ale orașului în mai multe privințe!
# Administrația este unul dintre beneficiari: un pasaj rutier, dar și o mare investiție; ca om de afaceri și vicepreședinte al CCIA Argeș, sunteți satisfăcut de implicarea administrației?
– Apreciez receptivitatea Primăriei Municipiului Pitești și a Consiliului Local și disponibilitatea de a găsi soluții reciproc avantajoase pentru dezvoltarea urbanistică. În acest sens, consider că s-a acționat în litera legii în analiza documentațiilor prezentate de investitor, că s-au făcut eforturi pentru a aduce proiectul în dezbatere publică și că s-au pus foarte bine în echilibru aspectele care țin de dezvoltarea socio-economică și calitatea vieții cetățenilor.

„A devenit aproape o cutumă ca în jurul oricărui obiectiv major de investiții să apară contestatarii de sorginte ecologistă”

# Au fost și contestatari, s-au retras?
– A devenit aproape o cutumă ca în jurul oricărui obiectiv major de investiții să apară contestatarii de sorginte ecologistă… E vorba de așa-numitele ONG-uri de mediu, susținute cu bani de la bugetul public, de la contribuabili, care maschează tot felul de interese, inclusiv pe cele ale concurenței. Nu e oare straniu că un ONG din București a descoperit subit că lacul de acumulare din Prundu e supus ”agresiunii” din cauza construcției unui mall și a unei pasarele? Nu vorbim totuși de exploatări de șist, de petrol, de uraniu sau de alte materiale periculoase, ci de o construcție care respectă a-la-carte prevederile legale. Contestatarii ies în față cu mult uzitatele teme legate de habitat și protejarea păsărilor călătoare… Construcția va avea însă avizele de mediu necesare, va fi armonios integrată în ecosistem și va contribui la regenerarea și transformarea urbană!
# Când credeți că va vedea piteșteanul pasajul rutier și mall-ul funcțional?
– În continuare se lucrează la obținerea tututor avizelor necesare conform normelor în vigoare, sperând ca în circa 10 luni să se finalizeze partea nevăzută a acestei investiții. Pe parcurs este posibil să mai apară contestatarii, pentru că asta le este meseria și cu asta își ocupă timpul… Dacă nu vor apărea anomalii cu aceste contestații, obiectivul ar putea fi gata în trei ani!
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Domnule Badea VAD CA NU MAI PUTETI de dragul ecologiei. Dar de microhidrocentralele construite de dvs la munte in Fagaras cu care ati distrus ecosistemul de la munte din judetul Arges nu spuneti nimic ? Aveti o oglinda acasa?