George Baciu, despre obştile săteşti de pe valea Râului Doamnei

de | 16.11.2016 10:47 | Cultură

Vineri, 4 noiembrie, universitarul și copleșitorul erudit Mihail Diaconescu a prezentat, la Biblioteca Județeană Argeș, lucrarea remarcabilă de doctorat a nu mai puțin remarcabilului profesor și scriitor George Baciu. „Obștile sătești de pe Valea Râului Doamnei, județul Argeș, între secolele XIV – XVIII” (Ed. „Bibliostar”, Râmnicu Vâlcea) valorizează documente și informații mai puțin cunoscute, privitoare la particularitățile etnoculturale ale comunităților trăitoare de-a lungul Râului Doamnei, demers realizat din perspectivă istorică, geografică, sociologică și antropologică.
Valea Râului Doamnei este un areal reprezentativ pentru istoria Țării Românești, comunitățile de aici configurându-se și resemnificându-se, periodic, încă din neolitic. Vârful ascensiunii atinge, imperios și decisiv, identitatea statală a primei cetăți de scaun a Basarabilor, a cărei poveste se conjugă frumos cu ceea ce Nicolae Iorga denumea „romaniile populare”, adică obștile sătești, înțelese, la rândul lor, ca elemente cu puternică individualitate etnoistorică și consfințitoare de „legi și datini”.
Lucrarea a apărut cu sprijinul material al prietenului de suflet al autorului, istoricul George Rotaru, cel care a și deschis, de altfel, evenimentul lansării. După episodul de forță – substanță și retorică – al scriitorului Mihail Diaconescu – asistența s-a bucurat de intervenția muzicală a chitaristului Cristian Matei, care l-a surprins pe autor cu un cântec proaspăt, de toamnă târzie, inspirat de versurile sale (să nu uităm că George Baciu este și poet al iubirii, și încă unul delicat ca frunza în ploaie). Un al doilea dar, grațios și muzical, a fost cel al pianistei Corina Vlad, urmată, războinic-bărbătește, de Constantin Samoilă, care a recitat un poem duios, despre meleagurile natale, scris de același polivalent George Baciu. Denisa Popescu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii