# Declară cms-şef Marian Dorojan, şeful interimar al Poliţiei Piteşti.
# Domnule cms-șef Marian Dorojan, de curând, ați fost împuternicit la comanda Poliției Municipiului Pitești până când va fi scoasă la concurs această funcție. V-ați gândit să candidați la acest concurs?
– Am ocupat acest post prin împuternicire până la scoaterea la concurs și ocuparea funcției de șef poliție al Municipiului Pitești prin examen. Este o perioadă de interimat. Obiectivele mele sunt strict legate de această perioadă de interimat la care mi-am propus să asigur coordonarea activităților și continuitatea lor fără sincope. Înainte de a fi numit pe această funcție, mi-am desfășurat activitatea în cadrul IPJ Argeș unde împreună cu colegii am demarat activități și proiecte și sincer vreau să le continui pentru a le duce la capăt.
# Ați fost șef la Ordinea Publică, eu vă întreb cât de mare este dezordinea publică în municipiul Pitești?
– Sunt destule probleme care trebuie să le avem în vizor și să încercăm să le rezolvăm în perioada următoare. Cred că cel mai bine ar putea să aibă în vedere viitorul comandant al poliției, pentru că fiind numit pe funcția respectivă o să aibă această posibilitate prin îmbinarea obiectivelor pe termen scurt, cu cele pe termen mediu și lung. În perioada următoare am stabilit câteva obiective imediate. În primul rând aș vrea să identificăm posibilități de creștere a fluenței traficului rutier și nu doar atât, ci și siguranța traficului rutier. În Pitești, infracționalitatea sesizată a scăzut în această perioadă. A scăzut infracționalitatea stradală și când vorbesc la municipiul Pitești mă refer și la cele patru secții de poliție rurală aflate în componența poliției municipale.
# Care sunt zonele din Pitești unde au avut loc cele mai multe infracțiuni?
– Nu am putea spune că avem anumite zone negre, unde am putea spune că se produce un anumit gen de infracționalitate strict. Segmentul de infracționalitate cel mai des întâlnit îl reprezintă infracțiunile contra patrimoniului, iar dintre acestea furturile din auto și de elemente componente ale auto. Acest lucru se petrece atât din cauza faptului că nu întotdeauna bunurile respective sunt asigurate în mod corespunzător, a timpului scurt necesar săvârșirii unei astfel de infracțiuni, dar și amplasării geografice a Piteștiului, pentru că, din punct de vedere economic, reprezintă o atracție pentru infractorii voiajori.
# În urmă cu câteva săptămâni, în apropierea restaurantului Topolog, a fost incendiată o mașină ce aparținea unui om de afaceri din județ. În ce stadiu se află acest caz?
– La data respectivă nu eram la comanda poliției municipiului Pitești. Era undeva în luna ianuarie. Din câte cunosc, în cauză s-a întocmit un dosar penal. Se efectuează cercetări care sunt în continuare în desfășurare.
„75% dintre infracțiunile grave sunt cu autor necunoscut”
# Care este evoluția statistică a infracțiunilor grave înregistrate la Pitești în 2014?
– Infracțiuni deosebit de grave, în anul 2014, din câte cunosc eu nu au fost înregistrate la nivelul poliției mun. Pitești. Cu toate acestea s-au înregistrat în jur de 40 de infracțiuni de tâlhărie, mare parte dintre acestea inițial fără un autor cunoscut. Infracțiunile cu un grad de pericol social mai ridicat, în jur de 70-75% inițial sunt în faza de autor necunoscut.
# O ultimă întrebare, ce aveți de gând să faceți cu piața Ceair și cu cei care vând diferite produse de contrabandă?
– Asigurarea ordinii în zona pieței Ceair și nu numai reprezintă un obiectiv avut în vedere la nivelul poliției municipiului Pitești, cu atât mai mult la nivelul Secției 1 Poliție, secție competentă teritorial cu privire la desfășurarea unei activități acolo. De asemenea, sunt desfășurate activități punctuale și de către structuri în cadrul IPJ Argeș. Nu neapărat că se dau sancțiuni contravenționale, dar se întocmesc dosare penale acolo unde legea prevede că respectiva activitate să cadă sub incidența codului penal sau a unei legi speciale. Zilnic lucrătorii Secției 1 Poliție desfășoară activități pe segmentul acesta și se întocmesc dosare pentru contrabandă sau evaziune. Mai mult s-a făcut un pas înainte pentru că o parte din aceste dosare au fost promovate la parchet și s-au dispus măsuri cu caracter preventiv de către instanță sau parchet.
Alex Vlaicu