„Generalul” Tudosoiu a plagiat manualul auxiliar dedicat educatoarelor

de | 8.10.2015 17:28 | Dezvăluiri

# Titi „Tumbe” provoacă un nou scandal în învăţământul argeşean # Incredibil! Până și cuvântul introductiv a fost copiat în cartea pe care și-a pus semnătura șeful ISJ Argeș  # Manualul lui Tudosoiu, apărut anul acesta la editura Trend, a  fost plagiat după unul scos în urmă cu 7 ani la editura Tiparg 

În ediţia anterioară vă informam că șeful ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, s-a apucat să scrie cărţi. Şi nu orice fel de cărţi, ci ghiduri pentru învăţământul preşcolar care pot fi băgate uşor pe gâtul educatoarelor din judeţul Argeş. Ei bine, zilele trecute am primit la redacţie un e-mail incendiar de la o cititoare care îl acuză pe şeful ISJ Argeş de plagiat. Mai exact, cititoarea noastră susţine că lucrarea „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă”, scrisă de „generalul” Dumitru Tudosoiu şi de educatoarea Daniela Petre, e redactată prin procedeul copy/paste după o altă lucrare mai veche, respectiv „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţă”, apărută la editura Tiparg şi având drept autori patru cadre didactice, printre care și aceeași Daniela Petre.

„Ghidul se bagă pe gât tuturor educatoarelor din judeţ, şefele de cerc pedagogic având target de realizat”

Cititoarea noastră, pe numele său Mariana Vorovenci (nu știm dacă e nume real sau fictiv – posibil nume fictiv), ne-a trimis prin poşta electronică următorul mesaj: „Aşa cum aţi publicat în ziarul dumneavoastră, Titi (Tumbe) Tudosoiu s-a apucat de scris (plagiat) auxiliare didactice. Mai jos aveţi o mostră de plagiat ordinar după un ghid al Editurii Tiparg făcută de marele inspector. Paradoxul este şi mai mare pentru că a copiat şi cuvântul introductiv (scris de două persoane diferite). Dacă veţi analiza cele două ghiduri veţi observa ca sunt aproape identice, cu deosebirea ca cel de la Tiparg e scris cu aproape 10 ani înainte de Trendul domnului «General». Trebuie menţionat că acest ghid a cântărit la numirea lui în funcţie (s-a punctat la CV). Nu mai menţionăm faptul că acest ghid se bagă pe gât tuturor educatoarelor din judeţ, şefele de cerc pedagogic având target de realizat, doar educatoarele sunt proaste şi tac”, spune cititoarea noastră, care ne-a ataşat şi câteva pagini scanate din ghidul publicat de Titi Tudosoiu la editura Trend, dar şi din lucrarea originală apărută la editura Tiparg.

Deși au șase semnatari, cele două ghiduri au totuși un autor comun: directoarea Grădiniței nr. 4 din Pitești

Încă de la o primă vizualizare, comparând cele două lucrări, putem constata că acestea se aseamănă foarte mult, singurele diferenţe „majore” fiind designul coperții, titlul şi autorii. Cartea apărută în 2008, la editura Tiparg, se numeşte „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţă” şi îi are ca autori pe Constantin Cristian Creţu, Constantina Ciucurel, Ana Ivan şi Daniela Petre. Ana Ivan este educatoare şi a fost timp de aproape un an inspector pentru învăţământ preşcolar, în perioada 2014-2015, iar în prezent este directoarea Grădiniţei „Floare de Colţ” din Piteşti. Cât despre Daniela Petre, aceasta este directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 4 „Căsuţa Poveştilor” din Piteşti – una dintre cele mai bune din județ – şi coautoarea auxiliarului didactic al „generalului” Titi Tudosoiu, „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă”, apărut în 2015 la editura Trend.

Vă vine să credeți? Aceeaşi prefaţă, semnatari diferiţi

Ca o primă concluzie, şeful ISJ şi colega sa au schimbat, doar pe alocuri cuvintele din titlu, înlocuind în titlul lucrării apărute la Tiparg termenii „activităţi de educaţie fizică”, specifici deceniului trecut, cu expresia „activităţi psihomotrice”, care sună ceva mai modern. Aceeaşi Mărie, dar cu o altă pălărie. Estetic vorbind, cartea „generalului” Tudosoiu e un pic mai atractivă, având coperţi frumos colorate şi marginile paginilor decorate cu diverse figurine, potrivite mai curând să atragă preșcolarii decât educatoarele. În rest, conţinutul este acelaşi, fiecare paragraf, fiecare virgulă şi fiecare punct. Până şi capitolele celor două cărţi sunt similare: „Particularităţile anatomo-fiziologice ale preşcolarilor”, „Mijloacele educaţiei fizice/psihomotrice”. Ajungând şi la prefeţele celor două cărţi, constatăm că şi acestea sunt identice, numai că, în mod paradoxal, autorii care le semnează sunt… complet diferiţi. Cuvântul introductiv al ghidul editat la Tiparg, cu şapte ani în urmă, îi aparţine prof. dr. Constantin Cristinel Creţu (fost inspector de educație fizică și director la Colegiul Dinicu Golescu), în timp ce introducerea lucrării lui Tudosoiu, care e redactată copy-paste după cea a profesorului Creţu, apare ca fiind semnată de actualul decan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii din Piteşti, prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu. Cât despre proiectele de activitate didactică pe care le conţine auxiliarul „generalului” Tudosoiu editat în cel de-al doilea deceniu al secolului XXI, din lipsă de originalitate, acesta cuprinde tot vechile planuri de lecţie ale ghidului pentru educatoare apărut la editura Tiparg în deceniul trecut. Am dorit să obținem și un punct de vedere al inspectorului general Dumitru Tudosoiu vizavi de acuzele de plagiat, însă, în ciuda apelurilor noastre, acesta nu a răspuns la telefon.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii