Generalul Dan Voinea, procurorul militar care a instrumentat inițial dosarul Revoluției din 1989, a afirmat că moartea lui Marin Ceaușescu rămâne învăluită în mister. În exclusivitate la Realitatea Plus, Voinea a spus că dosarul n-a ajuns la procurori și că doar serviciile secrete ar putea avea informații.
Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Aioanei pleca şi venea când voia de la serviciu…”
„Acolo nu s-a făcut o anchetă cum trebuie, nu este lămurită în niciun fel cauza morții, nu știm cine a făcut cercetările, ce s-a investigat, dacă s-a sinucis sau nu. (…) În cazul lui Marin Ceaușescu vorbim de competența serviciilor care se ocupau de Ambasada României în Austria. Dacă au desecretizat documentele din perioada Revoluției, să-l desecretizeze și pe acesta; este ultimul dosar important. Acolo era și spionaj, dar și contraspionaj, depinde unde a venit comanda execuției, pentru că de eliminarea oamenilor incomozi se ocupau serviciile. Parchetul nu a fost sesizat privind acest caz, deci problema ține de servicii.
Banii ajungeau în conturi individuale, către conturi, deci anumite persoane ar fi fost interesate de dispariția sa. BNR ar putea să spună sau să desecretizeze aceste conturi, pentru că erau nominale. Ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă cei care erau beneficiarii acestor bani au contribuit la moartea lui Marin Ceaușescu?!”, a declarat Dan Voinea, la Realitatea Plus.
Despre profitorii Revoluției din decembrie, care ar fi interesați ca documentele și informațiile ce pot oferi clarificări să nu ajungă în spațiul public, fostul procuror militar a apus: „Putem bănui că cei care au făcut activități de presiune și eliminare fizică a unor persoane, mai ales prin executarea lor, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, aveau tot interesul să nu se facă cercetări. Toți care au tras atunci aveau interesul să nu se facă cercetări, și vorbim de mii de oameni, unii dintre ei au si ajuns apoi în funcții înalte; este evident că nu și-ar dori să se afle ce s-a întâmplat.
În primul rând, cei care au preluat puterea imediat după căderea regimului comunist sunt cei care au gestionat aceste dosare, iar pentru asta au așezat în funcții cheie oameni care practic „știau” că nu trebuie să meargă mai departe cu cercetările”.
0 Comentarii