# Alte sume colosale, peste 25 miliarde lei vechi, au fost cheltuite din banii piteștenilor pe un studiu discutabil despre „strategia nămolului” # Liviu Pătraşcu a pus lacăt pe jucăria agricolă a SC Apă Canal. Memorandumul de Finanțare a SC Apă Canal 2000 SA Pitești, prin Măsura ISPA, care impunea efectuarea unor studii de specialitate si acțiuni pilot legate de folosirea nămolului în agricultură, depozitare, transport, precum și elaborarea unor studii privitoare la acțiunea în timp a folosirii produselor agricole obținute pe terenurile fertilizate cu nămol, sau derivate din acesta, asupra sănătății umane, au fost pretextul ideal sub care fostul director general Gelu Mujea a aruncat pe piață un proiect bombastic, așa numita fermă de la Stolnici. În realitate, prin această fermă căreia îi plângi de milă, asta ca să n-o numim de-a dreptul fantomă, fosta conducere a SC Apă Canal a reușit să mai facă dispărute niște sume colosale din buzunarul contribuabililor din Pitești. E vorba, ca să dăm doar un prim exemplu, de vreo 18 miliarde lei vechi, bani cu care s-au achiziționat în leasing utilaje agricole de ultimă generație. Iar lista de cumpărături este una cât se poate de bogată: tractoare de diverse tipuri, grape cu discuri, semănători, prăşitoare, pluguri, maşini de cosit şi de împrăştiat îngrăşăminte, platformă pentru baloţi şi multe altele, pentru niște rezultate nu știm cât de relevante pentru știință, dar în mod sigur profitabile pentru unii.
Film cu 700 de oi care au păscut experimental iarba fertilizată cu nămolul de la Apă Canal
În orice caz, în jurul așa zisei ferme ctitorite de Gelu Mujea, prin SC Apă Canal circulă mai multe istorii. Pe de o parte se vorbește despre recolte colosale obținute la hectar, chipurile, ca urmare a nămolului provenit de la stația de epurare Pitești și folosit apoi pe post de îngrășământ al terenului de la Stolnici, dar și despre vreo șapte sute de oi care au hălăduit astă vară pe izlazul de la Stârci. Nu ne e încă foarte clară modalitatea prin care ovinele au ajuns la Costești, însă unii zic că ar fi păscut pe terenuri fertilizate cu nămol provenit de la stația de epurare Pitești. De altfel, cam prin 2011, în Consiliul Local Costești a fost un întreg scandal legat de concesionarea pe 12 ani a unei suprafețe de 350 de hectare luate din patrimoniul orășenesc în beneficiul unei Asociații a Crescătorilor de Animale „ Zimbrul”. Este vorba taman despre izlazul de la Stârci, destinația finală fiind, s-ar părea, proiectul științific despre „strategia nămolului” derulat de SC Apă Canal.
Pe de altă parte, sunt și tot mai multe voci care susțin cu tărie că la Stolnici nu era decât o fermă-fantomă, un paravan ideal pentru sifonarea unor sume colosale, și de ce n-ar fi așa de vreme ce, atât oile pe care chipurile se făceau cercetări, cât și loturile experimentale de teren nu aparțineau societății, ci erau concesionate sau închiriate de la diverse asociații agricole sau producători. Oricum, o nebuloasă e tot ce s-a întâmplat la Stolnici, în numele și pe banii SC Apă Canal.
25 de miliarde aruncate pe un studiu despre „strategia nămolului”
Cât a costat însă „strategia nămolului”, studiu realizat pentru SC Apă Canal de către asocierea dintre firma de consultanță BDO Audit SRL și Universitatea Tehnică de Construcții București? Vă spunem noi, peste 25 miliarde lei vechi. Aceasta este suma cheltuită, mai exact 2.534.922 lei noi (fără TVA), în intervalul 25.06.2010-31.12.2011, pentru „Aplicația la Fondul de Coeziune inclusiv documentele suport (Studiu de fezabilitate, EIM, ACB, Strategia nămolului, Descărcările industriale, Analiza instituțională)”.
Au fost reziliate contractele cu căpușele agricole care parazitau Apă Canal
Acum, noii administratori ai SC Apă Canal au luat la puricat toate afacerile derulate în epoca Mujea reziliind, chiar zilele acestea, contractele comerciale încheiate pe bani grei între operatorul județean de apă și canalizare și diferite entități cu activitate agricolă din zona Stolnici. Este vorba despre SC Barac Hadas SRL, care punea la dispoziție culturile și lucrările agricole pentru experimentul cu nămolul, dar și de Vis Construct Select 2007, deținătoarea saivanului și a oilor folosite pe post de cobai în același experiment de la Stolnici legat de „strategia nămolului”. De asemenea, în numai două zile, au fost inventariate, împachetate și mutate toate utilajele agricole în valoare de 18 miliarde de lei pe care Apă Canal le-a cumpărat, cu credit de la bancă, pentru ferma de la Stolnici și pentru care a plătit deja 5 miliarde. Din câte am aflat, intenția operatorului județean de apă este aceea de a se renunța la un contract de leasing considerat foarte păgubos pentru Apă Canal, societate care în nici un caz nu are ca obiect de activitate agricultura, zootehnia și tot ce i-a mai bubuit de-a lungul timpului prin cap fostului director general Gelu Mujea. În baza unui contract de custodie pe 30 de zile, întregul „SMA” din proprietatea Apă Canal (adică tractoare, grape, prășitoare, pluguri, etc) și care i-a făcut să pălească de invidie pe localnici a fost mutat în vecini, la ferma aparținând omului de afaceri Bobi Marinescu. Explicația e aceea că punctul de lucru al SC Apă Canal de la Stolnici a rămas neprotejat după ce noul Consiliu de Administrație a reziliat contractul cu firma care asigura paza, și exista astfel riscul ca „SMA-ul lui Gelu Mujea” să fie furat bucată cu bucată. Tot ca o paranteză, actualul spațiu deținut de Boby Marinescu, unde au fost lăsate în custodie tractoarele și semănătoarele, a luat foc mai anul trecut, după ce incendiul a fost pus, după toate aparențele, de o mână criminală.
Noul C.A. a pus lacătul pe ferma – fantomă de la Stolnici
Odată ajunși la Stolnici, am găsit sediul fostului punct de lucru al SC Apă Canal, practic sediul fermei înființate de Mujea, aproape pustiu. Era împrejmuit cu un gard de sârmă despre care se vedea că a fost improvizat recent și păzit, la rându-i, de un mecanic aflat în preaviz și de câțiva câini costelivi care resimt și ei din plin decăderea imperiului clădit de Gelu Mujea. De la primul om al comunei, primarul Sevastian Pupăză Roșu, am aflat că acesta regretă că peste punctul de lucru al SC Apă Canal a fost pus lacătul fiindcă asta înseamnă pentru Stolnici cu vreo șapte locuri de muncă în minus, dar și mai puține venituri la buget.
Alina Crângeanu