Web Analytics

Garda de Mediu şi APM Argeş, răspunsuri de doi lei la sesizările privind măcelărirea urbană a Piteştiului

de | 12.05.2016 14:42 | Dezvăluiri

# Dan Hodoș (foto), candidat independent la Consiliul Local Piteşti, este un tânăr cu o minte strălucită care a trimis petiții la cele două instituții, petiții prin care reclama reducerea spațiilor verzi ca urmare a mult contestatului proiect de reabilitare urbană, ca și tăieri ilegale de arbori

În ultimii doi ani, Jurnalul de Argeș a publicat zeci de articole în care arăta foarte argumentat că proiectul de reabilitare urbană este în realitate un proiect de măcelărire urbană a Piteștiului, un proiect prin care – pe banii Uniunii Europene (aproape 700 miliarde lei vechi) – au dispărut 9,6 hectare de spații verzi din municipiu (6,6 hectare numai din cauza parcărilor cu dale înierbate). Mai mult, Jurnalul de Argeș arăta că deși urma să se taie peste 700 de copaci şi să dispară 9,6 ha de spaţii verzi, în noiembrie 2010, APM Argeș a decis că proiectul nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată, stabilind „clasarea proiectului ca având impact nesemnificativ asupra mediului”. Cu toate dovezile clare prezentate în paginile săptămânalului nostru, nicio autoritate nu a avut reacție, iar toți consilierii locali piteșteni au tăcut mâlc, fiind părtași în masă la crima de mediu comisă fără jenă în tot Piteștiul.

Hilar: Garda de Mediu a făcut verificări după ce s-a finalizat proiectul!

Recent, un candidat independent la Consiliul Local Pitești, pe numele său Dan Hodoș (un tânăr cu o minte strălucită), a sesizat atât Garda de Mediu, cât și Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, privind reducerea spațiilor verzi cauzată de foarte controversatul proiect de reabilitare urbană a Piteștiului, proiect tolerat și aprobat de toți cei ce fac parte din Consiliul Local Pitești, fără excepție.
Numai că răspunsurile trimise de către cele două instituții lui Dan Hodoș sunt de toată jena și dovedesc încă o dată că în Pitești nu e nimeni interesat să ia la verificat și sancționat proiectul de reabilitare urbană. Cine știe, poate că DNA Pitești se va autosesiza în cele din urmă…
Revenind la răspunsuri, Garda de Mediu Argeș îi spune sec lui Dan Hodoș că „la data verificării (n. red. – 7 aprilie a.c.), în zonele respective (n. red. – cele cinci zone unde s-a derulat proiectul de reabilitare urbană) nu se desfășurau lucrări”. Nici nu aveau cum să se desfășoare, domnilor de la Garda de Mediu, pentru că proiectul era finalizat de zile bune când ați făcut verificarea. Cam penibil, nu? În plus, în loc să precizeze dacă au făcut verificări pe durata executării proiectului de reabilitare urbană (timp de doi ani), cei de la Garda de Mediu Argeș ocupă jumătate din răspunsul trimis lui Dan Hodoș cu descrierea seacă a proiectului, descriere luată cu siguranță prin procedura copy-paste.

APM Argeș, răspuns pe lângă subiect și cu fraze aiuritoare

Răspunsul dat de către APM Argeș lui Dan Hodoș la sesizarea privind reducerea spațiilor verzi ca urmare a proiectului de reabilitare urbană este pe lângă subiect, și în plus abundă în fraze aiuritoare și numeroase fragmente copiate din texte de lege. Un exemplu relevant privind răspunsul dat parcă în bătaie de joc: „APM Argeș nu a emis niciun act de reglementare pentru executarea unor lucrări din beton cu diminuarea suprafeței unor spații verzi din Pitești și cu tăieri nelegale de arbori. Dimpotrivă, la data de 4 decembrie 2012, cu prilejul ceremoniei de decernare a premiului „Primăria Verde-pentru inițierea unui proiect”, Primăria Municipiului Pitești a fost premiată pentru proiectul „Creare Parc Lunca Argeșului”. Acest proiect, reglementat de APM Argeș prin Decizia etapei de încadrare nr. 16/05.01.2012, a fost desăvârșit, printre altele, tocmai pentru a compensa efectele care derivă din imperativul amenajării de noi locuri de parcare, pe fondul creșterii considerabile, în ultimele două decenii, a numărului proprietarilor și utilizatorilor de autovehicule”. Ce legătură are reabilitarea urbană cu proiectul Parcului Lunca Argeșului? Niciuna. Ce legătură are Parcul Lunca Argeșului cu „compensarea efectelor care derivă din imperativul amenajării de noi locuri de parcare”? Niciuna. Ca să nu mai vorbim că fraza cu „compensarea efectelor…” este una fără sens. Agenția pentru Protecția Mediului Argeș uită – voit sau nu – să spună în răspuns un detaliu foarte important: pe 9 noiembrie 2010, Primăria Pitești a depus proiectul de reabilitare urbană la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru a fi supus procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului. Numai că, peste doar trei zile, APM Argeș a decis că proiectul nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată, stabilind „clasarea proiectului ca având impact nesemnificativ asupra mediului”. Decizia de clasare a notificării a fost semnată de către directorul executiv de atunci – Emil Băjenaru și de către Mariana Ionescu – șef Serviciu Autorizări și Controlul Conformării. 
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole