Web Analytics

Gabriel Dică, preşedinte ADI Molivişu: „Primăriile implicate la Molivişu au fost păcălite”

de | 28.12.2016 11:43 | Dezvăluiri

# „Domnul Dârzan a făcut cesiune de drepturi între firmele sale ca să poată gestiona în continuare vaca de muls de la Molivișu. I s-a permis prea mult”, mai declară Gabriel Dicu

În urmă cu patru luni și jumătate, ADR Sud Muntenia a reziliat contractul de finanțare pentru proiectul pârtiei de schi de la Molivișu, un proiect pentru care până atunci se cheltuiseră 28.871.912,13 lei. Concret, asta înseamnă că cei de la ADI Molivișu vor trebui să continue pe cont propriu și cu resurse proprii de finanțare mult frământatul proiect. Ce se va întâmpla cu acest proiect și care sunt șansele lui de reușită, aflați din interviul pe care Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu, ni l-a acordat.

# Care este stadiul proiectului de la Molivișu la ora actuală?
– Proiectul este în conservare în prezent. Nimeni nu mai lucrează pe șantier. Proiectul va fi implementat etapizat, pe prioritate de proiecte. Proiectul are mai multe obiective. Iar obiectivul principal este pârtia de schi împreună cu instalația de transport pe cablu.

„Marea problemă este că s-au cheltuit banii primăriilor în loc să se aducă bani de la U.E.”

# Cu ce finanțare veți continua, acum că nu mai beneficiați de fonduri europene?
– Finanțarea va fi din fonduri proprii. Nici înainte nu era finanțarea europeană în totalitate. Practic, acum finanțarea va veni de la cei patru asociați: Consiliul Județean și Primăriile Cicănești, Arefu și Brăduleț.
# S-a realizat un audit la Molivișu, care sunt concluziile acestuia?
– Deocamdată vă pot spune niște concluzii preliminare. Marea problemă este că s-au cheltuit banii primăriilor în loc să se aducă bani de la U.E. Primăriile au fost nevoite să se împrumute ca să facă proiectul, însă deocamdată au rămas cu banii dați, proiectul nefiind finalizat. Primăria Arefu s-a împrumutat cu 10 milioane de lei, la fel și Primăria Cicănești, în timp ce Primăria Brăduleț s-a împrumutat cu 450.000 lei. Primăriile implicate în Molivișu au fost oarecum păcălite. O altă problemă: în timp ce proiectul evolua foarte lent, procentul decontărilor către management era de 100%. L-am acționat în instanță pe domnul Dârzan pentru cesiune de drepturi. Dosarul este pe rol la Tribunalul Argeș. Concret, a fost o cesiune de drepturi între firmele domnului Dârzan ca să poată să gestioneze în continuare vaca de muls de la Molivișu. I s-a permis prea mult. Vă pot spune cu siguranță că voi căuta toți vinovații și cu toții vor fi pedepsiți dacă nu aduc banii înapoi.
# Care ar fi un termen rezonabil și realizabil de finalizare a proiectului pârtiei de schi de la Molivișu?
– Dacă nu sunt factori care să blocheze proiectul – și deja apar asemenea factori, în frunte cu fostul manager Constantin Dârzan – eu cred că până la sfârșitului anului 2017 se va putea schia la Molivișu. Domnul Dârzan nu creează probleme deosebite, dar nici nu și-a dorit vreodată să facă proiectul. Dânsul și-a dorit un megaproiect, dar nu a gândit totul per ansamblu. Domnul Dârzan tot mai cere bani de la asociați și a înaintat niște procese în instanță. Din păcate pentru asociați, având în vedere că sunt niște documente semnate, domnul Dârzan o să câștige acele procese. Domnul Dârzan cere niște restanțe de plată pe care presupune că le-ar fi făcut. În documente apar făcute.

„Terasamentele la pârtia de schi sunt finalizate în procent de 80%”

# Apropo de stoparea lucrărilor, la Molivișu s-au adus instalații extrem de scumpe din Austria. Nu există riscul ca aceste instalații să se degradeze?
– Nu există un asemenea risc. Noi am vorbit cu austriecii și avem semnat și un acord în acest sens. Garanția echipamentelor este acceptată până la sfârșitul lui 2018 fără probleme. Dacă nu ne încadrăm cu termenele de finalizare, putem prelungi garanția. Echipamentele electronice, pentru care era un risc de degradare, au fost înfoliate și puse sub un acoperiș.
# Anul trecut, pe 31 decembrie, stadiul lucrărilor era de 15%. Cât este acum stadiul lucrărilor finalizate?
– Tot cam pe acolo ca procent este și acum.
# Și cum va fi recuperat procentul mare rămas, de aproximativ 85%, într-un an? Spuneați că până la sfârșitul lui 2017 se va schia la Molivișu.
– Procentul de 15% se referă la tot proiectul. Terasamentele la pârtia de schi sunt finalizate în procent de 80%. Partea de pârtie cu tot cu echipamente va fi dată în folosință la sfârșitul anului viitor. Sperăm să nu apară alte impedimente juridice până atunci.
Interviu realizat de  Denis Grigorescu

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii